Biztosítás felülvizsgálata felújítás után

Kész a lakásfelújítással? Maradt még egy fontos teendő!

Biztosítás felülvizsgálata felújítás után

Kész a lakásfelújítással? Maradt még egy fontos teendő!

Bank360 tartalom
2022-12-22 Frissítve: 2023-02-01
2022-12-22 Frissítve: 2023-02-01
30746831

Az elmúlt két évben az otthonfelújítási támogatás jelentősen növelte a családok körében a lakáskorszerűsítési kedvet. A felújítás megvalósítása és a támogatás megszerzése után még egy fontos teendő hátravan: a lakásbiztosítás felülvizsgálata. 

 

A GKI és a Masterplast közös kutatása alapján közel 800 ezer magyar háztartás tervez felújítást, korszerűsítést 2023 nyaráig. Ez százezerrel több, mint egy évvel ezelőtt, annak ellenére, hogy az otthonfelújítási támogatás 2022. december 31-én véget ér - hacsak nem hosszabbítja meg a kormány az utolsó napokban. A motiváció érthető a lakosság részéről, hiszen szárnyaló infláció ide, romló gazdasági helyzet oda, egy energetikai korszerűsítés biztosan megtérül, hiszen kevesebbet kell költeni a rezsire. 

 

A felújítás során azonban azt sem szabad elfelejteni, hogy az növeli az ingatlan értékét, ezért a meglévő lakásbiztosítást is célszerű felülvizsgálni annak érdekében, hogy elkerüljük az alulbiztosítottságot. Ebben a kérdésben az Allianz Hungária szakértője segít eligazodni.

 

A nagyobb munkálatok után biztosan kell a felülvizsgálat

  

Egy nagyobb volumenű beruházás, mint például 

  • hozzáépítés, 
  • tetőtér beépítés, 
  • emeletráépítés, 
  • energiatakarékos megoldások alkalmazása 

 

olyan mértékű ingatlanérték-emelkedést jelenthetnek, amelynek megfelelő követésére és érvényesítésére az évenkénti indexálás nem feltétlenül elegendő. Hasonló a helyzet az újabb műszaki cikkek vagy a korábbinál értékesebb berendezések, bútorok, egyéb ingóságok vásárlása miatti értéknövekedés esetén is, így fennállhat az alulbiztosítottság veszélye.

 

„Tapasztalatunk szerint a lakásbiztosítások többségét az ingatlanokba való beköltözéskor kötik, és évről-évre automatikusan hosszabbítják érdemi változtatás nélkül, holott egy ingatlan a benne lévő ingóságainkkal együtt a legértékesebb vagyonunk.” - magyarázza Tollmayer György, az Allianz Hungária Zrt. lakossági vagyon termék- és portfólió menedzsment osztályának vezetője.

 

Ha az ingatlanban történt változásokat nem követjük le a biztosításunk rendszeres átvizsgálásával, akkor az otthonunk alulbiztosítottá válhat. Vagyis a biztosítási szerződésben meghatározott összeg alacsonyabb, mint az ingatlan helyreállítási értéke, illetve a biztosított vagyontárgy újra beszerzési értéke. Ez sok esetben viszont csak akkor derül ki és akkor okoz problémát, amikor a káreset már megtörtént, és a kár felmérése történik.

 

A biztosító az aktuális szerződésben szereplő fedezetek és értékek alapján téríti meg a kárunkat, akkor is ha egy felújítás vagy egy nagyobb ingóság beszerzése következtében nőtt vagyontárgyaink értéke, de ezt nem követtük le a biztosítási szerződés módosításával. 


„Éppen ezért nagyon fontos, hogy szerződéskötéskor pontosan meghatározzuk a biztosítani kívánt ingatlan paramétereit és a vagyontárgyak értékét, illetve felújítástól függetlenül is évente legalább egyszer érdemes felülvizsgálni, és szükség esetén megújítani az érvényben lévő szerződésünket. Hiszen az életmódunk, az otthonunk, ezzel együtt pedig az igényeink, illetve az elérhető biztosítási konstrukciók is változhatnak” – teszi hozzá Tollmayer György.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!