Gyakori kérdések

 • Hogyan válasszak hitelt?

  A bankok kínálatából számos hiteltípus közül választhatsz, az aktuálisan kitűzött célodnak megfelelően. Ha még nem tudod, mi lenne a jó döntés, nézd meg hitelekről szóló tartalmainkat.

 • Melyek minősülnek adómentes kamatjövedelemnek?

  A kamatadó mértéke 20 százalék, ez alól mentesülnek a következő kamatjövedelmek:

  • a lakástakarék-pénztár által jóváírt kamat,
  • a nyugdíj-előtakarékossági számlán jóváírt kamat,
  • a gyámhatósági betét kamata.
 • Mi az a kamatperiódus?

  Azt mutatja meg, hogy mennyi ideig lesz biztosan fix a hitel kamata. A bankok eltérő kamatperiódusokat kínálnak, elérhető rövidebb, hosszabb, akár 15, vagy 20 évig is változatlan lakáshitel-konstrukció is. Jellemzően minél hosszabb a kamatperiódus, annál hosszabb a kamat.

  A kamat a kamatperiódus fordulásakor, az aktuális piaci viszonyoknak megfelelően változhat (emelkedhet vagy csökkenhet), vagy változatlan is maradhat. Ezután az újabb fordulóig ismét biztosan változatlan marad. A változás mértékéről nemcsak a hitelező banknál, hanem a Magyar Nemzeti Bank honlapján is lehet tájékozódni.

 • Miért kell kamatfelárat fizetnem?

  A kamatfelárat hitelfelvételkor a referenciakamatlábon felül (BUBOR, EURIBOR) határozza meg a pénzintézet. Ennek a mértéke attól függ, hogy a bank milyen minősítést ad neked a minősítéskor. Ha a bank úgy ítéli meg, hogy a magasabb kockázatú ügyfelek közé tartozol, magasabb kamatfelárat fog kiszámítani. A bankok a legjobbnak tartott adósok számára csak a referenciakamat árán kínálják a hitelt, vagyis ezen felül nem kell kamatfelárat fizetniük.

 • Miért kell késedelmi kamatot fizetnem?

  Ez egy büntető kamat, amit akkor számolnak fel a bankok, ha a szerződésben vállalt határidőn belül nem teljesítetted a fizetési kötelezettséged, tehát ha késel a törlesztőrészlettel. A késedelmi kamat kiszámítását a bankok az erre vonatkozó törvényi előírások alapján végzik el.

 • Milyen típusú kamatok vannak?

  A kamatszámítás szerint a kamat típusa lehet egyszerű vagy kamatosan kamatozó.

  A hitelszerződéseknél a futamidő alatt a kamat lehet:

  • fix kamatozású: ez azt jelenti, hogy a kamat a teljes futamidőt tekintve változatlan marad,
  • változó kamatozású: ez azt jelenti, hogy a kamat mértéke mindig az adott kamatperiódusra vonatkozik, a kamat megállapításának az ideje és a módja pedig a hitelszerződésben van rögzítve,
  • változtatható: ez azt jelenti, hogy a hitelszerződés alapján a bank felhatalmazást kap, hogy a kamatlábat megváltoztassa.
 • Mit jelent az, hogy egy hitel kamattámogatott?

  A kamattámogatott hitel azt jelenti, hogy az állam a hiteltörlesztésnél a kamat kifizetéséhez nyújt segítséget. Kamattámogatással igénybe tudsz venni például lakáshitelt, de elérhetők az állam által támogatott konstrukciók a vállalkozások számára is.

 • Mit jelent az, hogy egy lakáshitel kamattámogatott?

  Új építésű ingatlan építéséhez és vásárlásához, valamint használt lakóingatlan vásárlásához is igénybe vehető a kamattámogatott lakáshitel, mely lehet az Otthonteremtési lakáshitel és a Fiatalok, valamint a többgyermekes családok lakáscélú kölcsöne. A jelenleg hatályos jogszabályok alapján használt lakóingatlan esetén a hitelösszeg 10 millió forintnál nem lehet több, az ingatlan vételára pedig maximum 20 millió forint lehet. A kamattámogatás a futamidő első öt évében vehető igénybe.

  Új építésű ingatlan vételára, vagy építési költsége telekár nélkül maximum nettó 30 millió forint lehet, ekkor maximum 15 millió forint a támogatással finanszírozott hitelösszeg. A kamattámogatott időszak ebben az esetben is öt év.

 • Mit jelent pontosan a BUBOR?

  A BUBOR egy mozaikszó, pontos jelentése: Budapest Interbank Offered Rate, magyarul a budapesti bankközi kínálati kamatlábat jelenti. A BUBOR egy referencia jellegű kamatláb, melyet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) számít ki napi rendszerességgel; a kereskedelmi bankok hitelkamatlábának az átlagaként jön létre.

 • Mit takar a sávos kamatozás?

  A bankok a sávos kamatozásnál összegsávokat határoznak meg, és a különböző összegsávokban lévő pénz az adott sávhoz rendelt kamatlábbal kamatozik. A sávos kamatozás előnye, hogy a futamidő alatt a betét általában bármikor feltörhető anélkül, hogy elvesztenénk a kamatokat.

 • Mitől függ a jegybanki alapkamat?

  A jegybanki alapkamat, más néven referencia kamat Magyarországon a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa által meghirdetett kamat. Ezt az értéket a gazdaság helyzete és a pénzpiac alakulása alapján határozzák meg, és hatással van az inflációra, valamint meghatározza a kereskedelmi bankok kamatának az alakulását is. Szintén befolyásolja a bankok egymás között alkalmazott kamatát, a BUBOR-t is.

 • Mitől függ a kamatmarzs, más néven a kamatrés?

  A kamatrés a hitelekből származó, valamint a betétek után fizetendő kamatokból adódó különbözet, vagyis a technikai kamatláb és a befektetési hozam közötti különbséget. A kamatrés arányát és mértékét befolyásolja az adott hitelintézet kihelyezési képessége, illetve az aktív és a passzív kamatszínvonal is.

 • Mitől lesz kockázatmentes a kamatláb?

  Kockázatmentes kamatlábat a kockázatmentes hozamú befektetések biztosítanak – ilyenek például az állami kötvények és a kincstárjegyek. A kockázatmentes kamatláb értéke ideális esetben magasabb, mint az inflációs ráta értéke, biztosítva ezzel a pozitív reálhozamot.

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!