Anyagi függetlenség

Ezek az első lépések az anyagi függetlenség felé

Anyagi függetlenség

Ezek az első lépések az anyagi függetlenség felé

MBH Gondoskodás Nyugdíjpénztár
2021-11-03 Frissítve: 2022-01-18
2021-11-03 Frissítve: 2022-01-18
17036302

A kor csak egy szám – tartja a mondás, és nagyon igaz ez a nyugdíj-megtakarításoknál is. Nem számít, hogy hány éves vagy, ha még nincs nyugdíjpénztári megtakarításod, akkor – kortól függetlenül – itt az idő az első lépések megtételéhez. Mutatjuk hogyan érdemes!

 

  1. Lépj és mindent bele!

Nem számít, hogy kezded, a lényeg, hogy ne várj, vágj bele akár már ma! A nyugdíjprogramokba ma már a legtöbb helyen online is beléphetsz.

 

Ha van rá módod, tarts nyugodtan több nyugdíj-terméket. Belépő szintűként az egyik legegyszerűbb önkéntes nyugdíjpénztári formát nézd meg jól, ahol az adókedvezmény 20%, akár 150 000 forint, de kiegészítőként a komplexebb NYESZ is jó választás lehet. Ne feledd: több típusú nyugdíj-termék nem csak nagyobb stabilitást, de több adókedvezményt is jelent, ha nem csak egy formában fialtatod a pénzedet, hanem mondjuk egy biztosításba is belevágsz, akár 280 ezer forintot is visszaigényelhetsz adódból.

Kipróbálom az önkéntes nyugdíjpénztár kalkulátort

 

  1. Mindig nyújtózkodj a takaród széléig!

A legegyszerűbb, ha minden hónapban automatikusan elutalsz egy kisebb-nagyobb összeget a nyugdíjszámládra. Önkéntes nyugdíjpénztáraknál már havi párezer forinttal elindulhatsz. Ne feledd azért évente ellenőrizni lehetőségeidet, és ha bármikor úgy látod, hogy megengedhetsz magadnak párezer forinttal többet, mint a szükséges minimum, akkor állítsd át a megbízást. Ha fizetésemelést kapsz, vagy ha egy-egy rendszeres kiadás – például egy hiteltartozás lezárása – miatt felszabadul egy kis plusz, fordítsd már ma időskori önmagadra. Az önkéntes nyugdíjpénztárban rugalmasan szabhatod élethelyzetedhez a vagyon-gyűjtögetést.

 

A megtakarítás különösen egyszerű, ha a munkáltatód is támogatja. Ha van a vállalati palettán nyugdíjmegoldás, ne habozz kihasználni!

 

A nyugdíj-megtakarítást adókedvezményekkel támogatja az állam, így amit ma félreteszel, nem csak a hozamok, de az adójóváírás miatt is sokkal többet érhet, mint ha a „zsebedben”, hagyományos malacperselyben, vagy bankszámládon tartanád.

 

  1. Használd tudatosan!

Ne feledkezz el a nyugdíjtermék kiválasztása során a költségek vizsgálatáról se! A TKM mutatók segítenek a döntésben, hiszen egyetlen százalékos érték segítségével megmutatják a jövőbeni befizetéseket terhelő, összes felmerült költségedet. Minél alacsonyabb TKM-et látsz, annál jobb!

 

Befizetés: nézd meg alaposan, hogy mennyire rugalmasan alakítható. Tipikusan a pénztártagok vannak e tekintetben a legjobb helyzetben, mert ők szabadon variálhatnak a tagdíjjal. A biztosítások pedig kötött díjas rendszerrel működének, ahol a díj nemfizetésnek akár komoly tétje is lehet.

 

A felhasználást is jó, ha körüljárod, mert jellemzően van néhány kikötés: a nyugdíjba fizetett pénz nem használható fel bármikor, de adó- és illetékmentesen örökölhető.

 

Ha például nyugdíjpénztárról van szó, akkor az aktív években is támaszkodhatsz rá: 3 év aktív tagdíjfizetés után tagi kölcsönt vehetsz fel, vagy megtakarításod hitelfedezet alapjául szolgálhat. Számos szolgáltatás vár a nyugdíjkorhatár elérése után is. Csak rajtad áll, hogy mit választasz: egyösszegű szolgáltatást, járadékszolgáltatást, részösszeg és részjáradék kifizetést, vagy akár vegyes szolgáltatást.

 

Ne habozz, végy egy nagy levegőt és lépj. Rossz döntés nincs, mert bármilyen nyugdíjcélú megtakarítást is választasz, rögtön teszel időskori önmagadért.

Kipróbálom az önkéntes nyugdíjpénztár kalkulátort

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!