Hiteligénylés nyugdíjból

Hogyan befolyásolja a 13. havi nyugdíj a hiteligénylést?

Hiteligénylés nyugdíjból

Hogyan befolyásolja a 13. havi nyugdíj a hiteligénylést?

Bank360 tartalom
2021-02-02 Frissítve: 2022-01-18
2021-02-02 Frissítve: 2022-01-18
12287096

Az inflációhoz igazított 3 százalékos emelés mellett februárban érzik meg először a nyugdíjasok a 13. havi nyugdíj visszaépítését - ennek az első részletét ebben a hónapban fogják kézhez kapni. Mennyit számít ez a kiegészítés, ha hitelt szeretnének felvenni, illetve általánosságban mekkora hitelre számíthatnak, ha átlagnyugdíjjal kalkulálunk? Ezeknek a kérdéseknek számoltunk utána. 

 

A 3 százalékos emelést követően a 2021-es átlagnyugdíj 148 450 forintra emelkedett, ami 6450 forinttal magasabb a 2020-as átlagnál. A nyugdíjak esetében a mediánt is ismerjük, ez 2021. januártól 132 780 forint - ez a mutató az átlagnál pontosabb képet mutat a valós helyzetről, ezért most ezzel is számolunk. 

 

Elegendő az átlagnyugdíj és a medián nyugdíj a hiteligényléshez?  

 

Ahhoz, hogy erre a kérdésre pontos választ tudjunk adni, több szempontot is figyelembe kell venni. Hiteligénylésnél nem elegendő ugyanis a hitelintézet által megszabott jövedelmi feltételnek megfelelni, emellett a jövedelemarányos törlesztési mutatóra (jtm) is figyelni kell - ez utóbbi mutatja meg, hogy a havi nettó jövedelem hány százaléka fordítható hiteltörlesztésre. 

 

A 2021-es medián és átlagnyugdíj összegével számolva nem minden hitelintézetnél van lehetőség személyi kölcsön igénylésére, mivel az alsó határ több helyen 150 ezer forint. Vannak azonban olyan bankok is, ahol a nettó mininálbér a belépő a hiteligényléshez - annak, aki átlagnyugdíjnak megfelelő összeget tud igazolni, ezeknél a bankoknál érdemes próbálkozni. A Bank360.hu személyi kölcsön kalkulátora a nettó jövedelmet is figyelembe veszi a kalkulációknál.

 

Mi a helyzet a 13. havi nyugdíjjal?

 

Februárban kapják meg a nyugdíjasok a 13. havi nyugdíj első részletét, a hiteligénylésnél azonban ez nem sokat nyom a latban. A jövedelmi vizsgálatnál a hitelintézetek ugyanis nemcsak egy hónapot vesznek figyelembe, hanem az igénylést megelőző három vagy hat hónapot - vagyis ha csak egy-két hónapban tud magasabb jövedelmet igazolni az igénylő, az még nem elegendő ahhoz, hogy például a magasabb jövedelem után kihasználható kamatkedvezményt vegyen igénybe. 

 

Hogyan alakul a törlesztőrészlet, ha átlagnyugdíjjal veszünk fel kölcsönt? 

 

Átlagnyugdíj igazolása mellett 11,73 százalékos THM-mel már lehet találni személyi kölcsönt. 1,5 millió forint igénylése esetén 60 hónapos futamidővel számolva a havi törlesztőrészlet 32 720 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 1 963 200 forint. Medián nyugdíjjal számolva ez az ajánlat szintén elérhető. 

 

A fenti példánál a hosszabb futamidő miatt a törlesztőrészlet miatt sem kell aggódni, az megfelel a jövedelemarányos törlesztési mutató (JTM) szabályainak, hiszen fix kamatozású személyi kölcsönök esetén maximum a nettó jövedelem felét fordíthatja törlesztésre - hacsak nincs másik tartozása, amit törleszteni kell. 

 

Még egy fontos feltételre oda kell figyelni a nyugdíjas igénylőknek

 

A nyugdíjas igénylők számára életkorra vonatkozó feltételek is fontosak lehetnek, mivel ebben az esetben nem az igénylés pillanatában betöltött életkor számít, hanem az, hogy a futamidő lejártakor hány éves lesz az igénylő. A határ eltérő lehet a bankoknál, ennek megfelelően társigénylő bevonását is kérhetik. Egy adóstárs bevonásából akár előny is származhat: ha mindkét igénylő jövedelmét figyelembe veszi a bank, akkor magasabb hitelösszeg igénylésére van lehetőség.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!