Karácsonyfa

Hogyan érdemes védekezni a karácsonyi lakásbalesetekkel szemben?

Karácsonyfa

Hogyan érdemes védekezni a karácsonyi lakásbalesetekkel szemben?

Veres Patrik
2020-12-17 Frissítve: 2022-01-18
2020-12-17 Frissítve: 2022-01-18
11522750

Kigyulladt karácsonyfa, függöny és asztalterítő, tűzön hagyott karácsonyi vacsora - az ünnepi hangulat fokozódásával együtt a háztartási balesetek kockázata is megnő. Pénzügyi szakértővel vizsgáltuk meg, milyen biztosítási lehetőségek érhetők el a piacon, ha nem akarjuk, hogy ingünk-gatyánk rámenjen a javítási költségekre egy baleset után. 

 

A koronavírus-járvány bezárt az otthonunkba, ami így a magánélet és a munkavégzés állandó terévé vált. Otthon, a családi élet mellett dolgozunk, kikapcsolódunk, sportolunk, űzzük a hobbikat és ezen tevékenységek között találunk biztonságos és kevésbé biztonságosabbakat is. 

 

Karanténban megnő a lakásbalesetek kockázata, a karácsonyi sürgés-forgás pedig fokozza ezt a helyzetet. A leggyakrabban tűzesetek okozta kárról hallunk: rossz minőségű csillagszóró vagy hibás fényfüzér, karácsonyfára aggatott gyertya boríthatja lángokba az ingatlant, de elszáradt adventi koszorú is okozott már tüzet az elmúlt években. Persze nem kizárólag a tűz okozhat kárt otthonunkban: hóvihar, hósúly miatt sérülhet a külső homlokzata, egy-egy eltévedt vaddisznó vagy szarvas pedig jelentős kárt okozhat a kertben is.

 

A fentiek ellen védelmet nyújtanak a lakásbiztosítások, ugyanakkor évről évre érdemes megvizsgálni, hogy mindenünk megfelelően biztosított-e?

 

Mire nyújt védelmet a lakásbiztosításunk?

Nem biztos ugyanis, hogy meglévő biztosításunk a leginkább fenyegető kockázatokra nyújt védettséget vagy éppen a megfelelő összegben: elképzelhető, hogy a kötés óta eltelt évek alatt gyarapodott a vagyonunk és az ingatlanon is végeztünk olyan munkálatokat, amelyek értéknövekedéssel jártak. Érdemes ezt a növekményt a lakásbiztosítás értékének is lekövetnie, ezért nem árt, ha időről időre megnézzük, milyen lakásbiztosításokat kínálnak a biztosítók.

 

Közel egy tucat biztosító ajánlatait vizsgálta meg a Bank360.hu: a karácsonyi időszak jellemző kockázatait nagyrészt lefedik a lakásbiztosítások alapcsomagjai. Így tűz és más elemi károk, mint például hónyomás, olvadás, vízkár vagy üvegkár ellen védve van az ingatlan annak szerződéskor megállapított biztosítási értékéig. 

 

Fontos tudnunk viszont, hogy a biztosítók akár el is állhatnak a szolgáltatástól. A már említett tűzkár esetén például a biztosítók nagy része nem teljesít, ha  súlyos gondatlanság miatt gyulladt ki otthonunk, például azért, mert a tűzön hagytuk az ünnepi vacsorát.  

 

Eltérő lehet az is, hogy az ingóságaink, vagyontárgyaink szerepelnek-e a biztosítással lefedett értékek között, és ha igen, milyen összegig. Féltjük a műszaki cikkeket, bútorokat? Mindenképpen nézzük meg és érdeklődjünk, hogy az aktuális szerződésünk nyújt-e védelmet ezen a téren!

 

Fogyasztóbarát otthonbiztosítások: biztos befutók?

A lakásbiztosítások terén nagy változás idén, hogy elérhetővé váltak a Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítások. A kétségkívül sok előnnyel bíró minősítést eddig három termék nyerte el a Magyar Nemzeti Banktól és továbbiak várnak az elbírálásra. 

 

A fogyasztóbarát otthonbiztosítások néhány előnye a hagyományos termékekhez képest:

 

  • olyan kockázatokra is kiterjednek alapból, mint a betörés, vandalizmus, üvegkár. Ezek a kockázatok gyakran csak a magasabb szintű, drágább csomagokban vannak.
  • Rendelkeznek felelősségbiztosítási elemmel,
  • a kárrendezés digitális csatornákon is végezhető,
  • a kárrendezés ideje 100 ezer forint alatti kifizetési összegnél maximum 5, felette legfeljebb 10 munkanap lehet,
  • a szerződéskötéstől számított kilencedik hónaptól pedig 3 havonta módosíthatóak és felmondhatóak. 

 

Kiegészítő biztosítás is köthető, ha nem csak az ingatlant féltjük

Lakásbiztosítással nem csak az ingatlan védhető. A biztosítók mindegyike kínál kiegészítő biztosításokat is további kockázatok lefedésére. Ilyen egy balesetbiztosítás a sérülésekre, de biztosíthatjuk például a kerti bútorokat, a biciklit sőt, a növényeket is.

 

Lakásbiztosítás felmondása, módosítása

Ha úgy döntünk, biztosítási csomagot váltunk, az alábbiakra figyeljünk oda:

 

  • váltás esetén, ha maradunk ugyanannál biztosítónál – csak új csomagot kötünk –, egyszerűbb a dolgunk, mivel általában elegendő egy szerződésmódosítás, főleg, ha magasabb díjú biztosításra váltunk. 

 

  • Ha biztosítót váltunk, arra kell figyelnünk, hogy bármikor felmondhatjuk a szerződést, kivéve a szerződés évfordulóját megelőző 30 napban. Egyébként nincs akadálya felmondásnak, de arra figyeljünk, hogy a kérvényünk beérkezése se essen bele ebbe a 30 napos periódusba. Ha felmondtuk a szerződést, az az évfordulónkon megszűnik. Ahogy láthattuk, fogyasztóbarát lakásbiztosítások esetén ezzel sem kell foglalkoznunk és nem kell az évfordulóig várni, hiszen negyedévente módosíthatunk vagy szüntethetjük meg a szerződést. 


Mérlegeljünk tehát, hogy eljött-e az ideje a lakásbiztosítás frissítésének: ha régóta ugyanazt a biztosítást fizetjük, valószínűleg már magasabb az ingatlan értéke és bekerülhettek olyan vagyontárgyak, amelyeket nem árt biztosítani. A döntés előtt mindenképpen mérjük fel, hogy mire kell kiterjednie a biztosításnak és csak ennek ismeretében hasonlítsuk össze az elérhető ajánlatokat.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!