Diákhitel számla

Az egyeztetésnek vége, jön a kötelezően egybankos diákhitelszámla

Diákhitel számla

Az egyeztetésnek vége, jön a kötelezően egybankos diákhitelszámla

Bank360 tartalom
2022-11-03 Frissítve: 2023-05-19
2022-11-03 Frissítve: 2023-05-19
30197606

Megjelent a kormányrendelet a diákhitelekhez szükséges számlanyitás feltételeinek módosításáról. Ez alapján július 1-től a kölcsönt felvevők csak közbeszerzésen kiválasztott banknál vezetett számlára kérhetik a pénzt. 

 

Rövid idő alatt lezavarta a kormány a társadalmi vitát a diákhitelek folyósításának átalakításáról, és ennek nyomán az eredeti elképzelésével azonos tartalmú rendeletet tett közzé. Ez nagy lehetőséget jelent majd annak a banknak, amelyet közbeszerzésen választanak ki a feladatra.

 

Még az október 19-ei Magyar Közlönyben jelent meg az kormányhatározat, amelyben a diákhitelezés intézményrendszerének továbbfejlesztésével Nagy Márton gazdaságfejlesztési minisztert bízta meg a kormányfő október végi határidővel. A miniszter napokon belül vitára is bocsátotta a kormany.hu-n a hallgatói hitelrendszer átalakítását célzó javaslatot. A véleményezésre október 29-ig volt mód. Az ugyan nem vált ismertté, hogy kitől és milyen hozzászólások, javaslatok érkeztek a tervhez a négynapos ünnep első napjáig, de az biztos, hogy ezek nem változtattak semmit a Nagy Márton eredeti tervein. A korábbi javaslatban foglaltak szerinti rendelet már meg is jelent a Magyar Közlönyben.

A rendelet szerint a szabad felhasználású diákhitel folyósításának az lesz a feltétele, hogy a  hallgató kedvezményes fizetési számlát nyisson és tartson fenn a  Diákhitel szervezet által négyévente lefolytatott közbeszerzési eljárás keretében kiválasztott pénzforgalmi szolgáltatónál. A jogszabály 2023. július elsejei hatálybalépésétől kezdve tehát a hiteligénylők csak egy meghatározott banknál nyithatnak diákszámlát, és csak erre kérhetik a kölcsönösszeg kiutalását.

 

Eddig a diákhetelesek szabadon választhatták ki azt a bankot, amelynél vezetett számlájukra a kölcsönösszeget kérték. A változtatást Nagy Márton azzal indokolta, hogy úgy akarják átalakítani a rendszert, hogy a hallgatók diákhitellel kapcsolatos költségei a lehető legalacsonyabbak legyenek. 

 

A rendelet nem szabja meg a Diákhitel Központnak, hogy milyen tartalommal és mikorra kell kiírnia a közbeszerzési eljárást. A jogszabályból csak az következik, hogy egyetlen bankot lehet erre a feladatra kiválasztani, és az négy évre, 2027-ig megkapja a kötelező számlavezetés jogát a jelenleg 4,99 százalékos kamatú szabad felhasználású diákhiteleknél. (A kötött felhasználású, tandíjra fordítható 0 százalékos kölcsönt összegét a Diákhitel Központ továbbra is közvetlenül az iskolának küldi majd.) 

A jogszabályból nem derül, ki, hogy a diákhitelszámlára milyen feltételekkel és felkínált kedvezményekkel pályázhatnak a bankok, és mi lesz az elbírálás kritériuma. A bankok között jelenleg éles a verseny a diákokért, ezért a diákszámlák költségszintje a legalacsonyabb. Ehhez képest már mindenképpen extra kedvezményt kellene adni ahhoz, hogy egy ilyen diákhitelszámla valóban kedvezményesnek számítson.

 

Szintén a diákhiteleket érinti az a módosítás, ami az adótörvények parlament előtt lévő módosító csomagjában szerepel. E szerint mentes lesz a tranzakciós illeték alól “a kincstár által számlatulajdonos számlái terhére végrehajtott, a hallgatói hitel folyósításához kapcsolódó fizetési művelet”. Azaz illetékmentessé válna a diákhitel folyósítása.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!