Gyakori kérdések

 • Devizában is felvehetem a kölcsönt?

  Az NHP Hajrá! forinthitel, viszont deviza alapú kölcsönök kiváltására is van lehetőség a segítségével.

 • Egyéni vállalkozók számára is elérhető az NHP Hajrá?

  Igen, az NHP Hajrá!-t egyéni vállalkozók is igényelhetik, ha rendelkeznek legalább egy éves működéssel, és megfelelnek az igénylés feltételeinek.

 • Felhasználható az NHP Hajrá! haszongép vásárlására?

  Igen, az NHP Hajrá! többek között új és használt tárgyi eszközök beszerzésére, valamint fejlesztésre is fordítható. Ez alapján semmi akadálya, hogy a vállalkozás haszongépet vásároljon a felvett kölcsönből.

 • Hány szakaszból áll a Növekedési Hitelprogram?

  A Növekedési Hitelprogram három szakaszból áll, ezekről visszamenőleg bővebben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) oldalán olvashatsz.

 • Lehet-e lízingelni az NHP Hajrá! program segítségével?

  Igen, az NHP Hajrá! programban a bankok lízing formájában is továbbhitelezhetnek a vállalkozásoknak.

 • Meddig érhető el az NHP Hajrá?

  Az NHP Hajrá! elsődleges célja a koronavírus járvány okozta gazdasági nehézségek enyhítése. Ez a lehetőség addig érhető el, ameddig ki nem fut a rendelkezésre álló 1500 milliárdos keretösszeg.

 • Mely bankoknál érhető el az NHP Hajrá?

  Az első napokban több bank is jelezte, hogy elindulnak a programmal, köztük a Gránit Bank, a Budapest Bank, a Takarékbank, az OTP Bank és az MKB is. A CIB Bank weboldalán elérhető információk szerint is ők is tervezik az új kölcsön folyósítását. 

 • Mennyi idő alatt bírálja el a bank a hitelkérelmet?

  A hitelbírálat ideje nem haladhatja meg a szükséges dokumentumok, információk hiánytalan beérkezését követő 10 munkanapot.

 • Mi az a haircut?

  A haircut egy úgynevezett biztonsági sávra utal, ami például akkor fontos, ha a központi bank kölcsönt ad a kereskedelmi bankoknak - ahogyan ez történik az NHP esetében is. Ilyenkor a központi banknak biztosítékra, fedezetre van szüksége. Az a korrekciós tényező, amivel a központi bank a fedezetértéket csökkenti, a haircut. Ha 1 millió euro valós piaci értékű eszközre 20%-os haircutot alkalmazunk, akkor csak 0,8 millió eurós kölcsön felvételéhez lesz elég.

 • Mi történik, ha a vállalkozás nem a szerződés szerint törleszt?

  Ha a törlesztés során a késedelem meghaladja a 90 napot, akkor a folyósító banknak vissza kell fizetni a hitelt az MNB részére. A bank ilyenkor dönthet úgy, hogy nem bontja fel a szerződést a vállalkozóval, hanem módosított feltételekkel fenntartják a megállapodást - ebben az esetben azonban piaci kamattal kell számolni.

 • Milyen fedezetre van szükség az NHP Hajrá! igényléséhez?

  A fedezet egyrészt a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. kezességvállalása, ezenkívül szükséges magánszemély készfizető kezességvállalása is. 

 • Mit jelent az, hogy csak VIBER-tagsággal lehet részt venni az NHP Hajrá! programban?

  Ebben az esetben a VIBER alatt az 1999. szeptember 3. óta működő Valós Idejű Bruttó Elszámolási Rendszert kell érteni, mely a nagy értékű, sürgős fizetések kiegyenlítésére szolgál. A VIBER-tagság azokra a pénzintézetekre vonatkozik, akik szerződésben állnak az MNB-vel. Az NHP Hajrá! programban közvetlen VIBER vagy BKR tagsággal és KELER Zrt.-nél értékpapír-számlával rendelkező belföldi tartalékköteles hitelintézetek vehetnek részt. Magyarországon 2020. márciusi adatok szerint 43 olyan pénzintézet van, akik közvetlen VIBER tagok.

 • Mit kell tudni a Széchenyi hitelekről?

  A kamattámogatással igénybe vehető Széchenyi hiteleket felhasználhatod vállalkozásod mindennapi költségeinek a kifizetésére, de akár egy nagyobb beruházást is finanszírozhatsz belőle. Nézd meg, mit érdemes tudni ezekről a kölcsönökről!

 • Van-e lehetőség a szerződés átstrukturálására?

  Igen, erre van lehetőség anélkül, hogy vissza kellene fizetni a banknak a refinanszírozási kölcsönt az MNB felé.

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!