Családi szja visszatérítés

Családi szja-visszatérítés: indulhat a harc a 300 milliárdért

Családi szja visszatérítés

Családi szja-visszatérítés: indulhat a harc a 300 milliárdért

Bank360 tartalom
2022-02-02 Frissítve: 2023-10-26
2022-02-02 Frissítve: 2023-10-26
18612961

Mától már érkeznek a családi szja-visszatérítések a jogosultaknak. A több száz milliárd forint nagy része megtakarításokban fog landolni. Érdemes ezért szétnézni, hogy milyen biztosításba, állampapírba érdemes fektetni. A meglévő gyerekes kedvezményekhez is jól jöhet az extra pénz.   

 

A Pénzügyminisztérium adatai szerint csaknem 2 millió szülő összesen 600 milliárd forintot kap vissza az szja-adóvisszatérítésnek köszönhetően. A kifizetések már mától megkezdődnek azoknak, akik készpénzben, postán kérték a visszautalást. Február 14-ig azonban azok is megkapják a pénzt, akik számlára kérték. Akik még nem igényelték, azoknak itt írtuk le, mit kell tenniük, hogy ne veszítsék el ezt a pénzt. A lényeg az, hogy a NAV által küldött bevallási tervezetben, vagy a saját maguk által benyújtott szja-bevallásban ezt még pótolhatják. A tét nem kicsi, hiszen akár a 800 ezer forintot is meghaladhatja a visszakapott összeg.

 

Hasonlítsd össze az alábbi kalkulátorral az elérhető személyi hiteleket! Állítsd be, hogy mekkora hitelösszegre van szükséged, és találd meg a számodra ideális ajánlatot! A kalkuláció ingyenes.

A Groupama Biztosító és az OTP Bank megrendelésére készített országos reprezentatív kutatásban arra keresték a választ, hogy a jogosult családok (a válaszadók 33 százaléka) mekkora összeggel számolnak, és hogyan tervezik felhasználni a pénzt. A jogosultak fele 400 ezer, vagy azt meghaladó, 16 százalékuk egyenesen 800 ezer forint feletti támogatásra számít (a kutatásban összevontan kezelték a két szülőnek visszajáró összeget). A visszatérített összeg 51 százalékát, azaz 306 milliárd forintot a jogosultak a pénzügyi tartalékok feltöltésére szeretnének fordítani, a fennmaradó 294 milliárd forintot pedig elköltenék.

 

A jogosultak között egyharmad körüli azoknak az aránya, akik már idén felhasználnák valamilyen célra a teljes visszatérítést, 14 százalék minden fillért félretenne. A többség (52%) költene és megtakarítana is az összegből. A pénz idei elköltését megjelölők 64 százaléka már tavasszal, vagy legkésőbb nyáron már el is költené a teljes összeget.

 

A megtakarítók, több mint fele készpénzben vagy folyószámlán tartja majd a visszakapott összeget, klasszikus megtakarítási, befektetési terméket – állampapírtmegtakarítási számlát – csaknem negyven százalékuk választana. Ugyancsak népszerű célnak számítanak az életbiztosítások és nyugdíjbiztosítások, meglévő vagy új szerződésbe a megtakarítók 10 százaléka tervez befizetést.

Az állampapíroknál most az inflációkövető konstrukciók a legvonzóbbak a magas pénzromlás miatt, és ezek közül az eurós állampapírok az esetleges forintgyengülés ellen is védik a befektetésünket. Az aktuális állampapír-vásárlási lehetőségekről itt írtunk.

 

A kutatás eredményeiből is látszik, hogy a járvány felértékelte az öngondoskodás szerepét, sokan döntenek úgy, hogy az szja-visszatérítést részben vagy egészben megtakarításra fordítják. A megtakarítást is tervezők 10 százaléka biztosítási termékekbe fektetné a pénzét, többen most szeretnének először új élet- vagy nyugdíjbiztosítást kötni.

Az extra pénzből érdemes lehet a pénztári befizetésre is költeni, akár úgy, hogy a meglévőbe fizetünk, akár úgy, hogy most kezdünk ilyen öngondoskodásba. Ilyen lehetőség az adókedvezményt is kínáló egészségpénztár, amelyből sok célra és rugalmasan használhatjuk fel a befizetett összeget. Nyugdíj-előtakarékosságra pedig az önkéntes nyugdíjpénztár.

 

A visszatérítést már idén elkölteni tervezők körében a lakáscélú kiadások a meghatározók. A kutatás résztvevői több választ is megadhattak arra, hogy mire fordítják a pénzt, az eredmények alapján a legnagyobb arányban otthonuk bővítésére, felújítására, felszerelésére, korszerűsítésére használják fel a támogatást. A válaszadók 43 százaléka jelölte meg, hogy a pénz egészét vagy egy részét lakásfelújításra, bővítésre, vagy energetikai korszerűsítésre szánná, de magas, 14 százalék azok aránya is, akik bútor- és háztartásigép vásárlására költenének.

A biztonságra való törekvés a pénzt azonnal elkölteni tervezők körében is megfigyelhető. A meglévő tartozásaik kifizetését, hiteleik végtörlesztését ebben a körben a megkérdezettek 13 százaléka jelölte meg célként. Figyelemre méltó, hogy a válaszadók 4 százaléka új lakás vásárláshoz az önerő kiegészítéseként használja fel az összeget. Mindezek azt mutatják, hogy az otthonteremtési és a felújítási célok meghatározóak, ha plusz forráshoz jutnak az emberek. Az szja-visszatérítés most különösen jól jöhet azoknak, akik az elvileg 2022 végén záruló otthonfelújítási program támogatását akarják igénybe venni. Ebben a visszatérítést felhasználhatják akár az önerőhöz, akár az előfinanszírozáshoz. 

 

A lakáscélok mellett ugyanakkor jelentős, közel 30 százalék azok aránya, akik a mindennapi kiadások fedezésére is fordítanának az összegből, az ötven év felettiek esetében pedig az átlagnál nagyobb hangsúlyt kap az egészségügyi kiadások fedezése is. 19 százalékuk költene erre szemben a 9 százalékos átlaggal. Tanulásra, tanfolyamokra, ami inkább tekinthető befektetésnek, mint kiadásnak, a válaszadók 10 százaléka tervez költeni még idén. Utazásra, pihenésre és nyaralásra az összegből idén költő válaszadók 8 százaléka fordítana pénzt, a 800 ezer forintnál magasabb összegre számítók között ez az arány azonban már 14 százalék. Így akár a turisztikai forgalmat is befolyásolhatja az idén a családi szja-visszatérítés. Ezzel nemcsak az öngondoskodás jellegű biztosítások száma növekedhet, hanem az utasbiztosításoké is, hiszen egy családi nyaraláshoz, utazáshoz ezt is érdemes megkötni.  

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!