A betéti kamatok nem emelkednek olyan ütemben, mint a hitelkamatok

Ezek a legjobb betéti kamatajánlatok decemberben

A betéti kamatok nem emelkednek olyan ütemben, mint a hitelkamatok

Ezek a legjobb betéti kamatajánlatok decemberben

Vrazsovits Rita
2022-12-07 Frissítve: 2022-12-08
2022-12-07 Frissítve: 2022-12-08
30584372

A bankbetétekre is ráhúzott kamatsapka megállította a betéti kamatok emelkedését, és a helyzet nem sokat változott az előző hónapokhoz képest: aki szeretné lekötni a pénzét, annak a kisebb pénzintézeteknél érdemes szétnézni, a nagyobbak továbbra sem emeltek kamatot. 

 

Az emelkedő betéti kamatoknak egy huszárvágással szabott gátat a kormány: a hiteleknél alkalmazott kamatstop után a betétek kamatát is maximalizálták. A rendelet szerint “a betét összegére fizetett kamat nem haladhatja meg az ÁKK Zrt. hivatalos honlapján utoljára közzétett 3 hónapos hátralévő futamidővel forgalomba hozott diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozamának mértékét”. 

 

A korlátozás azonban a lakossági betétekre csak 20 millió forint fölött vonatkozik. Így aztán elég könnyű kikerülni egy kis(ebb) befektetőnek, hiszen például két 15 milliós betéti szerződés esetén nem kell neki felvenni a kamatsapkát. Fontos kitétel az is, hogy a kamatkorlátozás csak maximum egyéves lekötésig él. Ezért aztán nem is volt a piacon olyan lakossági ajánlat, amelyet módosítani kellett volna a kamatstop miatt. 

 

A betéti kamatkorlátozással azt akarta inkább megakadályozni, hogy az intézményi befektetők az általuk kezelt pénzt a bankokon keresztül a jegybankba rakhassák 18 százalékos kamatra. Az már a szabályozás furcsasága, hogy a szabad pénzben dúskáló vállalati szektorra nem vonatkozik a korlátozás, így ők a bankokon keresztül kihasználhatják a 18 százalékos irányadó jegybanki kamatot.

 

Így is találhatunk még 10 százalék feletti betéti kamatot

A Kamatsapka nem verte ugyan le a lakossági betéteknél a kétszámjegyű ajánlatokat, de azért több nem lett belőlük.. A Cetelemnél továbbra is érvényes mind a lekötött pénzre, mind a látra szóló kamatra meghirdetett kedvező ajánlat. A látra szóló kamat 9 százalék (EBKM: 9,38%), ami egyedülálló ajánlat a piacon.

 

Lekötéssel még ennél is magasabb hozamot lehet elérni: egy évre szóló lekötés esetén 10,50 százalék, kétéves lekötésnél pedig 12 százalék az éves kamat a Cetelem megtakarítási számláján. Ennél hosszabb lekötésre is van lehetőség, de a kamat ebben az esetben alacsonyabb, 2,50-3,50 százalék között van (EBKM: 2,44-3,28%). 

 

A CIB Banknál a Tandem Megtakarításra Magnifica kedvezménnyel 100 ezer forint és 5 millió forint közötti lekötés esetén az első kamatperiódusban 6 százalék a kamat, Magnifica kedvezmény nélkül pedig 5 százalék - akárcsak az előző hónapban. A futamidő hátralévő részében viszont már csak 0,01 százalék a kamat.

 

A Gránit Banknál továbbra is a KamatMax és a KamatMax Plusz betétekkel érhető el a legmagasabb kamat. 2022. november 16. és december 19. között előbbi 6 hónapos lekötés esetén 8,50 százalékos kamatot kínál, míg a Plusz verzió 12 hónapos lekötésre 10,25 százalékot, igazodva a jegybanki alapkamathoz. Szintén kedvező hozammal kecsegtet az eBank betét, mely 3 hónapos lekötésre 8 százalékos kamatot kínál. A kedvező kamatokért cserébe a bank aktív számlahasználatot kér. 

 

A MagNet Banknál jelenleg 7 százalékos ügyleti kamat mellett lehet lekötni a megtakarításunkat 3 évre, kiemelt kamat mellett. A normál kamat az Aktív Plusz Közösségi Betétnél 6,25 százalék. Az Apránként Megtakarítási Program kamata csökkent az előző hónaphoz képest: míg novemberben akár 8,50 százalékos kamatot is el lehetett érni, addig decemberben már csak 5,50 százalék az éves kamat. 

 

Az Oberbank valamelyest csökkentett a kamatokon, november 21. óta az alábbi feltételekkel lehet lekötni náluk a pénzt, legalább 8 millió forinttól:

  • 1 hónapos lekötésnél 7,75 százalék,
  • 2 hónapos lekötésnél 8,25 százalék,
  • 3 hónapos lekötésnél 8,75 százalék,
  • 6 hónapos lekötésnél 9,75 százalék,
  • 9 hónapos lekötésnél 10,45 százalék,
  • 12 hónapos lekötésnél 10,75 százalék a kamat és az EBKM. 

 

A nagybankok közül egyedüliként az OTP kínál kedvező kamatot, igaz, ők sem mindenkinek. A korábbi akciót meghosszabbítva, továbbra is 8 százalékos kamatot adnak azoknak, akik 2022. október 31-én rendelkeztek Összevont Értékpapírszámlájukon Egyéves Magyar Állampapírral, amely 2022. november 28. és 2023. január 27. között jár le.

 

A futamidő 12 hónap, ennyi ideig kell lekötve tartani a pénzt, hogy a 8 százalékos kamatot realizálhassuk. A betét indításától számított 6 hónapon belüli betétfeltörés esetén nem kerül elszámolásra feltörési kamat. A betét indításától számított 6 hónapon túli betétfeltörés esetén a teljes futamidőre meghirdetett mindenkori kamat 50 százaléka, vagyis jelenleg évi 4 százalék feltörési kamat kerül utólag elszámolásra. A többi nagybank ennyit sem kínál, a betéti kamatok még mindig 1 százalék alatt vannak.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!