Diákhitel számla

Még az ingyenért is pénzt adnak a bankok az új diákhitel számlákra

Diákhitel számla

Még az ingyenért is pénzt adnak a bankok az új diákhitel számlákra

Bank360 tartalom
2023-07-30 Frissítve: 2024-05-20
2023-07-12 Frissítve: 2024-05-20
33801113

Júliustól a diákhitelt igénylő hallgatók már csak négy bank közül választhatnak, ezek valamelyikénél kell diákhitel számlát nyitniuk. Az OTP, az Erste, a Gránit és az MBH a kötelezően ingyenes szolgáltatásokon túl is ad kedvezményeket. Van, ahol több tízezer forintos jóváírással csábítják a diákokat, akár olyanokat is, akiknek már van ilyen számlájuk máshol. Összefoglaltuk az új diákhitel számlák legfontosabb feltételeit és kedvezményeit. 

 

Júliustól megváltoztak a diákhitel igénylés feltételei. Amellett, hogy 3 százalékponttal magasabb lett az ügyleti kamat (4,99 százalékról 7,99 százalékra nőtt), a bankszámlákra vonatkozóan is újítást vezetett be a kormány. Ezelőtt mindegy volt, hogy a szabad felhasználású Diákhitel 1-et milyen bankszámlára utalja a Diákhitel Központ. Július 1-től azonban már csak négy bank közül választhatnak a hallgatók, ha diákhitel bármelyik formáját szeretnének felvenni. A bankoknak pályázni kellett, és a kiírt feltételek alapján négy banknál lehet diákhitel számlát nyitni:

 

 • OTP Bank,
 • Erste Bank,
 • MBH Bank,
 • Gránit Bank.

 

Melyik bank mit kínál?

 

A diákhitel számláknak vannak olyan kritériumai, amelyeknek kötelező megfelelni. Ezek az alábbiak:

 

 • ingyenes havi számlavezetés, 
 • ingyenes elektronikus szolgáltatások, 
 • ingyenes bankszámlakivonatot,
 • ingyenes bankkártya használat.

 

Az OTP Bank mindezt megfejelte még néhány extra kedvezménnyel is, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a bankolás valóban kihozható teljesen ingyen, az extra kedvezményekkel pedig még spórolni is lehet. 

 

A diákhitel számlát nyitó hallgatóknak díjmentes eseti és rendszeres online utalásokra van lehetősége, emellett az OTP Junior Kedvezményprogrammal elérhető 5-30 százalékos pénzvisszatérítési akció is érvényes azokra, akik diákhitel számlát nyitnak. A biztosítások terén is kínál extra kedvezményt az OTP: egy alkalommal díjmentes éves utasbiztosítást lehet igényelni, ami egy külföldi tanulmányúton kifejezetten hasznos lehet, illetve kedvezményesen lehet OTP lakáshitelt vagy lakásbiztosítást is igényelni, ami az egyetemi évek alatt az egyre dráguló lakhatást teheti olcsóbbá. 

 

Az Erste Bank is mindent megtesz, hogy a diákhiteles ügyfeleknek kedvezzen. A számlavezetés itt is kihozható nullára, egyedül akkor kell fizetni, ha szeretnénk élni a korlátlan készpénzfelvétel lehetőségével. Ennek a költsége 798 forint havonta, de ha elég a havi két alkalom, amit a bankoknak ingyenesen kell biztosítania, akkor ezt a csomagdíjat sem feltétlenül kell igénybe venni. 

 

Az Erste a díjmentes számlavezetés mellett mintás kulacsot és 30 ezer forint díjkedvezményt is ad a hallgatóknak. Utóbbi feltételei az alábbiak:

 

 • az Erste Diákhitel Számla nyitását megelőző 90 napban nem volt a hallgatónak az Erste Banknál vezetett számlája,
 • bankkártya igénylése a számla mellé,
 • a nyitástól számított két évig nem szüntetheti meg a hallgató a számlát. 

 

További kedvezmények is elérhetők a diákhitel számlával, például ha értékpapír számlát szeretnénk nyitni, utas- vagy lakásbiztosítást szeretnénk kötni, folyószámlahitelt vennénk fel, vagy lakáskölcsönt, babaváró hitelt igényelnénk. 

 

Az MBH Bank külön számlanyitási akciót nem kínál a diákhiteles hallgatóknak, de a számlavezetés ugyanígy kihozható nulla forintból, mint a fenti két banknál, feltéve, ha az utalásokat is online és nem valamelyik bankfiókból indítjuk el, illetve az utalás értéke nem haladja meg a 20 ezer forintot, mert akkor a 0,3 százalékos illetéket meg kell fizetni. A számla mellé igényelt Mastercard Diákhitel Bankkártya mellé díjmentesen beépített utasbiztosítás is jár, mely egész Európára kiterjed. Emellett a diákszámla tulajdonosok 10 százalékos kedvezménnyel köthetnek 

 

 • Lakótárs Lakásbiztosítást,
 • Csoportos Balesetbiztosítást,
 • Csoportos Extra Biztosítást és
 • Csoportos Életbiztosítást. 

 

A diákhitel számla tulajdonosok kamatkedvezményt is kaphatnak, ha lakáshitelt vesznek fel. 

 

A Gránit Bank is több kedvezménnyel csábítja a diákhiteles hallgatókat a bankhoz. A 0 forintos számlavezetés itt is adott, egyedül a nem kötelező SMS szolgáltatásért kell fizetni (30 forint/darab), illetve a havi két ingyenes készpénzfelvételen felüli tranzakciókért a 0,6 százalékos tranzakciós illetéket. Az extra kedvezmények ezeket azonban akár többszörösen is visszaadják, ugyanis több jóváírási akcióval is készült a Gránit. A számlát online, szelfivel megnyitó hallgatók 32 ezer forintos jóváírásra tehetnek szert. Továbbá, az egy összegben igényelt Diákhitel 1 folyósítása után a Gránit Bank a felvett összeg 4 százalékát még jóváírja a diákhitel számlán. Ez a maximális 750 ezer forint esetében félévente 30 ezer forintot jelent. Emellett további 9000 forintot ír jóvá a bank, ha ajánljuk a Gránit Bankot egy ismerősünknek. Ezt összesen tíz alkalommal tehetjük meg, ami így akár 90 ezer forint jóváírást is érhet. 

 

További kedvezmény, hogy a látra szóló kamat 8 százalék (MNB jegybanki alapkamat -5%), így a felvett hitelösszeget kamatoztatni is lehet. 

 

További kedvezmények, amelyek a Gránit Bank diákhitel számlájához vehetők igénybe:

 

 • díjmentesen lehet értékpapírszámlát nyitni,
 • kamatkedvezmény vehető igénybe hiteligénylésnél,
 • 1 százalékos kamatkedvezmény folyószámlahitel igénylése esetén,
 • babaváró kölcsön igénylésekor 205 ezer forint jóváírás,
 • 0,5 százalékos kamatkedvezmény autólízing igénylésénél,
 • 10-10 százalék kedvezmény a Platinum kártya igénylése esetén az éves díjból, illetve utasbiztosítás kötésnél,
 • 10-15 százalék kedvezmény a Maternity Magánklinikán, illetve a BOTANIQ Turai Kastélyban,
 • díjmentesen lehet hozzáférni a Press Reader alkalmazához Platinum és Metal bankkártya igénylése esetén. 

 

Hogyan lehet megnyitni a diákhitel számlát?

 

Ha még nincs diákhitelünk, akkor először azt kell igényelni a Diákhitel Központ honlapján. A folyamat közben meg kell adni, hogy melyik bankot szeretnénk számlavezetőnek az elérhető négy közül. Miután a Diákhitel Központ ellenőrizte a jogosultságot, a számlanyitási lehetőségekről a bank fog értesíteni. Az online számlanyitás lehetősége mind a négy banknál adott, de természetesen arra is van lehetőség, hogy előzetes időpontfoglalással a bankfiókban nyissuk meg a számlát. 

 

Ha már van diákhitel szerződéssel, akkor is a Diákhitel Központ oldalán keresztül jelezhetjük, hogy szeretnénk másik banknál bankszámlát nyitni, ezután pedig a folyamat ugyanaz, azzal a különbséggel, hogy a korábbi számlát be lehet zárni.

 

Mennyiben térnek el a diákhitel számlák a hagyományos diákszámláktól?

 

Ezidáig a bankszámla piac legkedvezőbb ajánlatait a diákszámlák között kellett keresnünk, amire a július 1-jén bevezetett diákhitel számlák ráerősítettek. Bár továbbra is érdemes összehasonlítani a hagyományos diákszámlákat és ezek közül választani, ha diákhitelünk is van, megéri váltani a diákhitel számlák valamelyikére. A legnagyobb különbség, hogy a hagyományos diákszámlák esetében nem garantált az ingyenes bankkártya használat, emellett a tranzakciós költségek is magasabbak lehetnek a diákhitel számlákhoz képest. Emellett a bankoknál kínált egyedi akciókat is érdemes megnézni számlanyitás előtt, ezek ugyanis folyamatosan változhatnak. 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!