Karácsonyfa

Hogyan érdemes védekezni a karácsonyi lakásbalesetekkel szemben?

Veres Patrik Bank360 pénzügyi szakértő Veres Patrik
2020.12.17.
Frissítve: 2020-12-22 Létrehozva: 2020-12-17
11522750

Kigyulladt karácsonyfa, függöny és asztalterítő, tűzön hagyott karácsonyi vacsora - az ünnepi hangulat fokozódásával együtt a háztartási balesetek kockázata is megnő. Pénzügyi szakértővel vizsgáltuk meg, milyen biztosítási lehetőségek érhetők el a piacon, ha nem akarjuk, hogy ingünk-gatyánk rámenjen a javítási költségekre egy baleset után. 

 

A koronavírus-járvány bezárt az otthonunkba, ami így a magánélet és a munkavégzés állandó terévé vált. Otthon, a családi élet mellett dolgozunk, kikapcsolódunk, sportolunk, űzzük a hobbikat és ezen tevékenységek között találunk biztonságos és kevésbé biztonságosabbakat is. 

 

Karanténban megnő a lakásbalesetek kockázata, a karácsonyi sürgés-forgás pedig fokozza ezt a helyzetet. A leggyakrabban tűzesetek okozta kárról hallunk: rossz minőségű csillagszóró vagy hibás fényfüzér, karácsonyfára aggatott gyertya boríthatja lángokba az ingatlant, de elszáradt adventi koszorú is okozott már tüzet az elmúlt években. Persze nem kizárólag a tűz okozhat kárt otthonunkban: hóvihar, hósúly miatt sérülhet a külső homlokzata, egy-egy eltévedt vaddisznó vagy szarvas pedig jelentős kárt okozhat a kertben is.

 

A fentiek ellen védelmet nyújtanak a lakásbiztosítások, ugyanakkor évről évre érdemes megvizsgálni, hogy mindenünk megfelelően biztosított-e?

 

Mire nyújt védelmet a lakásbiztosításunk?

Nem biztos ugyanis, hogy meglévő biztosításunk a leginkább fenyegető kockázatokra nyújt védettséget vagy éppen a megfelelő összegben: elképzelhető, hogy a kötés óta eltelt évek alatt gyarapodott a vagyonunk és az ingatlanon is végeztünk olyan munkálatokat, amelyek értéknövekedéssel jártak. Érdemes ezt a növekményt a lakásbiztosítás értékének is lekövetnie, ezért nem árt, ha időről időre megnézzük, milyen lakásbiztosításokat kínálnak a biztosítók.

 

Közel egy tucat biztosító ajánlatait vizsgálta meg a Bank360.hu: a karácsonyi időszak jellemző kockázatait nagyrészt lefedik a lakásbiztosítások alapcsomagjai. Így tűz és más elemi károk, mint például hónyomás, olvadás, vízkár vagy üvegkár ellen védve van az ingatlan annak szerződéskor megállapított biztosítási értékéig. 

 

Fontos tudnunk viszont, hogy a biztosítók akár el is állhatnak a szolgáltatástól. A már említett tűzkár esetén például a biztosítók nagy része nem teljesít, ha  súlyos gondatlanság miatt gyulladt ki otthonunk, például azért, mert a tűzön hagytuk az ünnepi vacsorát.  

 

Eltérő lehet az is, hogy az ingóságaink, vagyontárgyaink szerepelnek-e a biztosítással lefedett értékek között, és ha igen, milyen összegig. Féltjük a műszaki cikkeket, bútorokat? Mindenképpen nézzük meg és érdeklődjünk, hogy az aktuális szerződésünk nyújt-e védelmet ezen a téren!

 

Fogyasztóbarát otthonbiztosítások: biztos befutók?

A lakásbiztosítások terén nagy változás idén, hogy elérhetővé váltak a Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítások. A kétségkívül sok előnnyel bíró minősítést eddig három termék nyerte el a Magyar Nemzeti Banktól és továbbiak várnak az elbírálásra. 

 

A fogyasztóbarát otthonbiztosítások néhány előnye a hagyományos termékekhez képest:

 

  • olyan kockázatokra is kiterjednek alapból, mint a betörés, vandalizmus, üvegkár. Ezek a kockázatok gyakran csak a magasabb szintű, drágább csomagokban vannak.
  • Rendelkeznek felelősségbiztosítási elemmel,
  • a kárrendezés digitális csatornákon is végezhető,
  • a kárrendezés ideje 100 ezer forint alatti kifizetési összegnél maximum 5, felette legfeljebb 10 munkanap lehet,
  • a szerződéskötéstől számított kilencedik hónaptól pedig 3 havonta módosíthatóak és felmondhatóak. 

 

Kiegészítő biztosítás is köthető, ha nem csak az ingatlant féltjük

Lakásbiztosítással nem csak az ingatlan védhető. A biztosítók mindegyike kínál kiegészítő biztosításokat is további kockázatok lefedésére. Ilyen egy balesetbiztosítás a sérülésekre, de biztosíthatjuk például a kerti bútorokat, a biciklit sőt, a növényeket is.

 

Lakásbiztosítás felmondása, módosítása

Ha úgy döntünk, biztosítási csomagot váltunk, az alábbiakra figyeljünk oda:

 

  • váltás esetén, ha maradunk ugyanannál biztosítónál – csak új csomagot kötünk –, egyszerűbb a dolgunk, mivel általában elegendő egy szerződésmódosítás, főleg, ha magasabb díjú biztosításra váltunk. 

 

  • Ha biztosítót váltunk, arra kell figyelnünk, hogy bármikor felmondhatjuk a szerződést, kivéve a szerződés évfordulóját megelőző 30 napban. Egyébként nincs akadálya felmondásnak, de arra figyeljünk, hogy a kérvényünk beérkezése se essen bele ebbe a 30 napos periódusba. Ha felmondtuk a szerződést, az az évfordulónkon megszűnik. Ahogy láthattuk, fogyasztóbarát lakásbiztosítások esetén ezzel sem kell foglalkoznunk és nem kell az évfordulóig várni, hiszen negyedévente módosíthatunk vagy szüntethetjük meg a szerződést. 


Mérlegeljünk tehát, hogy eljött-e az ideje a lakásbiztosítás frissítésének: ha régóta ugyanazt a biztosítást fizetjük, valószínűleg már magasabb az ingatlan értéke és bekerülhettek olyan vagyontárgyak, amelyeket nem árt biztosítani. A döntés előtt mindenképpen mérjük fel, hogy mire kell kiterjednie a biztosításnak és csak ennek ismeretében hasonlítsuk össze az elérhető ajánlatokat.

Banki kalkulátorok

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!