Már érdemes feltörni a perselyt a bankbetétekért

Dupla vagy semmi a betéti kamatokban: nullától 10 százalékig minden lehet 

Már érdemes feltörni a perselyt a bankbetétekért

Dupla vagy semmi a betéti kamatokban: nullától 10 százalékig minden lehet 

Vrazsovits Rita
2022-10-06 Frissítve: 2023-03-22
2022-10-06 Frissítve: 2023-03-22
29768975

Mintha nem is egy országban működnének, akkora különbségek alakultak ki a bankok lekötött betétekre kínált kamatai között. Az egyik oldalon egy jó nagy nulla áll, míg a másikon már akár 10 százalékos kamat. A nagybankok többsége azonban még mindig azt üzeni a lekötési ajánlataival, hogy nem kell neki a pénz.   

 

Az ügyfelek irigykedve figyelhetik a bankjaikat, mert ők csak szeretnének tőlük akkora kamatot kapni a pénzükre, mint amekkorát, évi 14,14 százalékot a pénzintézeteiknek ad most az MNB két havi lekötésre.

 

Ehhez képest a nagybankok többsége továbbra is lényegében elriasztja az ügyfeleket attól, hogy lekössék a nála heverő lakossági pénzeket, vagy netán újabb összegeket hozzanak neki a kamat reményében. Az általános betétlekötési ajánlat, a 0,01 százalék azt üzeni, hogy “köszönjük, nem kérjük!”. Vannak azonban már olyan bankok, ahol a nagy nullák helyett egészen elfogadható kamatot kínálnak az ügyfeleknek rövidebb-hosszabb lekötés esetén. Ezek már verik a hozzájuk hasonló időtartamra szóló, most megemelt hozamú állampapírok kamatát is.

 

A jegybanki alapkamattal együtt mozgó lekötött betéti konstrukcióknál a legutóbbi emelés után most már megjelent a 10 százalék feletti kamat is. Aki fix kamatra vágyik, az is talál a jobb ajánlatok között 6-9 százalékosakat.

 

Az ügyfelek pénzéért már tényleg versenyzők között a Gránit Bank a KamatMax Plusz betétjénél 12 hónapos lekötésre most 10,25 százalékos kamatot kínál, ami a jegybanki alapkamattal együtt mozog. A minimális lekötési összeg 50 ezer forint, és a teljes idő alatt rendelkezni kell a Gránitnál vezetett számlával és a lekötéssel érintett bankszámlához kapcsolódó aktivált kártyával.

Ha ezek a feltételek nem teljesülnek, akkor a kamat csak 0,50 százalék, ha pedig nem várja ki valaki a 12 hónapos lekötési időt, akkor 0,1 százalékot kap.

 

Szintén 10 százalék közeli kamattal kínál betétet a másik kisebb pénzintézet, a MagNet Bank. A Gránithoz hasonlóan a jegybanki alapkamathoz köti az elérhető kamatot, ami az MNB ígérete szerint a jelenlegi 13 százaléknál most egy ideig nem lesz magasabb. Az Aktív Plusz Betétnél most akár a 9 százalékos kamat is elérhető hároméves futamidővel, és a kiemelt kamathoz szükséges feltételek vállalásával. Azok sem járnak sokkal rosszabbul, akik ezt nem teszik meg, nekik 8,25 százalék a kamat. 

 

A Közösségi Betétek választásával a MagNetnél 8,25 és 7,25 százalékos kamat érhető el. A lekötési idő ebben az esetben is három év, a kamatfizetési időszak pedig 3 hónap. A kiemelt kamat eléréséhez aktív számlahasználatot vár el a bank, ami a választott betét függvényében jelenthet

  • meghatározott összeg elköltését bankkártyával,
  • meghatározott számú csoportos beszedési megbízást,
  • meghatározott összegű jóváírást arra a számlára, amelyről a betétlekötés történt. 

 

A Cetelem a megtakarítási számlán kínál az ügyfeleknek kétéves lekötésre évi 6 százalékos kamatot, egyévesre pedig 3 százalékot. Ekkora kamatokhoz legalább 100 ezer forintot kell lekötni, a felső határ 50 millió forint. Lekötés nélkül, a látra szóló kamat 1 százalék. Idő előtti feltörés esetén két forgatókönyv létezik:

  • ha a betét lekötése és feltörése között 90 naptári napnál kevesebb telt el, a banknak nincs kamatfizetési kötelezettsége,
  • ha több mint 90 naptári nap telt el, a megszüntetéskor a banknak nincs kamatfizetési kötelezettsége, de dönthet úgy, hogy az előre meghatározott mértékű kamat 30 százalékát időarányosan számítva kifizeti az ügyfél részére.

 

A nagybankok közül ezekkel versenyképes lekötési ajánlatot csak az OTP Bank kínál, de csak egy speciális feltételekkel elérhető akcióban, egyébként nála is a 0,01 százalékkal szomorítják az ügyfeleket. A rövid futamidejű állampapírnak versenyt támasztó akcióban azonban még emelt is a kamaton az OTP. Most már 7 helyett 8 százalékos kamatot ígér azoknak, akik 2022. július 31-én rendelkeztek értékpapírszámlájukon Egyéves Magyar Állampapírral, amely 2022. szeptember 1. és november 25. között jár le. A leköthető összeg minimum 100 ezer forint. 

 

Az emelésre szükség is volt, hiszen ahogy elindította az akcióját, az Államadósság Kezelő Központ szinte rögtön bejelentette az Egyéves Magyar Állampapír kamatának 7 százalékra növelését. Erre jött most az OTP-től a 8 százalékos ajánlat.

 

Az OTP az akciós betét indításától számított 6 hónapon belüli betétfeltörés esetén nem fizet kamatot, 6 hónapon túl viszont a teljes futamidőre meghirdetett mindenkori kamat 50 százaléka, jelenleg évi 4 százalékot ad. 

 

A többi nagybank ajánlatait vizsgálva a CIB Bank ad Classic betétjére látható kamatot. Ez 5 éves futamidőre évi 1,50 százalékos kamatot kínál, 3 évre pedig 1 százalékot. Rövidebb futamidő (3, 6, 12 hónap) esetén 0,03 százalék a kamat. 

 

Azok, akik jogosultak a Tandem Megtakarításra Magnifica kedvezménnyel, 100 ezer forint és 5 millió forint közötti lekötés esetén az első kamatperiódusban 6 százalékos kamatra számíthatnak, a Magnifica kedvezmény nélkül 5 százalék a kamat. A futamidő hátralévő részében viszont 0,01 százalék a kamat.

 

Az Erste Bank egyéves lekötési lehetőséget kínál 0,01 százalékos kamattal. A minimum leköthető összeg 100 ezer forint. Rendszeres megtakarítás gyűjtögetésével a CélBetét számlán havi 20 ezer forint felett 0,10 százalék érhető el. 5-20 ezer forint közötti havi megtakarítás esetén 0,02 százalék a kamat. 5000 forint alatti megtakarításra nem jár kamatprémium, így a kamat 0,01 százalék. A Raiffeisen Banknál 1, 3, 6 és 12 hónapra is leköthetjük a pénzünket, de itt sincs miért, mert a kamat ugyancsak 0,01 százalék. 

 

Az állampapírok még mindig vezetnek

Az Egyéves Magyar Állampapírnál és a Kincstári Takarékjegynél ugyan már vannak jobb betétlekötési ajánlatok, azonban a szeptember végén három év után újra elindult a Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP) mindenkit megelőzött, mert a 3 éves futamidejű értékpapírnak 11,32 százalék az induló kamata. A kamatbázis 10,32 százalék, ezen felül 1 százalék a kamatprémium.

 

A feljavított Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) hozama ennél is jobb. Szeptember végétől ennek a kamata az első kamatperiódusban már 11,75 százalék, a jövő év eleji kamatfordulónál pedig átáll az inflációkövetésre, ami 2023-ra már biztosan még magasabb hozamot jelent majd. A 4 éves futamidejű PMÁP az előző évi átlagos infláció felett 0,75, a 6 éves pedig 1,5 százalékos plusz hozamot ad.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!