Végzősök diplamosztója talárban felülnézetből

Megéri diákhitelt felvenni az egyetemi évek alatt?

Végzősök diplamosztója talárban felülnézetből

Megéri diákhitelt felvenni az egyetemi évek alatt?

Vrazsovits Rita
2021-09-09 Frissítve: 2022-11-03
2021-09-09 Frissítve: 2022-11-03
15872911

Több tízezer egyetemi hallgató kezdte meg szeptemberben az új tanévet, közülük sokan már részben vagy teljesen önállóan finanszírozzák tanulmányaikat. Ebben akár a diákhitel különböző formái is a segítségükre lehetnek, melyeket a képzési díjakra kamatmentesen, szabad felhasználásra pedig 2 százalék alatti kamattal vehetnek fel. Cikkünkben annak jártunk utána, hogy milyen feltételekkel igényelhetők jelenleg a diákhitel különböző típusai.

Szabad felhasználásra, illetve kifejezetten az önköltséges képzések díjának a finanszírozására is igénybe vehető a diákhitel, melynek jelenleg négy formája is elérhető. Megnéztük, a különböző konstrukciók milyen feltételekkel vehetők igénybe, illetve, hogy mekkora törlesztőrészletre lehet számítani később, ha a tanulmányi évek után elkezdődik a törlesztés.

 

A Diákhitel 1 szabad felhasználásra vehető fel

 

A Diákhitel 1 a tanév során bármikor igényelhető, akár a szemeszter közepén is, ha akkor van rá szükség. A hiteligénylés feltétele az aktív hallgatói jogviszony, illetve, hogy a hallgató még ne töltse be a 45. életévét. Emellett bejelentett lakcím is szükséges a kölcsön felvételéhez.

 

A Diákhitel 1 bármire fordítható: ez lehet az egyetemista lakhatási költsége, mindennapos kiadások, a tanuláshoz szükséges technológiai eszközök beszerzése, tankönyvek, jegyzetek. A kölcsön elköltését nem kell igazolni a Diákhitel Központ felé.

 

Nézzük meg a hitel jellemzőit:

  • az igényelhető hitelösszeg 15 000 - 150 000 forint között lehet havonta,

  • megállapodás szerint a Diákhitel Központ havonta vagy félévente utalja az igényelt hitelösszeget,

  • a hitelösszeg igény szerint módosítható,

  • ügyleti kamat: 1,99 százalék,

  • nincs hitelbírálat, vagyis jövedelmet sem kell igazolni,

  • nincs szükség kezes és fedezet bevonására sem,

  • online is beadható az igénylés,

  • a törlesztést a hallgatói jogviszony megszűnése után is elég elkezdeni,

  • a kalkulált törlesztőrészlet a leendő jövedelemhez fog igazodni. 

 

A Diákhitel 2 az önköltséges képzéseknél segíthet

 

A Diákhitel 2 az önköltséges képzések díját fedezi - ennek megfelelően az igényelt hitelösszeget az igénylő nem is kapja kézhez, hanem a Diákhitel Központ közvetlenül az érintett oktatási intézménynek utalja a pénzt. Ennek a konstrukciónak a felvételéhez is elengedhetetlen az aktív hallgatói jogviszony, valamint a bejelentett lakcím, és ezt a kölcsönt is csak 45 év alattiak vehetik fel.

A legnagyobb különbség a Diákhitel 1-hez képest, hogy ez a kölcsön kamatmentes.

 

Akár 55 éves korig is elérhető a Képzési hitel

 

A képzési hitelt a szakképzésben és a felnőttképzésben részt vevő tanulók vehetik igénybe, 18 és 55 éves kor között. A diákhitelhez hasonlóan a képzési hitelnek is két típusa van: a Képzési hitel 1 és a Képzési hitel 2. A Képzési hitel 1 a Diákhitel 1-hez hasonlóan szabad felhasználású kölcsön, vagyis bármire felhasználható, a tanulónak nem kell igazolnia a költéseit. 

 

A Képzési hitel 1 legfontosabb jellemzői az alábbiak:

  • havonta 15 000 - 150 000 forint közötti összeg igényelhető - de egy összegben is kérhető az egész féléves összeg,

  • a szakképzésben részt vevő tanulók egy félévben legfeljebb 750 000 forintot vehetnek fel,

  • a felnőttképzésben a félévente maximálisan igényelhető hitelösszeg 900 000 forint,

  • a képzésnek legalább három hónapig kell tartania, emellett szerepelnie kell a Diákhitel Központ által közzétett listán,

  • a kölcsön a képzés kezdő napján vagy azt követően bármikor igényelhető,

  • ügyleti kamat: 1,99 százalék.

 

Az igénylést akkor lehet beadni, ha a tanuló aktív jogviszonnyal rendelkezik. 

 

A Képzési hitel 2 a Diákhitel 2-höz hasonlóan kizárólag a képzési díj kifizetésére használható fel. Felnőttképzésben a maximálisan igénybe vehető hitelösszeg 500 000 forint, szakképzéseknél pedig a képzési díj összege a maximális hitelösszeg. A kölcsön kamatmentes. 

 

Hogyan történik a törlesztés?

 

A diákhitelek és a képzési hitelek esetén is elég elkezdeni a törlesztést a jogviszony megszűnése után. A futamidő rugalmasan választható, attól függően, hogy mekkora jövedelemmel rendelkezünk és hogy mekkora havi törlesztőrészletet tudunk vállalni. Nézzünk meg egy példát az 1,99 százalékos kamattal igényelhető kölcsön és a kamatmentes kölcsön törlesztésére is.

 

Az 1,99 százalékos ügyleti kamattal igényelhető Diákhitel és Képzési hitel 1 esetén hat féléves képzéssel és havi 70 ezer forint felvett hitellel számolva a felvett hitel összege összesen 2,1 millió forint. Ha ezt a végzés után öt év alatt szeretnénk visszafizetni, akkor a havi törlesztőrészlet 38 142 forint lesz. A teljes visszafizetendő összeg így 2 288 520 forint lesz.

 

Ha a kamatmentes Diákhitel 2 vagy Képzési hitel 2 konstrukciót választjuk, és egy hat féléves képzés során szemeszterenként 340 ezer forint kölcsönt veszünk fel a képzés díjára, összesen 2,04 millió forint hitelt kell igényelnünk. A végzettség megszerzése után szintén ötéves törlesztéssel számolva a havi törlesztőrészlet 34 ezer forint lesz. A teljes visszafizetendő összeg pedig ugyanannyi, mint a felvett hitelösszeg.

 

A kamatköltséget tekintve érdemes összehasonlítani a diákhitelt a piaci hitelekkel is - még úgy is, ha a diákhitel a tanulókat, a személyi hitel pedig a főállású munkavállalókat célozza elsősorban: kétmillió forintos hitelösszeggel és ötéves futamidővel számolva 7,62 százalékos THM-mel már lehet felvenni szabad felhasználású személyi kölcsönt, feltéve, hogy a havi nettó jövedelem eléri a 250 ezer forintot. A havi törlesztőrészlet így 40 200 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 2 412 000 forint.

 

A gyermekvállalás a diákhitel-törlesztésnél is segíthet

 

A diákhitel és a képzési hitel tőketartozása is csökkenthető a gyermekvállalással. Ha a diákhitel futamideje alatt az adós teherbe esik, akkor a várandósság harmadik hónapja után (91. naptól) kérheti a törlesztési kötelezettség szüneteltetését - akárcsak a babaváró hitel esetében. Erre az időszakra az adós kamattámogatást vehet igénybe, ennek köszönhetően a szüneteltetés ideje alatt az ügyleti kamat nem növeli a tartozást - ellentétben a jelenleg is érvényben lévő törlesztési moratóriummal. A kamatmentes diákhitel esetén a szüneteltetés értelemszerűen nem jelent plusz költséget. A szüneteltetés lehetőségével a kispapák is élhetnek.

 

A második gyermek után ismételten kérhető a törlesztés szüneteltetése, emellett az anyák esetén a fennálló tartozás felét elengedi a Diákhitel Központ - ha több diákhitel szerződése is van a kismamának, akkor az egyikre vehető igénybe ez a kedvezmény. 

 

A harmadik gyermek után is kérhető a szüneteltetés, emellett az anyák esetében a teljes tartozást elengedi a Diákhitel Központ. Több szerződés esetén a választott szerződésre vonatkozik a kedvezmény.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!