Babakötvény

Örülhetnek a családosok: érkezik a 17,5 százalékos kamatú állampapír

Babakötvény

Örülhetnek a családosok: érkezik a 17,5 százalékos kamatú állampapír

Herman Bernadett
2023-01-27 Frissítve: 2023-01-27
2023-01-27
31297220

Februártól emelkedik a Babakötvények kamata, kivéve a 2032-es sorozatét. Ha az érdeklődés akkora lesz, több rábocsátást is meghirdetett az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) a régebbi sorozatokból.

 

Február 1-től 17,5 százalékos rekordra emelkedik a Babakötvények kamata. A speciálisan kizárólag kiskorú gyerekek számára vásárolható lakossági állampapírok mindenkori kamata az előző évi átlagos infláció fölött 3 százalékponttal van, tavaly pedig 14,5 százalékos volt az áremelkedés átlagos üteme.

 

A Babakötvényekből minden évben új sorozatot bocsát ki az ÁKK, a szülők vagy mások az adott évben született gyerekek számára mindig az ugyanabban az évben kibocsátott kötvényből vásárolhatnak a Magyar Államkincstárnál vezetett Start Értékpapírszámlára. További kedvezmény, hogy a befizetések után 10 százalék, évente maximum 12 ezer forintos állami támogatás is jár. A gyerekek a 18. életévük betöltése után férhetnek hozzá a megtakarításhoz. 

Nem csak a most született babáknak nyithatnak a szülők Start Értékpapírszámlát, de a nagyobb gyerekeknek is egészen 18 éves korig. A 2014 előtt született gyerekeknek a 2032/S Babakötvényt lehet megvásárolni, amely szintén 3 százalékponttal fizet magasabb kamatot az inflációnál, de mivel annak a kibocsátása 2013. decemberében történt meg, így a kamatfordulója is csak decemberben lesz, addig marad a 8,1 százalékos hozam a 2021-es infláció alapján. A befektető szülőket ez nem zavarta eddig, ebből a sorozatból fogyott mindig a legtöbb. 

 

Arra érdemes odafigyelni, hogy ha egy 15 év fölötti tini számára nyit a szülő Start számlát, akkor a pénzt nem a gyerek 18 éves születésnapján, hanem legkorábban a számlanyitás után három évvel lehet csak felvenni. 

 

Az új sorozat, amelyet az idén született babáknak hirdetett meg az ÁKK, a 2042/S, ebből 10 milliárd forintnyi a most meghirdetett összeg. Az állam azonban a többi sorozatból is számít újabb vevőkre, mert négy kötvényből is rábocsátást hirdettek meg 5-5 milliárd forint értékben.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!