Aggódó lány a laptop előtt

Családi szja-visszatérítés: jön a bevallási tervezet, de nem jön a végrehajtó

Aggódó lány a laptop előtt

Családi szja-visszatérítés: jön a bevallási tervezet, de nem jön a végrehajtó

Tóth Levente
2022-01-26 Frissítve: 2022-02-22
2022-01-26 Frissítve: 2022-02-22
18460648

Sérthetetlen pénzzé tette a kormány a családi szja-visszatérítést, amire a végrehajtó sem teheti rá a kezét, legalábbis a kiutalás előtt. Aki még nem igényelte ezt a pénzt, az hamarosan megteheti, mert erre a NAV-tól érkező bevallási tervezetben is mód van.

  

Február közepéig mindenki megkapja a tavalyi jövedelme és az önkéntes pénztári, nyugdíj-előtakarékossági vagy nyugdíjbiztosítási befizetései után a munkáltatói, kifizetői és pénztári igazolásokat. Ezek alapján ellenőrizhető az szja-bevallási tervezet és az adó-visszatérítés összege. 

Aki Ügyfélkaput használ vagy más KAÜ-azonosítót, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által elkészített adóbevallási tervezetet legkésőbb március 15-től elérheti, legegyszerűbben a NAV honlapján. Ha valakinek még nincs ügyfélkapu-hozzáférése, elektronikusan vagy a NAV ügyfélszolgálatain és a kormányhivatalokban pár perc alatt regisztrálhat.

 

Bárki, aki KAÜ-azonosítóval (ügyfélkapu, elektronikus személyi igazolvány telefonos azonosítás, arcképes azonosítás) rendelkezik, márciustól tehát megnézheti saját adóbevallási tervezetét azonosítás után az eSZJA-oldalon. Akinek nincs KAÜ-azonosítója, március 16-áig, adóazonosító jele és születési dátuma megadásával többféle módon is kérheti a tervezet postázását:

  • SMS-ben a 06-30/344-4304-es telefonszámon a következő formában: SZJA-szóköz-adóazonosító jel-szóköz-ééééhhnn (születési dátum);
  • az eSZJA-oldalon elérhető webes űrlapon;
  • levélben;
  • a BEVTERVK formanyomtatványon;
  • telefonon, a 1819-es hívószámon;
  • személyesen, az ügyfélszolgálatokon.

 

Hasonlítsd össze az alábbi kalkulátorral az elérhető lakáshiteleket! Állítsd be, hogy mekkora hitelösszegre van szükséged, és találd meg a számodra ideális ajánlatot! A kalkuláció ingyenes.

Az szja-bevallási tervben arra is van mód, hogy aki eddig nem igényelte a családi szja-visszatérítést, az megtegye. Ennek részleteit (jogosultság, nettó bér összeghatár, igénylés) ebben a cikkünkben írtuk le. Aki saját szja-bevallást nyújt be 2022-ben az előző évről, az is megteheti majd abban.

 

A bevallási tervezet tehát megjön a családi szja-visszatérítés jogosultjainak is, viszont a végrehajtó nem fog. A kormány ugyanis új rendeletében kizárta annak lehetőségét, hogy a  családi szja-visszatérítés összegére követelésfoglalást lehessen foganatosítani. Az azonban még kérdéses, hogy ez mennyire védi meg azt az adóst, aki ellen végrehajtás van folyamatban. A Niveus Consulting Group értelmezése szerint az új szabály csak azt zárja ki, hogy a végrehajtó már eleve az államhoz fordulhasson az szja-visszatérítés lefoglalásért.

 

A végrehajtási törvény érintett paragrafusa valóban arról szól, hogyha az adósnak van egy követelése, akkor a végrehajtó annak kötelezettjéhez fordulhat, hogy a pénzt már eleve a végrehajtást kérőnek utalják. Ha ezt a kötelezett (jelen esetben az szja-visszatérítést utaló állam) a felhívás ellenére is az adósnak utalja, akkor a végrehajtást kérővel szemben felel ezért az összegért. Azaz a végrehajtó tőle is követelheti ezt az összeget. Az új kormányrendelet nem szól arról, hogy a már kiutalt összeg is ilyen védettséget élvezne, amiből az következik, hogy a végrehajtó arra vagy az abból vett értékre igényt tarthat a követelés erejéig.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!