malacpersely megtakarítás

Megtakarítási számla

malacpersely megtakarítás

Megtakarítási számla

Bank360 tartalom
2021-03-01 Frissítve: 2021-03-01
2021-03-01
12763934

A megtakarítási számla egy rugalmas befektetési forma. Használatakor bármikor szabadon hozzáférhetünk a számlán tartott pénzünkhöz anélkül, hogy le kellene mondanunk a kamatokról. A szabad hozzáférés miatt azonban általában alacsonyabb kamatot érhetünk el, mint egy klasszikus lekötött betét esetében.

 

Mi a megtakarítási számla?

 

Egy megtakarítási számla esetében nem kell külön betétet lekötni, a számlán lévő pénzünk után automatikusan kamatot kapunk. A bankszámlán elhelyezett pénzből szabadon költhetünk, utalhatunk róla vagy vehetünk fel róla készpénzt. A rugalmas hozzáférés ugyanakkor nem jár a kamatok teljes elvesztésével, a számlán elhelyezett pénz a használat közben is kamatozik.

 

A megtakarítási számlán lévő pénz egy lekötés nélküli, határozatlan futamidőre elhelyezett, látra szóló betét. Napi kamatozású, ezáltal nincs kötelezően előírt lekötési idő. Általában az elhelyezés első napjától kamatozik a számlán lévő összeg.

Érdekel

Mennyit kamatozik a megtakarítási számla?

 

A lekötött betétek kamataihoz képest általában a megtakarítási számla alacsonyabb kínált. Ugyanakkor a pénzünkhöz bármikor hozzáférhetünk anélkül, hogy a felgyülemlett kamatokat elveszítenénk. A megtakarítási számla hozama a bankszámlán lekötés nélkül tartott összeg után látra szóló kamatánál magasabb.

 

A megtakarítási számla típusai

 

A kamatszámítás módja szerint

 

A megtakarítási számlák esetében többféle kamatszámítási módszer létezik. Sokszor ugyanaz a pénzintézet kínál többfajta módozatot, melyek lehet:
 

  • egyszerű - ebben az esetben ugyanazzal a kamatlábbal kamatozik a teljes összeg,
  • sávos -  ebben az esetben a összegsávok szerint kamatozik a pénz. A nagyobb összegsávokhoz magasabb kamatláb tartozik,
  • lépcsőzetes - ebben az esetben ha megtakarítási számla elhelyezett összeg átlép egy bizonyos értékhatárt, az egész összeg a meghatározott magasabb a kamatlábbal kamatozik.

 

Devizanem szerint

 

Megtakarítási lehet számlát nyitni
 

  • forint alapon, illetve
  • deviza alapon (euró, dollár stb.) 


A devizában vezetett megtakarítási számla esetében számolni kell az árfolyamkockázattal is.

 

Hogyan lehet összehasonlítani a megtakarítási számlákat?

 

A megtakarítási számlák legkönnyebben az egységesített betéti-kamatlábmutató (EBKM) használatával hasonlíthatók össze. Az EBKM figyelembe veszi a pénzintézet által a betétek után felszámolt díjakat és jutalékokat . Ezáltal a bank költségeivel csökkentett nettó kamatokat tudjuk összehasonlítani. Az EBKM nem tartalmazza viszont a kamatadót.

Érdekel

 

Gyakori kérdések

 

Kell kamatadót fizetni a megtakarítási számlára kifizetett kamatok után?

Igen, az állam ebben az esetben is levonja a kamatadót.

 

Lehetnek külön feltételei egy megtakarítási számla kamatozásának?

Igen. A bank feltételként megállapíthat havonta minimálisan elhelyezendő összeget, előírhatja a  számla minimum egyenlegét, vagy minimális nyitási egyenlegét.

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!