A zöld befektetések már hozamban is az élmezőnyben vannak

Ettől zöld egy befektetés otthon és a pénzpiacon

A zöld befektetések már hozamban is az élmezőnyben vannak

Ettől zöld egy befektetés otthon és a pénzpiacon

Bank360 tartalom
2022-05-01 Frissítve: 2022-12-20
2022-05-01 Frissítve: 2022-12-20
21148444

Mitől zöld egy befektetés, és hogyan tudunk meggyőződni arról, hogy tényleg ilyenbe tesszük-e a pénzünket? A hvg.hu zCastjában a Bank360.hu részvételével arról is szó esik, a mindennapokban, otthon miként tudjuk zöldíteni a költéseinket.

 

A zöld befektetésekkel foglalkozik a hvg.hu zCastjának legutóbbi adása.  Bánhalmi Gábor, a K&H alapok kezelőjének vezető stratégája emlékeztetett rá, hogy már az 1960-as években megjelent az a szemlélet, hogy ha egy befektetésnél ne csak a pénzügyi szempontokat vizsgáljuk meg, hanem figyeljünk a társadalmi, morális szempontokra is. Ez a manapság leginkább fenntarthatósági szemléletnek nevezett megközelítés mostanra már egyre meghatározóbb a pénzügyi befektetésekben. 2025-ra már a befektetési alapok egyharmada fenntarthatósági szemléletű lehet – érzékelteti Bánhalmi Gábor azt, hogy arányaiban mekkorák is a különböző zöld szempontokat szem előtt tartó alapok.

 

Az a kisbefektető, aki ilyenek, például ESG alapokba fektet, az már maga is hozzájárul ezzel a fenntarthatósághoz, amelynek része a zöld szempontok, például a klímavédelem fokozott figyelembe vétele. Amikor például az életbiztosításunk, nyugdíjbiztosításunk vagy nyugdíjpénztárunk portfólióját kiválasztjuk, már ezeket a szempontokat is mérlegelhetjük.

 

Tóth Levente, a Bank360.hu vezető szerkesztője arra hívta fel a figyelmet, hogy azzal is zöld befektetéseket hajtunk végre, ha csökkentjük például az otthonunk energiafelhasználását, vagy függetlenedünk a fosszilis energiától. Egy ablakszigetelés vagy -csere, napelemek vagy napkollektorok telepítése legalább annyira segít a fenntarthatóságban, mintha a pénzügyi befektetéseinknél figyelünk erre.

 

A mindennapi kiadásainknál azonban sokkal nehezebb helyzetben vagyunk a zöld, fenntarthatósági szempontok mérlegelésében, hiszen itt záporoznak ránk a termékeknél ezek a jelzők, amelyeknek a valóságtartalmáról sokkal nehezebb meggyőződnünk, mint a befektetési piacon, ahol a nagyon szigorú szabályok miatt nem lehet szabadon ilyen fogalmakkal dobálódzni. Gyakran érzi azt a vásárló, hogy a zöldre mosással akarják eladni neki azt a terméket, ami valójában távolról sem az.  

 

Bánhalmi Gábor szerint általános az a tévhit, hogy egy fenntartható vagy felelős befektetés kapcsán csökkennek a hozamkilátások. Valójában a már a kisbefektetőknek is érdemes ebbe fektetni, és nem csak azért, mert védeni akarják a bolygót.

 

A beszélgetésben szó esik arról, hogy miként befolyásolja a mindennapi döntéseinket a pénzügyi és környezeti tudatosság? Az elmúlt két évben a világjárvány lökést adott vagy visszavetette a fenntartható befektetéseket, és látszik-e már az orosz-ukrán háború hatása ebben. A zCast podcastját itt lehet meghallgatni.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!