Útmutató az szja-bevallás tervezetéhez

Még egy kör az szja-visszatérítésre: minden tudnivaló az adótervezetről

Útmutató az szja-bevallás tervezetéhez

Még egy kör az szja-visszatérítésre: minden tudnivaló az adótervezetről

Bank360 tartalom
2022-03-15 Frissítve: 2022-03-14
2022-03-15
19664041

Már mindenki számára hozzáférhető a NAV által elkészített szja bevallási tervezet 2021-ről. Ezt azonban lehet, és van, amikor kell is módosítani. Ráadásul most újabb lehetőség van arra, hogy igényeljük a családi szja-visszatérítést. Megmutatjuk, hogyan.


Elvileg március 15-ig kell közzétenni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak az szja-tervezeteket az eSZJA oldalon, amelyre ügyfélkapus vagy egyéb KAÜ-azonosítóval lehet belépni. Az idén azonban már március elsején megtette ezt a NAV, így azóta bárki ellenőrizheti a saját tervezetét a felületen. 

 

Ha minden rendben, nem kell csinálni semmit, ám ha bármit módosítanánk rajta, azt is megtehetjük, illetve saját magunk is elkészíthetjük szja-bevallásunkat. Például újabb lehetőség van arra, hogy az eddig még nem kért családi szja-visszatérítéshez ilyen módon hozzájussunk. A Bank360.hu összefoglalta, mit kell tudni a bevallástervezettel, és mik a tennivalóink.

 

Mi van a tervezetben?

 

A tervezetben olyan adózással kapcsolatos adatok szerepelnek, amire a NAV-nak van rálátása. Tipikusan ilyen a munkabér, bármilyen jövedelem, amely után a kifizető befizette az adót vagy az adóelőleget, illetve olyan kedvezmény, amelyről a NAV információt kap. 

 

Ha ezeken kívül bármilyen jövedelmet szerzett vagy kedvezményt igénybe vett az ember, azt külön be kell írni a bevallásba. Ez azért különösen fontos, mert hiába készíti el a NAV a bevallás tervezetét, a felelősség mindenképpen a magánszemélyé. Vagyis ha utólag kiderül, hogy bizonyos jövedelmet nem vallott be, számíthat bírságra és büntetésre is.

 

Nem szerepel a tervezetben az adóköteles ingóság és ingatlan értékesítése, illetve általában az úgynevezett elkülönülten adózó jövedelem. Erről a NAV-nak nincs tudomása, hiszen nincs kifizető, aki rendezte volna az adófizetést. Ezt az adózónak kell megtennie a bevallásban.

 

Nem feltétlenül szerepel a tervezetben az adókedvezmény. Csak akkor tud erről a NAV, ha valamikor az év során már nyilatkozott a magánszemély erről. Tipikusan ilyen, amikor az új munkahelyen kérjük a családi adókedvezményt, de ilyen lehet akár a laktózérzékenység után, orvosi igazolással kérhető kedvezmény is. Ezeket egy összegben is kérheti a magánszemély a bevallásban, ha nem nyilatkozott róla.

 

Hogyan kérhetem a családi szja-visszatérítést?

 

Aki elfelejtette tavaly december végéig kitölteni az erre szolgáló dokumentumot, az most még kérheti utólag a bevallással együtt vagy attól függetlenül is a visszatérítést. Ha csak annyi hibádzik a 2021-es évben, hogy nem kérte a magánszemély a visszatérítést, akkor elegendő az erre szolgáló dokumentumot kitölteni. Erről itt írtunk részletesen. Ha egyéb módosítani való is van, vagyis a NAV által elkészített tervezet helyett külön szja-bevallást kell készíteni, akkor a bevallásban is kérhető a 2021-es szja visszatérítése.

 

Fizettem szja-t, mégse kaptam visszatérítést, miért?

 

Visszatérítés csak a ténylegesen befizetett adó után jár. Ez azt jelenti, hogy ha a teljes szja-t felemésztette év közben a családi adókedvezmény, akkor nem marad keret a további visszatérítésre. Vagyis visszatérítés csak akkor jár, ha a kedvezményhez képest több adót fizettünk. Például két gyerek esetében 40 ezer forint a kedvezmény, ami azt jelenti, hogy visszatérítés csak abban az esetben jár, ha havonta több mint 40 ezer forint volt az adó – ehhez több mint 266 ezer forint jövedelem szükséges. 

 

A visszatérítést kérheti a házastárs is, akinek a jövedelmét nem csökkentette családi adókedvezmény. Ezt vagy a bevallásban vagy az erre rendszeresített nyomtatványon kell kérni, a NAV ugyanis hivatalosan nem tudja, hogy adott magánszemély kivel él, házasságban él-e, nevel-e gyereket, csak akkor, ha családi pótlékra jogosult, ha családi adókedvezményt vesz igénybe. Ha mindezt az egyik házastárs veszi igénybe, a másiknak mindenképpen nyilatkoznia kell a visszatérítésről, ha meg akarja kapni a pénzt.

 

Hasonlítsd össze az alábbi kalkulátorral az elérhető lakáshiteleket! Állítsd be, hogy mekkora hitelösszegre van szükséged, és találd meg a számodra ideális ajánlatot! A kalkuláció ingyenes.

 

Az idén lettünk bejegyzett élettársak, akkor jár a páromnak is visszatérítés?

 

Nem. A visszatérítés a 2021-es évre fizetett adóról szól az akkori állapotok szerint. Ez azt jelenti, hogy abban az évre érvényes szabályok az irányadóak minden szempontból, legyen szó a kedvezményre jogosító gyerekekről, jövedelemről vagy házastárs, bejegyzett élettárs bevonásáról.

 

Nem értem, hogy jött ki a visszatérítés, mi számít bele?

 

Adókedvezmény csak az úgynevezett összevont jövedelem után érvényesíthető. Az szja-visszatérítésbe viszont jóval több féle jövedelem számít bele, mint a családi adókedvezmény alapjába. Mint a neve is jelzi, adóvisszatérítésről van szó, ami azt jelenti, hogy többféle jövedelem beletartozik, ami után szja-t fizettünk 2021-ben. Ilyen például a munkabér, az ekho szerint adózó jövedelem, a megbízási jogviszonyban szerzett jövedelem, vagy az ingatlan bérbeadásából származó jövedelem. Emellett ide tartozik a katás jövedelem is, ebből a befizetett adó negyede jár vissza.

 

A NAV minden olyan jövedelem után, ami után előleget fizettek, érvényesítette a visszatérítést. Ezeket a tételeket összeadva jön ki a teljes befizetett szja. Az év közben érvényesített adókedvezmény ebből értelemszerűen levonódik, a fennmaradó rész pedig az, amiből ment a visszatérítés. Könnyen lehet, hogy ez több jövedelemből áll össze: bér, ekho, kata, megbízási szerződés.

 

Lehet, hogy van még tennivaló?

 

Abban az esetben, ha volt olyan jövedelmünk, amit nem látott a NAV – ez olyan jövedelem, ami után nem fizettünk előleget. Ilyen például az ingóság vagy ingatlan értékesítése. Ezeket a tételeket a bevallásban kell feltüntetni, és a bevallás benyújtásával együtt kell az adót megfizetni. Ez azt jelenti, hogy az adóvisszatérítést az szja-bevallásban kell kérni. Akkor is, ha a NAV például a munkabér után már februárban is fizetett vissza adót. Természetesen a visszatérítendő összeg együttesen nem haladhatja meg a törvényben meghatározott maximális összeget.

 

Fontos, hogy ha jár vissza plusz adó, akkor mindenképpen lesz feladat a bevallásunkkal, vagyis a NAV által elkészített tervezet nem szabad elfogadni. Ez esetben a bevallást is ki kell egészíteni azokkal a jövedelmekkel, amelyeket a NAV nem lát, és a bevallás keretében kell a plusz visszatérítést kérni. Abban az esetben, ha elfelejtettük kérni a visszatérítést, erre nincs szükség, elegendő az erről szóló dokumentumot kitölteni. Arról itt írt a Bank360.hu, milyen lehetőségeink vannak a megkapott visszatérítés felhasználására.

 

Mi történik, ha nem csinálok semmit az szja-bevallás NAV-tól kapott tervezetével?

 

Aki egyetért a tervezet adataival, és nem kell azt kiegészítenie semmivel, beleértve azt az esetet is, hogy jogosult családi adó-visszatérítésre, vagy a visszatérítést már megkapta, annak nincs teendője. A bevallástervezetet ebben az esetben is jóváhagyhatja, és akkor az automatikusan bevallássá válik. Ha nem tesz semmit, vagy meg sem nyitja a bevallástervezetet, akkor az május 20-án automatikusan szja-bevallássá válik. Kivéve, ha addig nem nyújt be önállóan saját szja-bevallást.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!