malacpersely megtakarítás

Megtakarítási számla

malacpersely megtakarítás

Megtakarítási számla

Bank360 tartalom
2023-06-17 Frissítve: 2024-05-15
2023-06-17 Frissítve: 2024-05-15
12763934

A megtakarítási számla egy rugalmas befektetési forma. Használatakor bármikor szabadon hozzáférhetünk a számlán tartott pénzünkhöz anélkül, hogy le kellene mondanunk a kamatokról. A szabad hozzáférés miatt azonban általában alacsonyabb kamatot érhetünk el, mint egy klasszikus lekötött betét választása esetén.

 

Mi a megtakarítási számla?

Egy megtakarítási számla esetében nem kell külön betétet lekötni, a számlán lévő pénzünk után automatikusan kamatot kapunk. A bankszámlán elhelyezett pénzből szabadon költhetünk, utalhatunk róla vagy vehetünk fel róla készpénzt. A rugalmas hozzáférés ugyanakkor nem jár a kamatok teljes elvesztésével, a számlán elhelyezett pénz a használat közben is kamatozik.

 

A megtakarítási számlán lévő pénz egy lekötés nélküli, határozatlan futamidőre elhelyezett, látra szóló betét. Napi kamatozású, ezáltal nincs kötelezően előírt lekötési idő. Általában az elhelyezés első napjától kamatozik a számlán lévő összeg, ez így van a Cetelem megtakarítási számla esetében is.

Érdekel a megtakarítási számla​

 

Mennyit kamatozik a megtakarítási számla?

A lekötött betétekhez képest általában a megtakarítási számla alacsonyabb kamatot kínál. Ugyanakkor a pénzünkhöz bármikor hozzáférhetünk anélkül, hogy a felgyülemlett kamatokat elveszítenénk. A megtakarítási számla hozama a bankszámlán lekötés nélkül tartott összeg után látra szóló kamatánál magasabb. Van azonban arra is példa, hogy megtakarítási számlán lekötés nélkül (látra szólóan) tartott pénz a lekötött banki betétekhez képest is kiemelkedően kamatozik: a Cetelem 2024. májusában 5 százalékos éves kamatot kínál a Takarékszámláján lekötés nélkül tartott pénzre. Az EBKM 5,12 százalék. 

 

Van-e lehetőség lekötésre?

Ez a számlavezető bank döntésétől függ, de erre elvileg van lehetőség, és a piaci ajánlatok között is van ilyen. A Cetelem például 8 hónapos lekötésre 7,25 százalékos, egyéves lekötésre pedig 6,75 százalékos éves kamatot kínál.

 

A megtakarítási számla típusai

 

A kamatszámítás módja szerint

A megtakarítási számlák esetében többféle kamatszámítási módszer létezik. Sokszor ugyanaz a pénzintézet kínál többfajta módozatot, melyek lehet:

 

  • egyszerű - ebben az esetben ugyanazzal a kamatlábbal kamatozik a teljes összeg,
  • sávos -  ebben az esetben a összegsávok szerint kamatozik a pénz. A nagyobb összegsávokhoz magasabb kamatláb tartozik.
  • lépcsőzetes - ebben az esetben ha a megtakarítási számlán elhelyezett összeg átlép egy bizonyos értékhatárt, az egész összeg a meghatározott magasabb a kamatlábbal kamatozik.

 

Devizanem szerint

Megtakarítási számlát lehet nyitni

 

  • forint alapon, illetve
  • deviza alapon (euró, dollár stb.) 


A devizában vezetett megtakarítási számla esetében számolni kell az árfolyamkockázattal is.

 

Hogyan lehet összehasonlítani a megtakarítási számlákat?

A megtakarítási számlák legkönnyebben az egységesített betéti-kamatlábmutató (EBKM) használatával hasonlíthatók össze. Az EBKM figyelembe veszi a pénzintézet által a betétek után felszámolt díjakat és jutalékokat. Ezáltal a bank költségeivel csökkentett nettó kamatokat tudjuk összehasonlítani. Az EBKM nem tartalmazza viszont a kamatadót.

 

A Cetelem megtakarítási számlája akár lekötés nélkül is kamatozik. A látra szóló betét napi kamatozású, gyorsan hozzáférhető megtakarítási lehetőséget kínál. Nincs fix lekötési idő, korlátozások nélkül, bármikor el lehet helyezni a számlát a megtakarított összeget. Már az elhelyezés első napjától kamatozik a számla. Látra szóló betét esetén az EBKM 5 százalék, egy éves lekötés esetén 6,75 százalék, 2 éves lekötés esetén pedig 6 százalék.

Érdekel a megtakarítási számla

 

Gyakori kérdések

Kell kamatadót fizetni a megtakarítási számlára kifizetett kamatok után?

Igen, a bank ebben az esetben levonja a kamatadót, amit utána az állam felé kell befizetni. 2023. július 1-től a kamatadó mellett 13 százalékos szociális hozzájárulást is kell fizetni (szocho) a kamat után. 

Lehetnek külön feltételei egy megtakarítási számla kamatozásának?

Igen. A bank feltételként megállapíthat havonta minimálisan elhelyezendő összeget, előírhatja a  számla minimum egyenlegét, vagy minimális nyitási egyenlegét.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!