Ha nem figyelünk, sokat bukhatunk az autónk kötelezőjén

Autót veszel? Ettől függ, mi lesz a kgfb bónuszoddal

Ha nem figyelünk, sokat bukhatunk az autónk kötelezőjén

Autót veszel? Ettől függ, mi lesz a kgfb bónuszoddal

Bank360 tartalom
2022-08-28 Frissítve: 2023-05-05
2022-08-28 Frissítve: 2023-05-05
29040815
28718564

A második autónk akkor is nulláról kezdi velünk a kötelező biztosításos életét, ha a másik kocsinkkal eminensen balesetmentesek vagyunk - és nem ez az egyetlen kgfb matek, amire figyelnünk kell eladáskor és vételkor.

 

Hiány lett új autókból a világon és Magyarországon is. A rendszerváltás óta elképzelhetetlen várakozási idők alakultak ki nálunk is egyes típusokra, ami érthetően felpörgette a használtautók piacát és árait. Magyarországon például az év első felében a Jóautók.hu és a Datahouse statisztikái szerint 432 ezer használt autó talált gazdára, ami 7,4 százalékos éves növekedést és egyben rekordot jelent. 

 

Az autó ára mellett arra érdemes figyelni, hogy autócseréknél vagy második kocsi vásárlásánál minden érintett tisztában legyen a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (kgfb) bónusz besorolási szabályaival, mert ezek nagy különbséget jelenthetnek a szerződéskötéskori díjakban.

 

Az autósok jelentős kedvezménnyel köthetik meg a soron következő kötelező gépjármű-felelősségbiztosításukat autócsere esetén, amennyiben balesetmentesen közlekednek. Épp ezért érdemes vigyázni a már megszerzett besorolásra, akár veszünk, akár eladunk - hívják fel a figyelmet a K&H szakemberei. 

 

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás szabályai szerint például egy második autó megvásárlásánál a kezdő pozícióban, vagyis az A00-ás kategóriában történhet a díjszámítás. Még akkor is, ha az autó üzembentartójának egy másik autójára már B10-es besorolás van érvényben. Így a második autó esetében csak a balesetmentes évek elteltével lehet újabb szinteket lépni. 

 

Ha viszont valaki eladja a meglévő autóját és másikat vásárol, akkor átviheti a bónusz besorolását az újabb autóra kötött szerződésre.

 

Az autósnak bejelentési kötelezettsége van az eladásról, üzembentartó változásról a biztosítónak és a hatóságnak. Utóbbi a fővárosi és megyei kormányhivatal járási, kerületi hivatala. A hivatal elektronikus úton értesíti a biztosítót a tulajdonos vagy az üzembentartó személyében bekövetkezett változásról. Ez alapján a biztosító törli a korábbi autóra vonatkozó kötelező biztosítás szerződést, ha az tartozás nélküli. Ha a szerződés díj ki van fizetve, akkor csak annyi a dolgunk, hogy az új szerződés megkötésekor kérjük a korábbi besorolás átvitelét, érvényesítését.

 

Fontos, hogy a biztosítási díj a változás időpontjáig rendezve legyen, különben fennáll annak az esélye, hogy a szerződés díjnemfizetéssel szűnik meg, ami egyben azt is jelenti, hogy a már megszerzett bonus osztályba sorolás másik autóra nem lesz tovább vihető. 

 

Az előző kgfb-szerződés megszűnése után 2 évig marad érvényben az aktuális osztályzat, vagyis az ennyi időn belül megvásárolt másik autóra lehet kötni az új biztosítást a már meglévő kategóriában. Ha viszont csak két év után veszünk újabb autót, akkor a besorolás visszakerül az A00 kategóriába.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!