Gyakori kérdések

 • Hány éves kortól lehet saját bankszámlám?

  A legtöbb pénzintézet akár már egészen 6 éves kortól is lehetőséget biztosít arra, hogy számlát nyiss. Természetesen ilyenkor a szülő, a törvényes nevelő lesz a valódi számlatulajdonos, te pedig használhatod. A számlához bankkártya is jár. A bankok különleges kedvezményekkel várják a diákokat, vagy azokat, akik még nem töltötték be a 26-ik életévüket. Egy-egy ilyen diákszámlával akár közel 0 forintért is bankolhatsz. A kiskorúak akkor válhatnak a számla tulajdonosává, ha betöltik a 18. életévüket.

 • Hogyan bankolhatok kedvezményesen?

  A kedvezményes bankszámlák igénybevételéhez különféle feltételeket kell teljesítened. Általában a bankok minimálbér vagy annál magasabb fizetés utalását írhatják elő. Azt is megszabhatják, hogy hány tranzakciót kell a kedvezményhez elvégezni, vagy akár azt is, hogy milyen összegben (egyben vagy külön) érkezzen pénz a számlára. Van olyan eset, ahol extra szolgáltatás igénybevételét írhatják elő, mint például értesítő SMS vagy netbank szolgáltatás. Ezeknek további díjai lehetnek, így mindenképpen számoljuk ki, hogy megéri-e igényelni a szolgáltatásokat. Érdemes figyelni az akciókat is, ugyanis időszakosan kaphatunk kedvezményeket is, például egy újonnan induló számlacsomagnál, de akkor is jól járhatunk, ha diákok vagyunk, vagy a bank által meghatározott korcsoportba tartozunk, például 26 év alatt vagyunk. 

 • Hogyan épül fel egy szabályos magyar bankszámlaszám?

  Két fajta bankszámlaszámmal, vagy más néven pénzforgalmi jelzőszámmal találkozhatsz Magyarországon. Kétszer nyolc, vagy háromszor nyolc számjegyű lehet egy szabályos számlaszám, attól függően, hogy a bank melyiket használja. Az első három számjegy a bank hivatalos azonosítószáma, az azokat követő 4 számjegy a bankfiók azonosítója, a nyolcadik számjegy ellenőrző szám, a 9. és 16.vagy 24. szám között pedig a saját azonosítóink vannak, amelyről a bankszámlát lehet beazonosítani. A 16. és a 24. szám szintén ellenőrző szám. 

 • Hogyan érdemes bankszámlát választani?

  Ahhoz, hogy a számodra legmegfelelőbb bankszámlát választhasd ki, ismerned kell a saját használati szokásaidat. Mindent a neten intéznél? Szeretnéd, hogy bármikor és bárhol elérhető legyen a bankod a mobilod segítségével? Használd a digitális számlacsomagokat alacsony díj mellett és intézd ügyeidet online! Vagy éppen minél kevesebbet szeretnéd használni a számlád, de azért örülnél, ha lenne? Erre is találhatsz megoldást. A használat mellett érdemes az árakon is elgondolkozni, hiszen a bankszámlák fenntartása pénzbe kerül, és amíg az egyiket akár évi pár ezer forintból is megúszhatod, vannak olyanok, amelyek több tízezer forintba kerülnek évente. A jó választáshoz ezért érdemes használnod egy bankszámla kalkulátort, ahol igényeid és pénztárcád szerint válogathatsz a bankszámlák között. 

 • Hogyan lehet olcsóbb a bankszámlám?

  Ahhoz, hogy olcsóbb legyen a számlavezetés, érdemes kihasználnod a különböző kedvezményeket, amelyeket a bankok feltételekhez kötnek. Ezek lehetnek különböző pénzügyi aktivitások, mint például bizonyos számú átutalás, egy funkció rendszeres használata, vagy valamekkora jövedelem érkeztetése, amelyeket minden hónapban teljesíteni kell azért, hogy az alacsonyabb összegért bankolhass.


  Jellemzően a legtöbbet akkor spórolhatod, ha digitális csatornákat választasz, mivel ilyenkor van a legkevesebb dolga a banknak, hiszen te kezeled a saját számládat. Akkor is olcsóbb lehet a számlavezetés, ha nem kérsz papíralapú értesítéseket, számlakivonatokat, vagy a presztizsértékű dombornyomott kártya helyett sima elektronikus kártyát használsz.  Nagyot dobhat a költségeken az SMS-értesítés is a tranzakciók után, hiszen egy-egy üzenet 15-30 forintért érkezik a telefonodra. Azzal is sokat spórolhatsz, ha csak az ingyenes két alkalommal veszel fel készpénzt a kártyáddal és nem használod az ATM-et annál többször.


  A legolcsóbb bankszámlák felkutatásához használd a Bank360 bankszámla-kalkulátorát és hasonlítsd össze a bankok ajánlatait! 

 • Hogyan tudok anélkül bankszámlát nyitni, hogy bemennék a fiókba?

  Senkinek sincs kedve órákon át várakozni egy bankfiókba, ezért jó hír, hogy ma már lehetőségünk van ennek kikerülésére, ha bankszámlát szeretnénk nyitni. Ma már szinte minden pénzintézet kínál online számlanyitást. Ez azt jelenti, hogy egy internetezésre alkalmas eszközön ellátogatunk akár a bank weboldalára, akár egy összehasonlító oldalra, mint a Bank360, és ott megadjuk az adatainkat további kapcsolatfelvétel végett. A bank munkatársai felveszik velünk a kapcsolatot, adatot egyeztetnek, majd futár segítségével eljuttatják a kitöltésre váró dokumentumokat az otthonunkba. Ez a folyamat több napot is igénybe vehet. Ennél sokkal kényelmesebb és modernebb, az úgynevezett videós bankszámlanyitás, ahol a folyamat során a bank ügyintézőjével egy interneten keresztül történő videós beszélgetés során nyitjuk meg a számlát. Ez nem vesz igénybe sok időt, bárhonnan elvégezhetjük, a szerződéseket pedig elektronikusan tölthetjük ki. Jelenleg ilyen szolgáltatást a Gránit Bank, az MKB Bank és a Cetelem kínál. 

 • Hogyan tudok nemzetközi számlára utalni?

  Ahhoz, hogy nemzetközi számlára utalhass, ismerned kell a kedvezményezett IBAN-számlaszámát. Ez az alapszámlaszám, kiegészítve ország és bankspecifikus adatokkal. A sikeres nemzetközi utaláshoz tehát tudnod kell a külföldi bank IBAN-azonosítóját, ami az országkódból, ellenőrzőszámból és az alap számlaszámból áll. Ha biztosra akarsz menni, akkor a külföldi bank SWIFT-kódját is megadod, amely segít azonosítani a pénzintézetet. Ezeket a legtöbbször a banki weboldalak kapcsolati aloldalán találhatod meg. A magyar pénzintézetek kódjait kigyűjtöttük neked, így itt könnyedén keresheted.

 • Hogyan tudok videós azonosítással online számlát nyitni?

  Jelenleg a legegyszerűbb számlanyitási mód az online számlanyitás videóazonosítással, hiszen bárhonnan, percek alatt megnyithatod így bankszámládat az erre alkalmas pénzintézeteknél. Az online számlanyitáshoz egy online kapcsolattal és egy kamerával rendelkező eszközre van szükséged. Asztali számítógép, okostelefon, laptop és tablet is alkalmas például a számlanyitásra. A bank felületén kell elindítanod a folyamatot, ahol kiválasztod az igényelt bankszámlát, személyre szabod - például azt, hogy milyen bankkártyával igényeled -, online kitöltöd a nyilatkozatokat, majd egy ügyintéző segítségével elvégzitek a videóchaten keresztül történő azonosítást, ahol az okmányaidat is bemutathatod. Ha minden rendben zajlik, mindössze pár perc alatt letudható a folyamat. Te használhatod a számlát, a bank pedig postai úton is értesít arról, hogy megnyílt a bankszámla.

 • Ingyen szeretnék készpénzt felvenni. Mit kell tennem hozzá?

  Törvényileg garantált két ingyenes készpénzfelvétel havonta. Ahhoz, hogy te is élhess ezzel a lehetőséggel, a bankodnál kell erre regisztrálnod és nyilatkoznod, az ingyenes készpénzfelvétel nem automatikus. A nyilatkozatot személyesen is megteheted a bankfiókban, de már az internetbankon keresztül is leadhatod.

  A felvehető összeg maximum 150 000 forint, ennyit tudsz a két díjmentes készpénzfelvétellel összesen magadhoz venni. A két felvételt bármelyik automatával megteheted, nem kell a bankod saját ATM-ét használnod. Egyszerre csak egy bankszámlával használhatod a két ingyenes pénzfelvételt, az összes többi számládnál annak hirdetményében meghatározott díjai alapján tudsz felvenni pénzt. Ugyanez igaz akkor is, ha elhasználtad a két lehetőséget az adott hónapra.

 • Melyik a legjobb bankszámla?

  Mielőtt bankszámlát választanál, érdemes először a pénzügyi szokásaidat végiggondolni és azokhoz igazodva választani, így kényelmesen és olcsón intézheted a pénzügyeidet. Nézd meg a bankszámla kisokost!

 • Mennyi időn belül érkezik meg az utalásom?

  Ma már napon belül is jóváíródnak az átutalások, így nem kell több mint egy napot várni, hogy beérkezzen a pénz. Egy nap 10 olyan ciklus van a banki munkanapokon, amikor jóváíródnak az utalások. A ciklusok 7:30 és 15:30 között oszlanak el, illetve van egy utolsó záróciklus 17:00-kor, amíg lehet küldeni megbízásokat. Ez azt jelenti, hogy az átutalások nagyjából minden órában megérkezhetnek, de maximum 2 óra alatt a ciklusokon belül. 2019-ben indul az azonnali átutalás rendszere, amely segítségével még ennyit sem kell várni, a pénz azonnal megérkezik a számlánkra.

 • Mi kell egy átutalás elindításához?

  A banki átutaláshoz neked kell adnod egy megbízást a banknak, hogy juttassák el az általad megnevezett összeget a fogadó félhez, aki a kedvezményezett. Ezt a megbízást személyesen a bankfiókban, telefonon egy ügyintézővel beszélve, vagy internetbankon keresztül adhatod le. Az átutaláshoz három információra lesz szükség: a kedvezményezett nevére, a számlaszámára és arra, hogy mennyi pénzt akarsz utalni. Az utalás pár óra vagy egy nap alatt megérkezik, attól függően, hogy milyen átutalási formát választottál. Az átutalás részleteiről is olvashatsz nálunk bővebben.

 • Mi történik, ha rosszul adom meg az adatokat banki átutaláshoz?

  Amennyiben elrontod a számlaszámot vagy a kedvezményezett nevét, segíthetnek a banki automatikus rendszerek, amelyek kijavítják helyesre az adatokat, amennyiben beazonosítható a kedvezményezett (ez jellemzően 1-2 szám vagy karakter elgépelésénél működik). Amennyiben nem lehet beazonosítani a kedvezményezettet, egy idő után a bank visszahelyezi az összeget a számládra külön díj felszámítása nélkül. Megkülönböztethetünk két esetet: ha megszűnt számlára vagy hibás számlára utalsz. A különbség annyi, hogy a nem létező számláknál hosszabb ideig tart a visszautalás, mert az nem automatikusan, hanem manuálisan történik, így 1-2 órával tovább tarthat.

 • Milyen bankkártyát érdemes választanom?

  Alapvetően két bankkártya-típus közül választhatsz, a sztenderd elektronikus kártya és a dombornyomott plasztik között. Ez utóbb egy presztizskártya, amit jellemzően magas költésű ügyfelek vesznek igénybe drága számlacsomag mellett. Korábbi előnyei mára szinte elapadtak. A dombornyomás miatt biztonságosabb vásárlást biztosított, több helyen csak ilyen kártyát fogadtak el (például az interneten) és olyan extrák járnak hozzá, mint az utasbiztosítás.


  Azonban, ahogy a kártyák és az internetes POS-terminálok elterjedtek világszerte, úgy lett egyre általánosabban elfogadott az elektronikus, chippel ellátott kártya is, így ma már szinte semmilyen különbség sincs a két típus között. Éppen ezért többet fizetni sem feltétlenül érdemes egy ilyen kártyáért. Sőt, aki még ennél is többet akar spórolni, az már digitalizálhatja is a kártyáját, így egyáltalán nincs szüksége plasztikra, amivel tovább csökkentheti a díjakat.

  Az újabb bankkártyák képesek érintésmentes fizetésre, így elég csak a terminálhoz érinteni a kártyát. NFC-képes telefonok szintén ismerik ezt a funkciót, így a kártyát digitalizálva használhatjuk mi is az érintéses fizetést.

 • Nem tudom a bank nevét, csak a számlaszámot. Utalhatok így is?

  Az átutaláshoz három dolgot kell ismerned: a kedvezményezett nevét, a számlaszámát és a küldeni kívánt összeget. Ha tehát nem tudod, hogy melyik banknál vezeti a számlát a fogadó fél, nem probléma. Egyszerűen kiderítheted ugyanakkor, hogy melyik bankhoz tartozik a számlaszám. Minden bank rendelkezik egy három számjegyű azonosítóval, amely a bankszámlaszám első három számjegye. Használd táblázatunkat és azonosítsd be a számok alapján a bankot!

 • Véletlenül valaki másnak a számlájára utaltam. Hogyan szerezhetem vissza a pénzt?

  Nem egyszerű visszaszerezni a félreutalt összeget, nagyban függ attól is, hogy jó szándékú emberhez került-e a pénzed. Ilyenkor ugyanis a banknak nincs joga visszavonni, vagy leemelni a pénzt a téves számláról, csak abban az esetben, ha az is jóváhagyja, akihez megjött a pénzed. A bankoknak jelezheted a visszahívási igényedet, akik továbbítják ezt a téves számla tulajdonosa felé és kérik a jóváhagyását. Nincs további dolgod, ha jóváhagyja. Amennyiben ez nem történik meg, polgári peres úton kötelezheted a személyt arra, hogy adja vissza a pénzed. A bank ilyenkor már kiadhatja a személyes adatokat a másik félről. 

  Jó, ha tudod: az utalás nem történik meg azonnal, 1-2 óra kell hozzá, hogy a bank feldolgozza a kérésedet. Ha ez alatt az idő alatt kiszúrod, hogy hibás számlára utaltál, még időben visszahívhatod a pénzt.

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!