malacpersely megtakarítás

Megtakarítási számla

malacpersely megtakarítás

Megtakarítási számla

Bank360 tartalom
2021-03-01 Frissítve: 2021-09-30
2021-03-01 Frissítve: 2021-09-30
12763934

A megtakarítási számla egy rugalmas befektetési forma. Használatakor bármikor szabadon hozzáférhetünk a számlán tartott pénzünkhöz anélkül, hogy le kellene mondanunk a kamatokról. A szabad hozzáférés miatt azonban általában alacsonyabb kamatot érhetünk el, mint egy klasszikus lekötött betét esetében.

 

Mi a megtakarítási számla?

 

Egy megtakarítási számla esetében nem kell külön betétet lekötni, a számlán lévő pénzünk után automatikusan kamatot kapunk. A bankszámlán elhelyezett pénzből szabadon költhetünk, utalhatunk róla vagy vehetünk fel róla készpénzt. A rugalmas hozzáférés ugyanakkor nem jár a kamatok teljes elvesztésével, a számlán elhelyezett pénz a használat közben is kamatozik.

 

A megtakarítási számlán lévő pénz egy lekötés nélküli, határozatlan futamidőre elhelyezett, látra szóló betét. Napi kamatozású, ezáltal nincs kötelezően előírt lekötési idő. Általában az elhelyezés első napjától kamatozik a számlán lévő összeg.

Érdekel

Mennyit kamatozik a megtakarítási számla?

 

A lekötött betétek kamataihoz képest általában a megtakarítási számla alacsonyabb kínált. Ugyanakkor a pénzünkhöz bármikor hozzáférhetünk anélkül, hogy a felgyülemlett kamatokat elveszítenénk. A megtakarítási számla hozama a bankszámlán lekötés nélkül tartott összeg után látra szóló kamatánál magasabb.

 

A megtakarítási számla típusai

 

A kamatszámítás módja szerint

 

A megtakarítási számlák esetében többféle kamatszámítási módszer létezik. Sokszor ugyanaz a pénzintézet kínál többfajta módozatot, melyek lehet:
 

  • egyszerű - ebben az esetben ugyanazzal a kamatlábbal kamatozik a teljes összeg,
  • sávos -  ebben az esetben a összegsávok szerint kamatozik a pénz. A nagyobb összegsávokhoz magasabb kamatláb tartozik,
  • lépcsőzetes - ebben az esetben ha megtakarítási számla elhelyezett összeg átlép egy bizonyos értékhatárt, az egész összeg a meghatározott magasabb a kamatlábbal kamatozik.

 

Devizanem szerint

 

Megtakarítási lehet számlát nyitni
 

  • forint alapon, illetve
  • deviza alapon (euró, dollár stb.) 


A devizában vezetett megtakarítási számla esetében számolni kell az árfolyamkockázattal is.

 

Hogyan lehet összehasonlítani a megtakarítási számlákat?

 

A megtakarítási számlák legkönnyebben az egységesített betéti-kamatlábmutató (EBKM) használatával hasonlíthatók össze. Az EBKM figyelembe veszi a pénzintézet által a betétek után felszámolt díjakat és jutalékokat . Ezáltal a bank költségeivel csökkentett nettó kamatokat tudjuk összehasonlítani. Az EBKM nem tartalmazza viszont a kamatadót.

Érdekel

 

Gyakori kérdések

 

Kell kamatadót fizetni a megtakarítási számlára kifizetett kamatok után?

Igen, az állam ebben az esetben is levonja a kamatadót.

 

Lehetnek külön feltételei egy megtakarítási számla kamatozásának?

Igen. A bank feltételként megállapíthat havonta minimálisan elhelyezendő összeget, előírhatja a  számla minimum egyenlegét, vagy minimális nyitási egyenlegét.

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!