Az egészségpénztárakba nőtt a legjobban a befizetés

Az egészségpénztárakba öntöttük a pénzt a járvány alatt

Az egészségpénztárakba nőtt a legjobban a befizetés

Az egészségpénztárakba öntöttük a pénzt a járvány alatt

Bank360 tartalom
2022-04-08 Frissítve: 2023-01-28
2022-04-08 Frissítve: 2023-01-28
20608078

Az önkéntes pénztárak közül az egészségpénztárak befizetései nőttek a legjobban, jócskán meghaladva még a szárnyaló inflációt is. Az egészségükre nemcsak többet, hanem többen is költöttek. A járvány második évében a cégék is nagyobb összeget áldoztak a dolgozóik pénztári befizetéseire.

 

Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének (ÖPOSZ) 2021-es adatai azt mutatják, hogy a nyugdíjpénztári befizetések több mint 4,6%-kal, míg az egészségpénztári hozzájárulások csaknem 12,5%-kal bővültek a megelőző évhez képest. A taglétszám gyarapodása az egészségpénztáraknál volt jelentősebb, az ÖPOSZ tagpénztárainál összesen 27 ezer új belépőt regisztráltak 2021-ben összesen. A kezelt vagyon mindkét pénztártípusnál növekedett.

 

A hazai pénztártagnak a nyugdíjpénztárakban kezelt vagyona 2021 végén 1675 milliárd forintot tett ki, ami 6,6%-kal haladta meg az egy évvel korábbi értéket. A nyugdíjpénztárakhoz 117 milliárd befizetés érkezett az elmúlt évben, ami a nyugdíjcélú megtakarítások esetében több mint 4,6%-os növekedést jelentett 2020-hoz képest.

 

A taglétszám szektor szinten nem mutatott jelentős változást, a teljes nyugdíjpénztári létszám 1 millió 74 ezer fő volt 2021 végén. Emellett pedig az is megfigyelhető volt, hogy az elmúlt 10 év alatt megduplázódtak az összesített tagi megtakarítások, valamint az éven belüli tagi befizetések összege is közel duplájára emelkedett.

 

Az egészségpénztáraknál a teljes kezelt vagyont tekintve 4,5%-os volt a gyarapodás szektor szinten, így az ott kezelt vagyon 63,75 milliárd forintra ugrott a 2020-as eredményekhez képest. A tavalyi évet tekintve is csaknem 12,5%-os bővülésről számoltak be az egészség- és önsegélyező pénztárak az előző évhez képest, az egészségpénztárakhoz 49,4 milliárd forintot fizettek be a tagok 2021-ben.

 

Az egészségpénztári tagok tábora ismét növekedni tudott, elérve a 947 ezer főt. Ehhez a gyarapodáshoz jelentősen hozzájárult az új belépők előző évnél kedvezőbb, 27 ezer fős létszáma is. Egyre többen veszik igénybe az egészségpénztári szolgáltatások nyújtotta lehetőségeket is. Kifejezetten pozitív változást mutatott 2020-hoz képest a szolgáltatások között a lakáscélú jelzáloghitel törlesztésének támogatása, melynek kiadási összértéke 30,4%-kal, a szolgáltatás esetszáma pedig 29,1%-kal növekedett szektor szinten.

 

A pénztárszövetség szerint az egyéni befizetések gyarapodása mellett a munkáltatók is a korábbinál nagyobb összeggel támogatták a dolgozói öngondoskodást. A munkaadók tavaly 34,8 milliárd forintot fizettek be a nyugdíjpénztárakba és 8,2 milliárdot az egészségpénztárakba a munkavállalóik javára, ami mindkét pénztári öngondoskodási forma esetében növekedést mutat a megelőző évhez képest.

 

A számok azt jelzik, egyre több munkaadó ismerte fel a járványhelyzet alatt, hogy mekkora szerepe van a pénzügyi kiszámíthatóságnak, a stabilitás erősítésének, az egészség megőrzését szolgáló lehetőségek kibővítésének a munkaerő megtartásában, megbecsülésében – állítja mondja Nagy Csaba, a szövetség elnöke.

 

Ezt a lehetőséget egyre több munkáltató is felismerte 2021-ben: az egészség- és önsegélyezőpénztári, munkáltatói befizetések 16,99%-kal növekedtek, a munkavállalók nyugdíjcélú megtakarításait pedig 5,45%-kal nagyobb mértékben gyarapították a munkáltatók a tavalyi éveben.

 

Az öngondoskodást az állam adókedvezményekkel támogatja: az önkéntes nyugdíjpénztárba befizetett pénz 20 százaléka, maximum 150 ezer forint igényelhető vissza az szja-ból. A nyugdíj előtakarékossághoz hasonlóan az egészségpénztárba, illetve az önsegélyező pénztárba befizetett pénz után igénybe vehető a 20 százalékos állami támogatás az említett összeghatárig. Az egészségpénztárba befizetett pénzt szinte bármilyen egészségmegőrzéssel kapcsolatos termékre és szolgáltatásra el lehet költeni - ide tartoznak többek között a csecsemő- és babaápolási termékek, gyógyszerek, a magánorvosi ellátás, de akár a gyógyászati segédeszközök is. Részletes lista itt olvasható a felhasználási lehetőségekről.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!