A kockázatosabb nyugdíjpénztári portfóliók hoztak jobban 2021-ben

Ezekben a nyugdíjpénztárakban lehetett a legnagyobbat kaszálni

A kockázatosabb nyugdíjpénztári portfóliók hoztak jobban 2021-ben

Ezekben a nyugdíjpénztárakban lehetett a legnagyobbat kaszálni

Varga Zsombor
2022-03-20 Frissítve: 2022-05-30
2022-03-20 Frissítve: 2022-05-30
19792120

Az önkéntes nyugdíjpénztárak átlagosan alacsony hozamot értek el tavaly, néhány portfólió azonban így is kiemelkedően nyereséges évet produkált.  A Bank360.hu megnézte, mi volt a legsikeresebbek titka.

 

Az önkéntes nyugdíjpénztárak tavaly mindössze 2,63 százalékos átlagos nettó hozamot értek el, több tucatnyi nyugdíjpénztári portfólió egyenes veszteséges volt. Ezek nagyrészt az alacsony kockázatúakból kerültek ki, és a negatív nettó hozam oka a nagy állampapír kitettség volt. Az állampapírhozamok ugyanis tavaly év végén megemelkedtek, ami a korábbiakban beszerzett állampapírokat leértékelte, a hatás azonban várhatóan csak átmeneti lesz.

 

Voltak azonban tavaly is olyan portfóliók, amelyek kétszámjegyű nyereséget értek el. A magasabb hozamok általánosságban a kockázatvállaló portfóliókat jellemezték tavaly. A Bank360.hu összeállítása bemutatta a hat legmagasabb nettó hozamú nyugdíjpénztári portfólió összetételét.

 

Tarolnak a részvények

A tavaly legjobban teljesítő önkéntes nyugdíjpénztár portfóliók mind kockázatosabbak voltak az átlagosnál, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy mindegyiknél a részvények voltak többségben a célzott részarányt tekintve, az állampapírok csak elenyésző részt képviseltek.

Az Allianz Kockázatvállaló portfólió érte el a legmagasabb, 26,18 százalékos nettó hozamot, amit 90 százalékos részvénybefektetési célarány mellett jött össze. Az Artisjus Kardos Gyula Kiegészítő Nyugdíjpénztár csak tagoknak elérhető ajánlatának nagyjából 60 százalékos a részvényaránya (a pontos szám azért nem elérhető, mert a részvény-dominanciájú, HOLD Alapkezelő által kezelt nagyobb portfóliórész változó súlyú), amivel 15,33 százalékos nyereséget hozott össze. 

A még éppen 15 százalék felett teljesítő OTP Dinamikus portfólió részvény és vállalati kötvényaránya 93,5 százalékot tesz ki, a legmagasabb kockázatos eszközarány mellett a legsokoldalúbb portfólióösszetétel is az OTP ajánlatát jellemzi. 

 

A Generali Eldorado Business portfólió 13,8 százalékos nettó hozamot ért el tavaly 65 százalékos célzott részvényhányad mellett. A Prémium Irány 2045 portfólió hozama 13,28 százalék volt, amit az első évben 62 százalékos részvényarány jellemez. A konstrukciónak megfelelően a kockázatos eszközök aránya egyre csökken a Prémium Önkéntes Nyugdíjpénztár ajánlatában, ahogy az ügyfél közelebb kerül a nyugdíjhoz, ami ennél az ajánlatnál 2045-re van tervezve. Az Aranykor ESG Dinamikus portfólió 12,66 százalékos nettó hozamot ért el 2021-ben, a felelős, fenntartható és jövőtudatos portfólió célzott részvényaránya 75 százalékos.

 

Összességében a részvényeket nagy arányban tartalmazó portfóliók értek el kiemelkedő hozamot tavaly, de a múltbeli eredmény semmire sem garancia. Az olyan kockázatosabb eszközök, mint a részvények árfolyama idén már visszaesett a háború okozta bizonytalanság miatt, és nem lehet tudni, hogy az év végéig vagy azután milyen tendenciák fogják jellemezni a tőkepiacokat.

 

Hasonlítsd össze az alábbi kalkulátorral az elérhető lakáshiteleket! Állítsd be, hogy mekkora hitelösszegre van szükséged, és találd meg a számodra ideális ajánlatot! A kalkuláció ingyenes.

 

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!