Az infláció elvitte a nyugdíjpénztárak reálhozamát

Nem bírták a tempót az inflációval a nyugdíjpénztári hozamok

Az infláció elvitte a nyugdíjpénztárak reálhozamát

Nem bírták a tempót az inflációval a nyugdíjpénztári hozamok

Varga Zsombor
2022-03-11 Frissítve: 2023-02-24
2022-03-11 Frissítve: 2023-02-24
19633648

A Magyar Nemzeti Bank közzétette az önkéntes nyugdíjpénztárak tavalyi hozameredményeit. Már az éves átlagos nettó hozam is csökkent, de a megugró inflációhoz képest jelentős reálveszteséget könyveltek el 2021-ben átlagosan a nyugdíjpénztárak. Összefoglaltuk a fontosabb eredményeket.

 

2,63 százalékos átlagos nettó hozamot értek el az önkéntes nyugdíjpénztárak 2021-ben - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A megugró, már decemberben is 7,4 százalékot kitevő infláció miatt ez -4,44 százalékos, tehát veszteségnek beillő reálhozamnak felel meg. Az év első háromnegyedében még többnyire pozitív kép övezte a nyugdíjpénztárakban a megtakarítók vagyonát, ez azonban az év végére elillant.

 

Hasonlítsd össze az alábbi kalkulátorral az elérhető személyi kölcsönöket! Állítsd be, hogy mekkora hitelösszegre van szükséged, és találd meg a számodra ideális ajánlatot! A kalkuláció ingyenes.

 

Tavaly év végén ugyanis megnőtt a friss aukciókon kibocsátott állampapírok hozama, ami a nyugdíjpénztárak által korábban, még alacsonyabb hozam mellett beszerzett papírok értékét leértékelte. Az MNB azonban felhívta a figyelmet, hogy a hosszú távú befektetésekben ez a leértékelődés csak időszakos, a piaci korrekció után ezek a veszteségek eltűnhetnek.

 

Ugyanez igaz a háború kitörése óta nagy mozgásokkal jellemezhető pénz- és tőkepiaci fejleményeknél. Egy-egy gyengébb időszak veszteségét a későbbi évek pozitív eredménye nemcsak korrigálta, hanem meg is haladta a korábbi tapasztalatok szerint. A havi rendszeres befizetések szintén csökkentik hosszú távon a rövid távú kedvezőtlenebb időszakok hatásait, hiszen a jelenlegi alacsonyabb árak mellett egységnyi megtakarítás több értékpapír befektetését jelenti.

 

A 10 és 15 éves, záró vagyonnal súlyozott nettó hozam 6,55, valamint 5,49 százalék volt 2021-ben. Az inflációval együtt ezek az értékek 3,86 és 2,02 százalékos reálhozamot jelentettek a nyugdíjpénztári tagoknak. Vagyis hosszú távon még mindig magas éves hozammal kecsegtetnek a nyugdíjpénztárak, ráadásul az MNB felhívta a figyelmet, hogy a 2,63 százalékos tavalyi éves nettó hozam nagy eltérést mutatott az ajánlatok között: -7,34 és 26,18 százalékos hozamértékeket is tapasztaltak a befektetési összetételtől függően.

Érdekesség, hogy a két végletet egyaránt az Allianz Hungária Önkéntes Nyugdíjpénztár produkálta. Ennek klasszikus portfóliója szenvedte el a legnagyobb mínuszt, a kockázatvállaló portfóliója viszont a legnagyobb nyereséget 2021-ben. Az egyes pénztárak hozamai itt nézhetők meg.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!