Diákhitel kamatemelés

Két és félszeresére emelkedik júliustól a diákhitel kamata

Diákhitel kamatemelés

Két és félszeresére emelkedik júliustól a diákhitel kamata

Bank360 tartalom
2022-06-27 Frissítve: 2022-12-31
2022-06-27 Frissítve: 2022-12-31
27972917

Beköszöntött a kedvezményes diákhiteleknél is a kamatemelés. Nem is akárhogyan: a szabad felhasználású Diákhitel 1 kamata július 1-jétől rögtön két és félszeresére, 1,99 százalékról 4,99 százalékra emelkedik. 

 

Sajátos módját választotta a Diákhitel Központ a kamatemelés közlésének. A diakhitelkozpont.hu közleményei között ilyen tartamú szöveg még nem található, de a termék ismertetésénél egy megcsillagozott, apróbetűs részből már kiderül, hogy júliustól nő a kamat. Így aztán a hvg.hu cikke kellett ahhoz, hogy ezt az is megtudja, aki nem látogat naponta a cég honlapjára.

 

A diákhitel igénylés előtt álló vagy már törlesztő fiatalok többsége tehát a sajtóból értesülhetett arról, hogy a Diákhitel 1 szabad felhasználású kölcsön ügyleti kamata jelentősen, több mint a duplájára emelkedik július 1-jétől. A jelenleg 1,99 százalékos ügyleti kamat ugyanis 4,99 százalékra nő. A Diákhitel Központnak félévente van lehetősége módosítani a feltételeken, erre most kerül sor. 

Az ügyleti kamat módosítása csak a szabad felhasználású verziót érinti, az önköltség finanszírozására felvehető Diákhitel 2 továbbra is kamatmentes marad. Ugyanez igaz a 2022. szeptember 30-ig igénybe vehető Diákhitel Pluszra is, mely szintén kamatmentes. Legalábbis ezeknél a konstrukcióknál egyelőre nincs a honlapon a Diákhitel 1-hez hasonló megcsillagozott jelzés.

 

A jelenlegi piaci kamatokhoz képest a Diákhitel 1 még mindig nagyon kedvezményes marad, hiszen az elmúlt félévben nagyon megdrágultak a hitelek, de ez nyilván legfeljebb részben vigasztalja azokat a diákokat, akik ezt igénybe akarják venni a tanulmányaik finanszírozásához.

 

Még a moratórium is érvényben van

A diákhitelt törlesztőkre 2022. július 31-ig vonatkozik a törlesztési moratórium. Akik december 31-ig továbbra sem szeretnék folytatni a törlesztést, azoknak július végéig kell erről nyilatkozni a diákhitel oldalán keresztül vagy személyesen az ügyfélszolgálaton. 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!