Nyugdíj megtakarítás

Így alakultak a önkéntes nyugdíjpénztárak hozamai

Nyugdíj megtakarítás

Így alakultak a önkéntes nyugdíjpénztárak hozamai

Bank360 tartalom
2021-03-16 Frissítve: 2023-03-20
2021-03-16 Frissítve: 2023-03-20
12939862

Közzétette a Magyar Nemzeti Bank az önkéntes nyugdíjpénztárak hozameredményeit. Jó hír a tagoknak, hogy az éves reálhozam a járvány ellenére is meghaladta az infláció mértékét, köszönhetően az utolsó negyedév nagy hajrájának. Összefoglaltuk a fontosabb eredményeket. 

 

4,13 százalékos átlagos nettó hozamot értek el az önkéntes nyugdíjpénztárak 2020-ban - áll a Magyar Nemzeti Bank (MNB) keddi közleményében. Az inflációs hatást figyelembe véve - 2,7 százalék - ez 1,39 százalékos reálhozamnak felel meg. Az első félévben a koronavírus-járvány következményei miatt jelentősen leromlott a nyugdíjpénztárak hozamteljesítménye, az év végi növekedésnek köszönhetően azonban pozitív eredménnyel tudták zárni az évet.

 

A negyedéves adatokat tekintve a járvány hatásai a hozamteljesítményen is megmutatkoztak: a vírus megjelenése világszerte gazdasági válságot okozott, amit a nyugdíjpénztárak is megéreztek, két portfólió kivételével negatív hozamteljesítményt értek el. Az első sokk utáni emelkedésnek köszönhetően a második negyedév pozitív eredménnyel zárult, a harmadik negyedévre azonban ismét visszaesés volt jellemző - ekkor érkezett meg hazánkba a koronavírus második hulláma. A harmadik negyedévre jellemző visszaesés azonban kevésbé volt jelentős, mint az első negyedévben. Az utolsó negyedévben már minden pénztári portfólió pozitív hozammal zárta az évet. 

 

A 10 és 15 éves, záró vagyonnal súlyozott nettó hozam 6,23, illetve 5,91 százalék volt 2020-ban. Az inflációt figyelembe véve ezek, 3,87 és 2,49 százalékos reálhozamot jelentettek a nyugdíjpénztári tagoknak. 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!