Elszálltak az alkatrészárak és a javítási költségek, nő a kgfb díja

Megugrottak a kötelező biztosítások kárkifizetései, nőttek a díjak is

Elszálltak az alkatrészárak és a javítási költségek, nő a kgfb díja

Megugrottak a kötelező biztosítások kárkifizetései, nőttek a díjak is

Bank360 tartalom
2022-09-29 Frissítve: 2023-12-02
2022-09-29 Frissítve: 2023-12-02
29580551

A járvány elmúltával többet használjuk az autónkat, ezért több a baleset is. Ez pedig a kötelező felelősségbiztosítások árában és a kárkifizetésekben is meglátszik a friss adatok szerint. 

 

Az idei év második negyedévében a személyautókra kötött kötelező gépjármű felelősség-biztosítások (KGFB) átlagos állománydíja közel 46,5 ezer forint volt. Ez gyakorlatilag stagnálást jelez az előző negyedévhez képest. 2021 azonos időszakával összevetve ugyanakkor a fővárosi és vidéki szerződések átlagdíja egyaránt 4-4 százalékkal nőtt, egy hosszabb stagnálási-csökkenési időszakot lezárva – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss negyedéves KGFB-indexéből. 

 

Mindeközben a biztosítók 17 százalékkal többet fizettek kgfb károkra az előző évhez képest. A jelentősen megugró kárráfordítás két körülménnyel magyarázható. Egyfelől a pandémia évei után élénkülő, a korábbi “normális” szintre visszaálló autóhasználattal, és az ebből fakadó több balesettel. Emelte ugyanakkor a költségeket a szervíz- és alkatrészárak drágulása is, hiszen ezek még az átlagos infláción belül is a kiugróan emelkedtek. Ezek az adatok ugyan csak a KGFB díjakra és kárkifizetésekre vonatkoznak, de az autóhasználat és a javítási költségek emelkedése nyilvánvalóan hasonló következményekkel járt a casco biztosításoknál is.

 

Az egyéb járműkategóriáknál az egyedi taxik állománydíja 6 százalékot csökkent, miközben – hosszabb csökkenési periódus után – a II. negyedévben ismét emelkedni kezdett a szerződésszám. A további járműkategóriák esetében vegyesen alakultak a díjak, a flottás szerződéseknél ugyanakkor általánosságban valamivel nagyobb díjemelkedés volt tapasztalható. Kiugró, kétszámjegyű díjnövekedést (vélhetően egy egyedi szerződéskötés torzító hatásaként is), csak a vontatóknál lehetett látni a számottevőbb járműkategóriák közül.

 

A kgfb szerződések emelkedő díjai és a megugró kárráfordítások (plusz biztosítási adó) egyenlegeként az MNB korrigált KGFB indexe a két évvel ezelőtti szintre esett vissza.  A jegybank 2021-től negyedévente teszi közzé a KGFB díjak és károk alakulását bemutató indexét, az általa működtetett, biztosító adatszolgáltatáson alapuló Központi KGFB Tételes Adatbázis (KKTA) segítségével. A közzétett adatok az átlagos változást mutatják, az egyedi szerződéseknél ezek mértéke eltérő lehet. Ha egy ügyfél nincs megelégedve KGFB díjával és/vagy a szolgáltatás minőségével, szerződéskötési évfordulóján lehetősége van a számára legkedvezőbb biztosítási ajánlat kiválasztására és új szerződés megkötésére.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!