Jól megtömött zsákkal jött a Mikulás decemberben a kisbefektetőkhöz

Hidegen hagyta az állampapíros propaganda a lakosságot a Mikulás raliban

Jól megtömött zsákkal jött a Mikulás decemberben a kisbefektetőkhöz

Hidegen hagyta az állampapíros propaganda a lakosságot a Mikulás raliban

Herman Bernadett
2024-02-07 Frissítve: 2024-03-30
2024-02-07 Frissítve: 2024-03-30
37222627

A megtakarítások fele lekötetlen betétben maradt, a másik fele értékpapírokba került decemberben. A lakosság az állampapírokat reklámozó edukációs levelet a szemétbe dobta, inkább befektetési alapokat vagy OTP-részvényt vásárolt a karácsonyfa alá. 

 

Jól megtömött zsákkal jött a Mikulás decemberben a kisbefektetőkhöz: minden rekordot megdöntött tavaly a háztartások értékpapír-állománya. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint december végén már több mint 23 410 milliárd forintnyi magyar pénzügyi eszköz volt a lakosság számláin, ehhez jött még a 2182,3 milliárd forintnyi külföldi kötvény, részvény és befektetési jegy, ami szintén rekord volumen. 

 

A külföldi eszközök állománya nem a frissen beáramló pénzek miatt jutott történelmi csúcsra, inkább a Mikulás rali segített ebben. A decemberi árfolyamemelkedés a magyarországi értékpapírokra is kedvező hatással volt, bő 240 milliárd forinttal gyarapította az értékpapírszámlákat. Emellett még 374 milliárd forintnyi friss megtakarítás is került a kisbefektetők számláira, így jutottak sosem látott magasságokba az egyenlegek. 

 

Az állampapíros levél a jelek szerint keveseket hatott meg

 

Magyar állampapírokba a decemberi friss pénzbeáramlásból mindössze 109,3 milliárd forint jutott, ami elég szerény mennyiség ahhoz képest, hogy az év utolsó hónapjában küldték ki a bankok az összes ügyfelüknek az állampapírok vásárlására biztató kötelező edukációs levelet. A dokumentumban arra hívták fel a figyelmet, hogy 2022 októbere és 2023 szeptembere között mekkora hozamot értek volna el a kisbefektetők állampapír-vásárlással ahhoz képest, mintha lekötetlen betétben tartották volna a pénzüket. Ehhez képest a bankszámlákra 375 milliárd forintnyi friss pénz került decemberben, a pulykapénzt a jelek szerint kevesen fektették be állampapírba.

 

Az is igaz viszont, hogy az edukációs levélben szereplő 14-15 százalékos állampapírhozamok tavaly decemberben már elérhetetlenek voltak a lakosság számára, a legutolsó 2023-as inflációt követő kamatozású Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) forgalmazását is novemberben lezárta az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).

 

Azóta a heti forgalmazási adatok alapján nem fogynak már jól az állampapírok, de decemberben az állomány még történelmi csúcson volt, 12 554 milliárd forinton tetőzött. Az idei első negyedévben számos kamatfizetés és lejárat várható, kérdéses, hogy a befektetők ismét állampapírba teszik-e majd a pénzüket, vagy más helyet keresnek a megtakarításaiknak. 

 

Az alapkezelők vittek mindent

 

A banki kötvények népszerűsége mit sem csökkent az év végén. Újabb 22 milliárd forintnyi friss pénzt vonzottak, ezzel a háztartások állománya 626,2 milliárd forintra ugrott, ami csaknem 11 éves rekord. Az év végi megtakarítási bumm nagy nyertesei a befektetési alapok lettek, ezekbe 212,7 milliárd forintnyi friss lakossági pénz került, az állomány így 8136,7 milliárd forintos történelmi csúcson volt. 

 

Az alapok népszerűsége annak ellenére töretlen, hogy a hozamukat tavaly július óta a 15 százalékos kamatadó mellett már 13 százalékos szociális hozzájárulási adóval is sújtja az állam, vagyis hatalmas hátrányban vannak az állampapírokkal szemben. Tavaly a lakossági megtakarításokért folyó versenyt még megnyerték az állampapírok, 2372,6 milliárd forintos friss beáramlással, eközben az alapokba 2037 milliárd forint került. 

 

A második félévben viszont már fej-fej mellett teljesített a két értékpapír-kategória, az állampapírokba 940 milliárd, az alapokba 935 milliárd forint lakossági megtakarítás ment a lényegesen kedvezőtlenebb adózási feltételek ellenére is. Kérdés, hogy az idén, ha tovább csökkennek az állampapír-kamatok, mennyi lakossági megtakarítás kerül át befektetési jegyekbe. 

 

Az örökzöld OTP-részvényből is került a fenyőfa alá

 

A háztartások részvényállománya is történelmi csúcson volt az év végén, 1577,5 milliárd forintnyi magyar részvényt birtokoltak. A rekordhoz az év utolsó hónapjában két tényező járult hozzá, az egyik az a 30 milliárd forint volt, amiből a kisbefektetők részvényeket vásároltak az árfolyamnyereség reményében. A másik pedig a 82,1 milliárd forintnyi árfolyam-emelkedés, amit a decemberi tőzsderali hozott. 

 

2023-ban a Mikulás rali nem maradt el sehol a világon, így Budapesten sem. A magyar kisbefektetők is erre spekuláltak, és szokás szerint a legtöbben ismét banki részvényt vásároltak. Nem pénzügyi vállalati papírokba mindössze 6,7 milliárd forintot fektettek be, bankrészvénybe eközben több mint 23 milliárdot. Az árfolyamnyereség döntő része - 68 milliárd forint - is a bankpapírokból származott. Banki részvényekben így az év végén már 862 milliárd forintnyi lakossági megtakarítás volt. 

 

Ennek a legnagyobb része vélhetően OTP-papír volt, hiszen számottevő tőzsdei forgalma csak ennek az egy banknak van Magyarországon. Az OTP 2023-at 15800 forintos árfolyamon zárta, januárban viszont 17 ezer forint fölött is járt már az árfolyam, vagyis a karácsonyfa alá OTP-részvényt vásárló kisbefektetők jól jártak. Egyes kormányzati intézkedések - például a vállalati hitelekre alkalmazott új kamatplafon - miatt ugyan azóta lejjebb került a papír, de még mindig bőven a tavaly év végi záróár fölött kereskednek vele.  


 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!