Idős nő néz ki az ablakon

Mire érdemes költeni a 80 ezer forintos nyugdíjprémiumot?

Idős nő néz ki az ablakon

Mire érdemes költeni a 80 ezer forintos nyugdíjprémiumot?

Vrazsovits Rita
2021-10-01 Frissítve: 2022-01-18
2021-10-01 Frissítve: 2022-01-18
16235830

Megnyílt a pénzcsap, Orbán Viktor miniszterelnök 80 ezer forintos nyugdíjprémiumot jelentett be ma reggel, amit minden nyugdíjas meg fog kapni novemberben. Ugyanebben a hónapban számíthatnak a vártnál magasabb infláció miatt elrendelt nyugdíjkorrekcióra is. Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány lehetőséget, amelyekkel többet nyerhetünk, mintha bevarrnánk a párnacihába a kapott összeget.

 

Egyszeri, 80 ezer forintos nyugdíjprémiumot kap minden nyugdíjas. Emellé az összeg mellé a vártnál magasabb infláció miatt elrendelt nyugdíjkorrekció is novemberben érkezik, így lesznek olyan nyugdíjasok, akik akár 100 ezer forinttal többet kaphatnak a meglévő nyugdíjukon felül. A pénzosztás várhatóan ezzel nem ér véget, ugyanis a miniszterelnök már a 13. havi nyugdíj februári kifizetését is belengette - igaz, ezt még “nem lehet készpénznek venni”. A novemberi plusz pénz azonban már biztos, és minden nyugdíjasnak jól jön majd - a kérdés az, hogy mire érdemes fordítani ekkora összeget. Nézzük meg a lehetőségeket!

 

  1. Meglévő hitel előtörlesztése: egy fennálló hiteltartozás terheinek a csökkentésére jól jöhet a nyugdíjprémium, ráadásul ha 80-100 ezer forintot törlesztünk elő, a bank ezért nem számol fel díjat. Ha már egyébként sem maradt sok hátra a hitelből, akár végtörleszthetünk is. 

  2. Moratórium költségeinek az enyhítése: ha az elmúlt időszakban éltünk a moratórium lehetőségével, akkor a felgyülemlett kamatköltség kifizetésére is érdemes lehet felhasználni a kapott pénzt - akár előtörlesztés formájában is. 

 

  1. Egészségpénztári befizetés: az egészségpénztári tagság számos előnnyel jár, különösen az idősebbek számára, akik a nagy számok törvénye alapján gyakrabban vesznek igénybe egészségügyi kezeléseket és gyógyszert is többet szednek. Ezeknek a költségeknek a fedezésére felhasználható az egészségpénztárba befizetett megtakarítás. Az sem feltétlenül jelent hátrányt, hogy a befizetések után igénybe vehető szja-visszatérítést a nyugdíjból nem lehet érvényesíteni, hiszen ha egy közeli hozzátartozó lép be az egészségpénztárba, és bejelenti a nyugdíjast kedvezményezettnek, úgy közvetetten ő is élvezheti a tagság előnyeit.

  2. Befektetés az unokákba: ha nem magunkra költenénk a pénzt, hanem inkább az unokákat segítenénk, akkor érdemes elgondolkodni a babakötvényen is. Ehhez Start értékpapírszámlát kell nyitni; ezt 25 ezer forintos kezdő befizetéssel meg lehet tenni minden, 2005. december 31. után született gyermek esetében. A befektetés inflációkövető, illetve a jelenleg elérhető állampapírok között az egyik legjobb hozamot kínáló lehetőség. 

 

Segíthet hiteligénylésnél a nyugdíjprémium?

 

Arról már korábban is írtunk, hogy az egyösszegű nyugdíjkorrekció, illetve a nyugdíjprémium egy hónapban emeli meg a nyugdíjasok jövedelmét. A jövedelemvizsgálatnál viszont a hitelintézetek nem egy, hanem három, de inkább hat hónapot vesznek figyelembe, vagyis az egy hónapra vonatkozó magasabb összeg nem befolyásolja a hitelbírálat eredményét. A 80 ezer forintos nyugdíjprémium, illetve a nyugdíjkorrekció tehát nem elegendő ahhoz, hogy olyan feltételeket teljesítsünk, amelyeknek egyébként az alapnyugdíj összegét figyelembe véve nem felelnénk meg.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!