Nyugdíj

Mennyit számít hiteligénylésnél a nyugdíjkorrekció?

Nyugdíj

Mennyit számít hiteligénylésnél a nyugdíjkorrekció?

Vrazsovits Rita
2021-09-10 Frissítve: 2022-01-18
2021-09-10 Frissítve: 2022-01-18
15922492

Egy összegben kifizetett nyugdíjkorrekcióra számíthatnak a nyugdíjasok novemberben, mely a KSH által közzétett fogyasztói árak alapján 8,4 százalékos lesz. Emellett a nyugdíjprémium következő részletét is ősz végén kaphatják kézhez. Cikkünkben azt foglaltuk össze, hogy mennyivel kapnak így több pénzt a nyugdíjasok, illetve, hogy mennyit számít a korrekció egy esetleges hiteligénylés esetén.

A Központi Statisztikai Hivatal aktuálisan közzétett adatai alapján a fogyasztói árak az összes háztartást figyelembe véve átlagosan 4,3 százalékkal emelkedtek a 2021. január és augusztus közötti időszakban az előző év azonos időszakához képest, a nyugdíjasok körében pedig ennél valamivel alacsonyabb, 3,9 százalékos áremelkedést mérték. Ennek megfelelően a nyugdíjasok 8,4 százalékos, egyösszegű korrekcióra számíthatnak novemberben. Ez a 2021-es 149 ezer forint körüli átlagnyugdíjjal számolva 12 500 forintot jelent, a 133 ezer forintos mediánnyugdíjjal számolva pedig 11 ezer forint körül alakul az egyszeri kompenzáció összege.

 

Befolyásolja a hiteligénylést a nyugdíjkorrekció?

 

Az egyösszegű nyugdíjkorrekció egy hónapban emeli meg a nyugdíjasok jövedelmét. A jövedelemvizsgálatnál viszont a hitelintézetek nem egy, hanem három-hat hónapot vesznek figyelembe, vagyis az egy hónapra vonatkozó magasabb összeg nem befolyásolja a hitelbírálat eredményét. A nyugdíjkorrekció tehát nem elegendő ahhoz, hogy például a magasabb jövedelem után kihasználható kamatkedvezményt lehessen igénybe venni.

 

Mi a helyzet a nyugdíjprémiummal?

 

A korrekció mellett szintén novemberben lesz esedékes a nyugdíjprémium következő részlete is, azonban ez a kiegészítés sincs hatással egy esetleges hiteligénylésre, mivel az így kapott összeg is csak egyszeri alkalomra szól - a 13. havi nyugdíj hiteligénylésre gyakorolt hatásáról korábban ebben a cikkben írtunk bővebben.

 

Milyen személyi hitelt lehet felvenni nyugdíjasként?

 

A 149 ezer forintos átlagnyugdíjjal számolva a legtöbb hitelintézetnél van lehetőség a hitelfelvételre, a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató (jtm) miatt azonban nagyobb összegű hitel felvétele csak adóstárs bevonásával valósulhat meg. Példánkban egy 1,5 millió forintos személyi kölcsönnel számoltunk, 60 hónapos futamidőre, azzal a feltétellel, hogy a nyugdíj összegét az igénylő a folyósító bankba utaltatja. Ezekkel a feltételekkel a személyi kölcsön kalkulátor alapján 11,73 százalékos thm-mel már érhető el kölcsön - a havi törlesztőrészlet 32 720 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 1 963 200 forint lenne ebben az esetben.

Ahhoz, hogy 10 százalék alatti hitelköltség mutatóval vehessünk fel személyi hitelt, a bankok többségénél legalább havi nettó 200-250 ezer forintot szükséges igazolni, vagyis sem az átlagnyugdíjból, sem a mediánnyugdíjból élők számára nem elérhetőek a kedvezőbb ajánlatok, ha egyedül adják be az igénylést.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!