Önkéntes nyugdíjpénztár

Így tegyél a nyugodt jövődért! - Megtakarítási tippek hosszú távra

Önkéntes nyugdíjpénztár

Így tegyél a nyugodt jövődért! - Megtakarítási tippek hosszú távra

MBH Gondoskodás Nyugdíjpénztár
2023-04-03 Frissítve: 2023-03-31
2023-04-03
31964753

A nyugdíj megtakarítás talán az egyik legfontosabb dolog, amit sokan halogatnak, pedig érdemes szem előtt tartanunk felnőtt életünk során. Hiszen ha a nyugdíjazásunkat követően már nem szeretnénk keményen dolgozni, időskorunk anyagi biztonságának érdekében az aktív éveinkben folyamatosan épített, növelt megtakarításokra lesz szükségünk. A mai bejegyzésben ezzel kapcsolatban szeretnénk néhány tippet megosztani. Lássuk, hogyan lehet hatékonyan és egyszerűen megtakarítani a nyugdíjas évekre!

 

Valószínűleg sokaknak nem a legvonzóbb a gondolat, hogy már ma tenniük kell a jövőért pénzügyileg is, pedig minél előbb vágunk bele, annál inkább könnyedén akár kisebb befizetésekkel is célt érhetünk. Az tény, hogy mielőbb érdemes nyugdíj-megtakarításba kezdeni, de az is igaz, hogy soha nem késő ebbe belevágni, különösen az adókedvezménnyel támogatott önkéntes nyugdíjpénztári megoldással.

 

Először is, miért fontos a nyugdíj-megtakarítás? A válasz egyszerű: mert egy napon, ahogy mindenki idősebb lesz nyugdíjba is megy, és az állami nyugdíjrendszer nem biztos, hogy elegendő támogatást tud kínálni megszokott életkörülményeink fenntartásához. Neked is azért van szükséged nyugdíj-megtakarításra, hogy biztosítsad magad számára az anyagi stabilitást az idősebb éveidben, és ne kelljen minden forintra odafigyelned, a mai álmaidat megvalósítva pihenéssel vagy épp aktívan tölthesd mindennapjaidat nyugdíj után is. Ha viszont nem lépsz most ennek a célnak a bebiztosításéra, később nagyon nehéz lehet majd behozni a lemaradást.

Megnézem az ajánlatokat

Az első és egyik legfontosabb tippünk az, hogy minél korábban kezded el a megtakarítást, annál jobb. Ha fiatal vagy, és most kezded a karriered, akkor is érdemes azonnal elindítani a megtakarításodat. A hosszú évek alatt akár kisebb összegekkel elkezdett, mindig aktuális élethelyzetedhez igazított, de rendszeres befizetéseid is hatalmasra nőhetnek önkéntes nyugdíjpénztári számládon. Ha idősebb vagy, akkor sem késő belevágnod, de akkor már a kezdetekkor nagyobb összegű rendszeres megtakarításra lesz szükséged. Megtakarításodra ráadásul nem csak a távoli nyugdíjas éveidben támaszkodhatsz, mert bizonyos tagsági időt követően a nyugdíjszámládról szükség esetén a felhalmozási időszak alatt is több módon (például hozamfelvétellel, vagy tagi kölcsön igénylésével) adómentesen pénzhez juthatsz.

 

Az önkéntes nyugdíjpénztár az egyik legjobb megoldás a nyugdíj-megtakarításra, mert az állam adókedvezménnyel támogatja az ilyen típusú befektetéseket.

 

Az egyik legnépszerűbb nyugdíj megtakarítási forma az önkéntes nyugdíjpénztár, amelynek segítségével önállóan gyűjthetsz megtakarításokat a nyugdíjas évekre. Az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítások az adókedvezménynek köszönhetően vonzóak lehetnek. Az állam adókedvezményt biztosít az éves befizetések után, ami azt jelenti, hogy a pénztári számládra félretett összeg egy részét az állam minden évben fizetendő személyi jövedelemadód alapján visszaadja pénztári számládra az adóbevallásod alapján.

 

Az önkéntes nyugdíjpénztárba általad, vagy akár munkaáltatód által számodra befizetett összeg alapján 20% adókedvezmény jár. Ez azt jelenti, hogy ha évente 750 ezer forintot befizetsz az önkéntes nyugdíjpénztáradba, akkor az államtól visszakaphatsz akár 150 ezer forintot is.

 

Ennyi jóváírást érvényesíthetsz a személyi jövedelemadóból, vagyis évről-évre tetemes adókedvezményt kaphatsz az általad befizetett összegek után. Ez nemcsak az éves adóbevallásod során jelenthet komoly megtakarítást, hanem erős pénzügyi alapot képezhet nyugdíjszámládon is.

 

Az önkéntes nyugdíjpénztárral kapcsolatban azt is érdemes megjegyezni, hogy nem minden pénztár és ezen belül nem minden portfólió, azaz választható befektetési kosár biztosítja ugyanazt a hozamot, és a szolgáltatók eltérő költséggel működnek. Érdemes tehát alaposan utánanézni a lehetőségeidnek, például hogy melyik pénztár ad lehetőséget arra, hogy nyugdíj-vagyonodat akár két különböző portfolió között megosszad, vagy hogy melyik pénztárnál mennyi a TKM érték.

 

A nyugdíjszámla nyitása ma már akár papírmentesen is lehetséges, a „Belépési Nyilatkozat” hiteles e-aláírással, ügyfél-azonosításhoz szükséges irataid másolata megküldése mellett online is intézhető a befizetéshez pedig érdemes az online bankkártyás befizetést vagy rendszeres banki átutalást választani és ezzel automatizálni a jövőre való felkészülésedet.

 

Reméljük, hogy a hasznos tippek segítségével rá tudtunk mutatni, hogy az önkéntes nyugdíjpénztár miért is nagyon kedvező megtakarítási forma. Azonban, ahhoz hogy számodra is valóban hasznos legyen, fontos, hogy hosszú távra tervezd a befektetéseket. Vágj bele a nyugdíjpénztári megtakarításba akár már ma!

Megnézem az ajánlatokat

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!