Kamatsapkát hozott a mikulás a diákoknak

Kamatsapkát hozott a diákhiteleseknek Nagy Márton Mikulása

Kamatsapkát hozott a mikulás a diákoknak

Kamatsapkát hozott a diákhiteleseknek Nagy Márton Mikulása

Bank360 tartalom
2022-12-06 Frissítve: 2023-03-30
2022-12-06 Frissítve: 2023-03-30
30584180

A Diákhitel szabad felhasználású formájára is kiterjeszti a kormány a kamatstopot, így 2023. januártól nem emelkedik a kamat, továbbra is 4,99 százalék marad - jelentette be Nagy Márton gazdaságfejlesztésért felelős miniszter. A kötött felhasználású diákhitel továbbra is kamatmentes lesz. 

 

A lakossági jelzáloghitelekre és a kkv-s hitelekre vonatkozó kamatstop után a Diákhitelnél is lép a kormány - jelentette be egy Facebookon közzétett videóban Nagy Márton gazdaságfejlesztésért felelős miniszter. A kamatstop a szabad felhasználású, Diákhitel1 konstrukcióra vonatkozik, annak a kamatát rögzíti a jelenleg érvényes, 4,99 százalékos szinten. A kamatstop nélkül a kormány számításai szerint januártól 10 százalék körüli kamatot kellene fizetni. A részletek egyelőre nem ismertek, nem tudni például, hogy a diákhitelre vonatkozó kamatstop meddig lesz érvényben. Ami biztos, hogy a Diákhitel2, valamint a Képzési Hitel, melyek az önköltséges képzések díjának a fedezésére vehetők fel, továbbra is kamatmentesek maradnak.

A Diákhitel idén már drágult egyszer

 

A szabad felhasználású diákhitel kamata idén már emelkedett egyszer, július 1-től 1,99 százalékról 4,99 százalékra. Emellett a diákhitelekre jelenleg is törlesztési moratórium van érvényben, 2022. december 31-ig. 

 

A Diákhitel folyósítása és a visszafizetés menete eltér a többi lakossági hiteltől, egy speciális kölcsöntípusról van szó. A kamatstopban most már érintett Diákhitel1-et a felsőoktatásban tanulók tudják igényelni, havonta 15 000 - 150 000 forint közötti összegben, a folyósítás pedig történhet havonta vagy félévente egy összegben is. Nagy a videóban a diákok, illetve a jövőben a felsőoktatásba készülők megvédéséről beszélt, nekik azonban valójában még nem kell elkezdeni a törlesztést, csak jóval később, a hallgatói jogviszony megszűnése után. A futamidő sem fix, a törlesztőrészleteket minden esetben az aktuális jövedelem alapján határozzák meg. 

 

A Diákhitel emellett érintett a családtámogatásokban is, a gyermekvállalással ugyanis csökkenthetők a költségek. Egy gyermek vállalása esetén felfüggeszthető a törlesztés, emellett kamattámogatás vehető igénybe, két gyermek esetén elengedik a diákhitel tartozás felét, három gyermek vállalása esetén pedig a teljes fennálló tartozást.  

 

Bővül és folytatódik a kamatstop, pedig már az MNB is kritizálja

 

A kamatstop további bővítése nem arra utal, hogy a kormány a kivezetésén gondolkodna. A lakossági és a kkv hitelekre vonatkozó kamatsapkák 2023. június 30-ig biztosan kitartanak a jelenlegi szabályozás szerint, pedig az elmúlt hetekben a jegybank többször is jelezte, hogy nem ért egyet az intézkedéssel, sőt kifejezetten károsnak tartja azt. 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!