A kockázatosabb volt a nyereségesebb a magánnyugdíjpénztárakban

A kockázatos befektetések mentették meg a magánnyugdíjpénztárakban maradtak hozamát

A kockázatosabb volt a nyereségesebb a magánnyugdíjpénztárakban

A kockázatos befektetések mentették meg a magánnyugdíjpénztárakban maradtak hozamát

Varga Zsombor
2022-03-23 Frissítve: 2023-06-26
2022-03-23 Frissítve: 2023-06-26
19906351

Rosszul teljesítettek tavaly a nyugdíjpénztárak, és ez alól a magánnyugdíjpénztárak sem jelentettek kivételt, a portfóliók fele volt veszteséges. A magánnyugdíjpénztárak összesített hozamát az mentette meg, hogy a megtakarított összeg nagy részét a kockázatosnak számító, tavaly nagy nyereséget elérő portfóliókban helyezték el.

 

A tavalyi év nem a nyugdíjpénztárak éve volt, az önkéntes nyugdíjpénztárak mindössze 2,63 százalékos átlagos nettó hozamot hoztak össze 2021-ben. Ennek legfőbb oka az volt, hogy az év végi hozamváltozások átmenetileg kellemetlenül érintették a korábban vásárolt állampapírokat, így csak azok a portfóliók tudtak jól teljesíteni, amelyekben ennél kockázatosabb eszközök, vállalati részvények és kötvények, vagy alapok voltak.

 

A még meglévő magánnyugdíjpénztárak nagyon hasonlóan szerepeltek az önkéntes nyugdíjpénztárakhoz, de a kép elsőre még kevésbé tűnik vonzónak. A 12 megmaradt portfólió fele negatív nettó hozamot ért el, és a jobban szereplő növekedési portfóliók sem hoztak kétszámjegyű nyereséget - szemben az önkéntes nyugdíjpénztárak számos portfóliójával.

 

A Bank360 elemzése alapján ugyanakkor a magánnyugdíjpénztárak úgy tudtak magasabb átlagos nettó hozamot elérni, hogy a tagok kiemelkedően nagy arányban a kockázatosabb portfóliókat választották.

 

Több mint a pénztártagok fele választott növekedési portfóliót

A magánnyugdíjpénztáraknál is a kockázatos volt tehát a nyerő tavaly, és a biztonságos eszközöket befektető portfóliók vesztettek. A 8 klasszikus és kiegyensúlyozott ajánlat átlagos nettó hozama -1,04 százalékos, tehát veszteséges volt. A 4 növekedési portfólió átlagos nettó hozama ugyanakkor 5,79 százalékot tett ki, ami, ha nem is számít kiemelkedően magasnak, a tavalyi évben jónak számított. Így összesen a 12 portfólió nettó hozamának átlaga 1,23 százalékot tesz ki.

 

Ez ugyanakkor még nem lenne elég a 2,63 százalékos önkéntes nyugdíjpénztári átlaghozam megelőzésére. Itt jön be a képbe az, hogy a magánnyugdíjpénztárasok nem azonos módon fektettek be a portfóliókba, jóval nagyobb figyelmet szenteltek a kockázatosabb ajánlatoknak.

 

Az összesen 277 milliárd forintos magánnyugdíjpénztári vagyon több mint felét, 167 milliárd forintot ugyanis a kockázatosabb növekedési portfóliókban helyeztek el a tagok. Csak a legnagyobb magánnyugdíjpénztárnál, a Horizontnál kezeltek majdnem 100 milliárd forintot a kockázatosabb növekedési portfólióban, amely 56 százalékban kockázatosabb eszközökbe, részvényekbe, részvényalapokba és más alapokba ruházott be, ami tavaly meg is hozta gyümölcsét.

 

A magánnyugdíjpénztárak átlagos hozama magasabb volt

Vagyis a magánnyugdíjpénztárak nettó hozama a portfóliók záró vagyonával súlyozva magasabb átlagos értéket, 2,76 százalékot tesz ki. Így már összehasonlítható a hasonlóan számolt 2,63 százalékos önkéntes nyugdíjpénztári átlaghozammal, amit a magánnyugdíjpénztárak átlagos hozama kis mértékben meg is előz. A magánnyugdíjpénztárak valamivel jobb befektetések voltak tavaly, mint az önkéntes nyugdíjpénztárak.

 

Persze ez az egyéni befektetők szintjén csak játék a számokkal. Ami biztos, hogy tavaly a kockázatosabb portfóliók arattak a részvények szárnyalása miatt, és a klasszikus, hosszú távon biztonságosabb ajánlatok szenvedtek az állampapírok leértékelődése miatt. összhangban. A tavalyi hozamokat azonban korántsem biztos, hogy idén is megismétli a piac, a háborús feszültség már az év elején betett a befektetői hangulatnak. Így inkább a hosszú távú kockázatokat és hozamokat érdemes értékelni az élethelyzetnek megfelelően a nyugdíjpénztári portfóliók választása során, mint az egyszer-egyszer kiugróan teljesítő eszközöket.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!