Diák könyvek mögött

Diákhitel: az újonnan felvett hitelekre is érvényes a moratórium

Diák könyvek mögött

Diákhitel: az újonnan felvett hitelekre is érvényes a moratórium

Veres Patrik
2020-04-03 Frissítve: 2022-06-27
2020-04-03 Frissítve: 2022-06-27
8054861

 

A lakossági és vállalati hitelekre kiszabott törlesztési moratórium nem csak a hagyományos lakossági és vállalati hiteleket érinti, hanem a diákhitel-konstrukciókat is. Összefoglaltuk, mit érdemes tudni a diákhiteleket érintő moratóriumról.

 

A Diákhitel Központ is moratóriumot hirdetett a kormány március 18-i döntésével összhangban a fennálló diákhitelek tőke- és kamattartozásának visszafizetésére. A moratórium év végéig tart, de szükség esetén hosszabbítható. A moratórium a diákhitelek esetében is automatikusan hatályba lépett március 19-én.

 

Két fontos eltérés a lakossági hitelekhez képest

 

A diákhiteleknél egy jelentős eltérés van más hitelekhez képest: a törlesztési moratórium kiterjed a már törlesztési szakban lévő és a moratórium alatt törlesztési szakba kerülő ügyfelekre is. Tehát ha az év hátralevő részében a diákhiteles ügyfél befejezi tanulmányait, számára is rendelkezésre áll a moratórium. 

 

A másik nagyon jelentős lépés, hogy a hiteltörlesztési moratóriumot a központ kiterjeszti azokra az ügyfelekre is, akik 2020. március 18. és 2020. december 31. között igényelnek diákhitelt és válnak törlesztővé. Azaz a később megigényelt hitelekre is vonatkozik a moratórium, ami átmeneti segítség lehet a diákoknak abban az esetben, ha a járvány miatt pénzügyi nehézségük akad.

 

A rendelkezés érvényes a szabad felhasználású és a kötött célú diákhitelekre is. 

 

A szabad felhasználású Diákhitel kamata jelenleg igen kedvező 1,99 százalék, míg a kötött célú kamatmentes, ugyanakkor érdemes észben tartani, hogy változó kamatozású hitelről van szó. A szabad felhasználású hitelösszeg egy összegben legfeljebb 350 ezer forint lehet egy szemeszterre, de kérhetünk havi kiutalást is, havonta legfeljebb 70 000 forintot. Ha mindenképpen kölcsönre van szükségünk diákként, a jelenlegi hitelpiacon olcsó alternatívának számít, de kis összegben igényelhető a már több banknál is elérhető 5,9 százalékos személyi kölcsönökhöz képest.

 

Mit tehet, aki fizetné tovább a diákhitelét?

 

Ahogy más hiteleknél is, önkéntesen a moratórium ideje alatt is törleszthető a fennálló tőke- és kamattartozás, a beérkező törlesztéseket a Diákhitel Központ elszámolja, ehhez sem kell külön nyilatkozat. Az önkéntes törlesztések a moratórium ideje alatt bármikor egyoldalúan felfüggeszthetők.

 

Van ügyintézés a Diákhitel Központban?

 

Nincs, a személyes ügyfélszolgálat zárva tart. Telefonos ügyfélszolgálaton hétköznap munkaidőben tudnak segíteni, valamint emailben. A központ javasolja a Diákhitel Direkt online felület használatát. 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!