Gyakori kérdések

 • Autóvásárlásra vehetek igénybe állami támogatást?

  Igen, 2019. július 1. óta a legalább három gyermekes családok igényelhetik a nagycsaládosok autóvásárlási támogatását, amivel maximum 2,5 millió forint vissza nem térítendő támogatáshoz juthatnak hozzá. Ehhez legalább 7 személyes, legfeljebb 1 éves autót kell vásárolni, és maximum 2000 kilométer lehet benne. A támogatási összeg legfeljebb az autó árának 50 százalékát teheti ki, tehát a 2,5 millió forintos támogatás igényléséhez legalább 5 millió forintos autót kell vásárolni.

 • Az építési hitelt telekvásárlásra is lehet igényelni?

  Nem, a telket önerőből kell megvenni, az építési hitelből pedig a ház felépítésének a munkálatait fogod tudni finanszírozni.

 • Egy banktól miért csak egy hitelajánlat szerepel?

  A Bank360 kalkulátorában minden hitelintézettől csak egyetlen ajánlat szerepel, a legkedvezőbb. A hitelkalkulátor találatait aszerint rendszerezheted, mi a legfontosabb a számodra: az alacsony THM, a törlesztőrészlet, vagy a teljes visszafizetendő összeg.

 • Építkezésnél is rendelkeznem kell önerővel?

  Igen, ugyanis a bank nem fogja hitelezni 100 százalékban a felépülő ingatlant - akár 20-30 százalékos önerőre is szükség lehet.

 • Hitelfelvételkor muszáj, hogy a hitelező bank ügyfele legyek?

  Nem, de előfordulhatnak olyan szolgáltatások, amelyeket csak meglévő ügyfélként vehetünk igénybe. Ha a folyósító banknál vezetjük a folyószámlánkat, és arra érkezik a havi a jövedelmünk, kamatkedvezményt kaphatunk. Emellett a hiteligénylés folyamata is egyszerűbb és gyorsabb, ha már ügyfelek vagyunk és van számlatörténetünk.

 • Hogyan szerezhetek pénzt autóvásárlásra?

  Ha ma bemész a bankba azzal a céllal, hogy autóhitelt vegyél fel, az esetek elsöprő többségében nem a hagyományos autóhitel konstrukciók fogadnak. Nagyjából 2008 óta a bankok áttértek lízingelésre, azaz a bank megvásárolja a járművet, majd mint annak tulajdonosa, kamattal megemelt díjért cserébe használati jogot biztosít számodra. A havonta fizetendő díj folyamatosan csökkenti az autó vételárát, így a futamidő lejártával és a törlesztés után fennmaradó összeg kifizetésével a bank átadja neked a tulajdonjogot.
   

  Egy másik, több szempontból kedvezőbb megoldás lehet, ha szabad felhasználású személyi kölcsönt veszel fel céljaid megvalósításához (kalkulátorunkban is ilyen lehetőségekkel találkozhatsz). Ezek a hiteltermékek sokkal rugalmasabbak, hiszen nincs megszabva hitelcél, bármire fordíthatod azt, így nem csak a gépjárművet, de az azzal kapcsolatos dokumentumok elkészítését és egyszeri díjak megfizetését is rendezheted belőle. Ráadásul a mai kamatkörnyezetben ezek a hitelek sokkal olcsóbbak tudnak lenni, mint a tipikus autóhitelek úgy, hogy legtöbbször sem önerő, sem fedezet nem kell a hitelfelvételhez, mindössze rendszeres jövedelem.

 • Hogyan történik a folyósítás építési hitelnél?

  Építési hitelnél a bankok nem egy összegben folyósítják az igényelt hitelösszeget, hanem részletekben, az egyes építési fázisok elkészülése után - ez körülbelül 3-4 részletet jelent. Az építkezés folyamatát a bank többször is ellenőrzi.

 • Hogyan történik a hiteltörlesztés?

  Ismerd meg a hiteltörlesztés feltételeit is, mielőtt beadod igénylést, így biztosan nem érnek meglepetések a futamidő alatt. Itt összefoglaltunk mindent, amit a törlesztésről tudni érdemes.

 • Meddig tart az igénylés? Milyen gyorsan jutok a pénzhez?

  A hiteligénylés a szükséges dokumentumok bemutatását követően indul. Első lépésként a bank ellenőrzi a jövedelemigazolást, az adatokat, és azt, hogy nem szerepelsz-e a KHR listáján, vagyis régi nevén nem vagy-e barlistás (BAR-listás). Egyes bankoknál és egyes hiteleknél is eltérő átfutási idővel kell számolni. Ha a hitelező banknál vezeted a folyószámládat, akár már pár órával az igénylés után hozzájuthatsz a pénzhez. De általában 4-5 napos átfutási időre számíts.

 • Melyik lakáshitelt válasszam?

  Ha ingatlanvásárlás előtt állsz, a megfelelő lakáshitel kiválasztása az egyik legfontosabb teendő. Mielőtt belevágnál, kalkulálj és tudj meg mindent a jelzáloghitelekről!

 • Mi a legnagyobb különbség a személyi kölcsön és a jelzáloghitel között?

  1. A személyi kölcsön igényléshez nem kell ingatlanfedezet, egy jelzáloghitelhez viszont igen.
  2. A személyi kölcsön szabad felhasználású. A jelzáloghitel lehet szabad felhasználású vagy lakáscélú. Utóbbi esetben a hitel teljes egészét ingatlancélra kell fordítani.
  3. A személyi kölcsön maximális összege általában 10 millió forint, jelzáloghitelre több tízmillió forintot is felvehetünk.
  4. A jelzáloghitel sokkal hosszabb futamidőre, akár 30 évre is felvehető.
 • Miért érdemes hitelkalkulátort használni?

  A Bank360 oldalán található hitelkalkulátor segítségével megnézheted, melyik hitel számodra a legkedvezőbb. A találatokat aszerint rendszerezheted, mi a legfontosabb a számodra: az alacsony THM, a törlesztőrészlet, vagy a teljes visszafizetendő összeg. A bankok ajánlatainál az ’i’ gombra kattintva egy legördülő menüt találsz, ahol megnézheted a hitelkamatokat és költségeket, az igénylés feltételeit, az akció feltételeit, a szükséges dokumentumok listáját, a jogi részleteket, és egy előtörlesztési útmutatót is találsz arra az esetre, ha a futamidő lejárta előtt fizetnéd vissza a hiteled. A banki ajánlatoknál a ’Tovább’ gombra kattintva pedig az adott pénzintézet hiteligénylési felületére jutsz át.

 • Mikor érdemes adósságrendező hitelt felvenni?

  Az adósságrendező hitel akkor jelent nagy segítséget, ha van egy viszonylag drága hitelünk, és a piacon elérhető ennél kedvezőbb is - mivel az elmúlt néhány évben csökkent a lakossági hitelek átlagos kamata, erre viszonylag nagy esély van. Egy jól megválasztott adósságrendező hitellel akár több százezer forintot is spórolhatunk, ha a teljes visszafizetendő összeget nézzük.

 • Milyen célra érdemes személyi kölcsönt felvenni?

  A személyi kölcsönt ingatlanfedezet nélkül, a jövedelmünk nagysága alapján lehet igényelni, és maximum 5 000 000 forinthoz lehet hozzájutni. Ez elég arra, hogy egy váratlan családi kiadást, egészségügyi költségeket, javíttatásokat ki lehessen belőle fizetni. Sokan esküvőre, nászútra is felvesznek személyi kölcsönt.

 • Milyen hiteleknél 5,75% a maximum THM 2020 végéig?

  A lakossági fogyasztási hitelek esetében érvényes az 5,75%-os THM plafon 2020 végéig. Ide tartozik a

  • személyi kölcsön,
  • autóhitel,
  • gyorskölcsön
  • és a hitelkártya vagy a folyószámlahitel is.

  Jelzáloghitelek esetében nincs THM plafon, függetlenül attól, hogy szabad felhasználású vagy lakáscélú kölcsönről van szó.

 • Milyen költségekkel kell számolnom, ha hitelt veszek fel?

  A hitelfelvételnek az ügyleti kamaton felül más költségei is lehetnek, ezekről ezen az oldalon olvashatsz bővebben.

 • Mit kell tudni a kamatokról?

  Ha szeretnél eligazodni a hitelkamatokkal vagy az aktuális kamattámogatásokkal kapcsolatban, ezen az oldalon mindent megtalálsz.

 • Mitől függ egy hitel kamata?

  A hitel pontos kamatát több tényező együttesen határozza meg. Ilyenek például:

  1. Mennyi hitelt veszünk fel - nagyobb összegnél kedvezőbb lehet a kamat.
  2. Milyen futamidőre vesszük fel - hosszabb futamidő esetén általában alacsonyabb a kamat.
  3. Milyen kamatperiódust választunk - a hosszabb kamatperiódusú vagy fix kamatozású hitelek általában drágábbak.
  4. Az éppen aktuális kamatkörnyezet - jelenleg nagyon alacsonyak a hitelek kamatai Magyarországon.
  5. Mennyire vagyunk jó adósok - ez attól függ többek között, hogy mennyi a havi fix jövedelmünk és milyen a hitelvisszafizetési történetünk
  6. Milyen típusú hitelt szeretnénk - a jelzáloghitelek kamata általában alacsonyabb, mint az ingatlanfedezet nélkül igénybe vehető személyi kölcsönöké.
  7. Egy hitel esetében az ügyleti kamatot egyrészt a referenciamutató határozza meg (ha van), másrészt pedig a kamatfelár, amelyet jogszabályi keretek között a bank választhat meg.
 • Mitől függ, hogy mennyi hitelt kaphatok?

  1. Az úgynevezett JTM mutató meghatározza, milyen arányban terhelhető hitellel a havi igazolt fix jövedelmünk. Az arány függ attól, hogy mennyit keresünk, és milyen kamatperiódusú hitelt veszünk fel.
  2. A már meglévő hiteleinktől, ugyanis a JTM mutatóba az összes felvett kölcsön beleszámít.
  3. Adósminősítéstől: nagyon nehéz hitelt kapni például, ha rajta a vagyunk a KHR negatív listán.
  4. Jelzáloghitel esetén az ingatlan hitelbiztosítási értéke és az önerő megléte is befolyásolja a hitel nagyságát.
bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!