Moratórium

Hitelmoratórium: mennyien szüneteltetik most a hitel visszafizetését?

Moratórium

Hitelmoratórium: mennyien szüneteltetik most a hitel visszafizetését?

Veres Patrik
2021-04-05 Frissítve: 2022-01-18
2021-04-05 Frissítve: 2022-01-18
13362391

A 2020 márciusában bevezetett hitelmoratórium 2021 januárjától is általános. Megkérdeztük a bankokat, hányan vannak jelenleg azok, akik szüneteltetik a hiteleik törlesztését. 

 

A Magyar Nemzeti Bank friss adatai szerint a törlesztési moratóriumban a jogosult lakossági hitelállomány 54 százaléka és a vállalati hitelek 39 százaléka vett részt 2020. végén.

Nagyobb arányban szüneteltették az ügyfelek a fogyasztási hitelek (úgy mint személyi kölcsön, áruhitel) visszafizetését: a moratórium alá vonható szerződések nagyjából 70 százalékánál szünetelt a törlesztés tavaly júliusa óta. Az arány jóval alacsonyabb volt a jelzáloghiteleknél, ahol a korábbi 50 százalékról már 40 százalék közelébe csökkent decemberre.
 

Nem volt egyértelmű a folytatás

2020 novembere - decembere mondhatni izgalmas volt a hitelmoratórium szempontjából. 2020 márciusától készülhettek arra az ügyfelek, hogy év végével a THM-plafon és az általános moratórium véget ér. Azonban ősszel kiderült: folytatódik, de csak bizonyos társadalmi csoportok és vállalkozások élhetnek a törlesztés szüneteltetésével 2021-től. Hamar tisztázódott, hogy melyek a kiemelt társadalmi csoportok, milyen feltételeket kell teljesíteni és már az is ismert volt, hogy milyen dokumentumokra lesz szükség. Egy dolog nem derült ki, hogy a vállalkozások mi alapján tudnak a moratórium hatálya alatt maradni. A válaszra sokáig, karácsony hetét megelőző szombatig kellett várniuk a vállalkozásoknak, de nem csak ők lepődtek meg, amikor a miniszterelnök bejelentette, hogy a korábbiakkal ellentétben mindenki maradhat a moratórium hatálya alatt,  egészen 2021. július elsejéig.

 

A Bank360 szakértői arról kérdezték a bankokat, hogy 2021. kezdetével mekkora a törlesztési moratórium alatt lévő állomány, de arra is kíváncsiak voltunk, hogy nőtt-e a fizetési szüneteltetés hatálya alól kilépők száma január végére.

 

A Budapest Banknál az ügyfelek több, mint 10 százaléka lépett ki a moratóriumból december vége óta. Lakossági oldalon a kölcsönök fele, vállalati oldalon a egyharmada van moratórium alatt. Lakossági hiteleken belül a jelzáloghitelek harmada és a fogyasztási hitelek több, mint fele áll szüneteltetés alatt.

 

A CIB Banknál minimális számban léptek vissza a moratóriumba azok, akik korábban már kiléptek, de szintén nagyon kevesen vannak azok az ügyfelek is, akik januártól léptek ki a moratóriumból. Január végéig a moratórium alá vonható portfólióból a lakossági ügyfelek 42 százaléka, a vállalati ügyfeleknek pedig 48 százaléka tartott ki a törlesztés szüneteltetése mellett,  a lízinges ügyfeleknél ez az arány 37 százalék. 

 

A szüneteltetés alá helyezhető lakossági állomány 27 százaléka, a vállalati állomány 25 százaléka vesz részt a moratóriumban a K&H Banknál. A lakossági hiteleknél a fogyasztási hitelek 40 százaléka és a jelzáloghitelek 27 százaléka van moratórium alatt. A bank úgy tapasztalta, csak néhány esetben döntöttek úgy az ügyfelek januárban, hogy kilépnek a moratórium hatálya alól és folytatják a törlesztést, de érdemi változás nem tapasztalható a moratóriumban résztvevők, vagy az iránta érdeklődők körében. 

 

Az MKB Banknál a lakossági oldalon érzékelhető volt januárban egy kilépési hullám. A moratórium alá vonható lakossági állomány több mint 52 százaléka esetében szünetel a törlesztés jelenleg, vállalati oldalon 54 százalék. A lakossági állományban kétszer annyi a szüneteltetett jelzáloghitelek aránya a fogyasztási hitelekhez képest. 

 

Az OTP Bank teljes lakossági hitelállományának 48 százaléka, vállalati állományának 25 százaléka volt moratóriumban 2020 december végén.

 

A Sberbank nem tapasztalt mozgást 2021-ben. A hitelszerződések 45 százaléka van moratórium alatt, a lakossági szegmensben a jelzáloghitelek több mint 40 százaléka, a fogyasztási hitelek pedig közel 50 százaléka áll szüneteltetés alatt. 

 

A Takarékbanknál december közepe és február közepe között körülbelül 3 500 ügyfél lépett ki a moratóriumból. A moratórium hatálya alá helyezhető állomány 56 százaléka élt a lehetőséggel január 31-én: a vállalati állomány 63 százaléka és a a lakossági állomány 44 százaléka.

 

Az UniCredit Banknál, a lakossági ügyfelek nagyobb arányban tértek vissza hiteltörlesztéshez. A lakossági hitelállomány 37 százaléka, a vállalati 20 százaléka van jelenleg moratóriumban. A bank szerint sokan felkészültek a moratórium 2020. december 31-i megszűnésére, és bár a jogszabály tavaly év végén végül a teljes érintett ügyfélkör számára lehetővé tette a moratóriumban maradást, mégis többen döntöttek úgy, hogy ezt nem veszik igénybe.

 

 

Ha kell, segítenek a bankok

 

Egyelőre nincs információ arról, hogy a harmadik hullám felfutásával tervezi-e a kormány a moratórium meghosszabbítását. Több pénzintézet korábban már jelezte: a törlesztéshez való visszatéréskor segítséget fognak nyújtani minden olyan ügyfélnek, akinek nem rendeződött az anyagi helyzete. A bankoknak saját hatáskörön belül is lehetőségük van moratóriumot nyújtani vagy átütemezni a visszafizetést, ami segítséget jelenthet addig, amíg az adós anyagi helyzete nem javul. 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!