Biztosító nem fizet

Mikor nem fizet az életbiztosítás?

Biztosító nem fizet

Mikor nem fizet az életbiztosítás?

Vrazsovits Rita
2021-02-17 Frissítve: 2022-01-18
2021-02-17 Frissítve: 2022-01-18
12521048

A kockázati életbiztosítás abban az esetben fizet, ha a biztosított életét veszti, a biztosítási összeget pedig a szerződésben megjelölt kedvezményezett kapja meg. A legtöbb helyzet egyértelmű, néhány szituációban azonban dönthet úgy a biztosító, hogy megtagadja a biztosítási összeg kifizetését. Utánajártunk, hogy ez milyen helyzetekben fordulhat elő.

 

A kockázati életbiztosítás akkor fizet, ha a biztosított személy valamilyen baleset vagy betegség miatt elhalálozik. Ez egy lehangoló téma, mégis érdemes beszélni róla, hiszen számos olyan körülmény állhat fenn, amely megnehezíti a kedvezményezett számára az ügyintézést, sőt akár meg is tagadhatja a biztosító a biztosítási összeg kifizetését. Fontos, hogy a cikkben szereplő példák a kockázati életbiztosításokra vonatkoznak, a megtakarítással – például nyugdíjbiztosítással – egybekötött életbiztosításokra más szabályok vonatkoznak. Az alábbi élethelyzetek jelenthetnek problémát a kedvezményezettnek:

 

Az öngyilkosság nem minden esetben kizáró ok

 

Ha valaki önkezével vet véget az életének, az nem automatikusan kizáró ok, vagyis ettől függetlenül a kedvezményezett érvényesítheti a biztosítást. A biztosítók többsége feltételként azt szabja meg, hogy az ily módon bekövetkezett haláleset időpontjában a szerződés legalább két éve álljon fenn. A biztosítási összeg kifizetését emellett az esetleges mentális betegségek is befolyásolhatják. 

 

A szándékosság is fontos tényező

 

Megtagadhatja a kifizetést a biztosító, ha kiderül, hogy az elhunyt személy szándékosan okozott baleset, de az is kizáró oknak minősülhet, ha valaki megbetegszik, nem hajlandó igénybe venni az orvosi ellátást, és ezért következik be a haláleset. Akkor is megtagadhatja a biztosító a kifizetést, ha a biztosított bűncselekmény elkövetése során veszíti életét. 

 

Az extrém sport közben elszenvedett baleset is kizáró ok lehet

 

Az extrém sportolás önmagában nem kizáró ok - sőt számos tevékenységre lehet speciális biztosítást kötni -, egy hagyományos életbiztosítás azonban nem biztos, hogy egy extrém helyzetben is elegendő. Kizáró ok lehet többek között, ha a biztosított sárkányrepülőzés, sziklamászás, vagy akár mélytengeri búvárkodás közben veszíti életét. 

 

A kábítószer- és az alkoholfogyasztás kizáró ok

 

Nagymértékű alkoholfogyasztás vagy kábítószer-fogyasztás miatt bekövetkező halálesetek után szinte biztos, hogy nem fizet a biztosító. Egy esetleges túladagolás mellett ez akár a szerhasználat miatt bekövetkezett balesetekre is vonatkozik, sőt akkor sem fogja megkapni a kedvezményezett a biztosítási összeget, ha a biztosított ittas vezetés közben szenved balesetet.

 

Autóbaleset, papírok nélkül

 

Ha a biztosított autóbalesetet szenved, egy esetleges lejárt jogosítvány vagy a forgalmi engedély hiánya is okozhat problémát az életbiztosítás kifizetésénél - amellett, hogy a megfelelő iratok, dokumentumok hiánya az autóhoz kapcsolódó kötelező és casco biztosításokat is befolyásolhatják.

 

Egy munkahelyi baleset is gondot jelenthet

 

Munkahelyi baleseteknél előfordulhat, hogy a sérülést vagy a halálesetet nem megfelelő védőfelszerelés, például egy sisak hiánya okozta; ebben az esetben is dönthet úgy a biztosító, hogy nem fizet a kedvezményezettnek.  

 

Egy speciális helyzet is kizáró ok lehet

 

Kizáró ok lehet a kifizetésnél, ha például egy atomkatasztrófa vagy egy háborús konfliktus miatt hal meg valaki. Emellett a biztosító akár akkor is megtagadhatja a biztosítási összeg kifizetését, ha a biztosított HIV-vírussal fertőződik meg, és emiatt veszíti életét. . 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!