Lakáseladás költségei

A lakáseladás költségei 2023-ban

Lakáseladás költségei

A lakáseladás költségei 2023-ban

Bank360 tartalom
2020-04-02 Frissítve: 2023-04-17
2020-04-02 Frissítve: 2023-04-17
8007155

Egy ingatlan eladásnál az eladót is terhelik költségek. Összeszedtük, mire mennyit kell fizetni.

 

Ingatlan eladás utáni adózás

Az ingatlan eladás adó a bevételt terhelő személyi jövedelemadó, ami jelenleg 15%. Csak akkor kell fizetni, ha nyereséggel adtuk el lakást. Például ha 20 millió forintért vettünk egy lakást és 30 millióért adtuk el, a 10 milliós különbözet után kell adózni. Ha olcsóbban adtuk el a lakást, mint vettük, nem kell fizetni.

A különbözet képezi az adóalapot, mely után egységesen az egykulcsos 15% Szja-t kell fizetni, a példában szereplő ingatlan esetében 1,5 millió forintot.

Mikor nem kell az eladás után Szja-t fizetni?

  1. Ha a vásárlást követő ötödik évben vagy utána adjuk el az ingatlant.

  2. Ha az eladási ár alacsonyabb, mint a vételár, vagyis ha olcsóbban értékesítjük az ingatlant, mint ahogy hozzájutottunk (5 éven belüli értékesítésnél).

 

A lakáseladás utáni Szja adóalap csökkentése

Az adóalap a vásárlás után évente csökken.

1. 100% az adóalap a vásárlás évében és az azt követő évben.

2. 90% az adóalap a vásárlás évét követő második évben.

3. 60% az adóalap a vásárlás évét követő harmadik évben.

4. 30% az adóalap a vásárlás évét követő negyedik évben.

5. 0 % az adóalap a vásárlás évét követő ötödik évben és utána.

 

Hogy néz ki ez a gyakorlatban? Ha 2020-ban vettük az ingatlant 20 millióért, az eladási ár pedig 30 millió forint, ennyi adót kell fizetnünk, ha eladjuk:

 

  • 2021-ben: 1,5 millió forint

  • 2022-ben: 1,35 millió forint

  • 2023-ban: 900 ezer forint

  • 2024-ben: 450 ezer forint

 

2025-ben már nem kell adót fizetni, és természetesen a következő években sem.

 

Az adóalapot csökkenti továbbá:

  • a ingatlanszerzéskor kifizetett vagyonszerzési illeték,

  • az ingatlanon a vétel után végrehajtott értéknövelő beruházások értéke: tetőcsere, fűtéskorszerűsítés, nyílászáró csere stb.). Ezeket minden esetben számlával kell igazolni. Az ottthonfelújítási támogatás keretében kivitelezett felújítás a támogatás összegével együtt elszámolató.

  • Az eladási ár 5%-át meghaladó, az eladást megelőző két évben végrehajtott állagmegóvással kapcsolatos beruházások: festés, mázolás, tapétázás, járólap lefektetés stb. Ezeket szintén számlával kell igazolni.

  • Az eladáshoz köthető költségek: ingatlanközvetítői jutalék, értékbecslés díja, hirdetések, tulajdoni lap lekérése.

 

A Nav oldalán a kalkulátor megmutatja, pontosan mennyi adót kell fizetni.

 

Meddig kell kifizetni az ingatlanértékesítés után az Szja-t?

Az éves rendes Szja bevallásban kell bevallani és megfizetni a lakás eladásából keletkező nettó bevételt. Ennek határideje az adóévet követő év május 31. A 2022-ben eladott lakások utáni Szja fizetési kötelezettségnek tehát 2023. május 31-ig eleget kell tenni.

 

Haszonélvezeti jogból való kivásárlás

Előfordulhat olyan eset, amikor az eladni kívánt ingatlanon egy idősebb rokonnak, jellemzően szülőnek, nagyszülőnek haszonélvezeti joga van. Ilyenkor az ő aláírása, vagyis beleegyezése is szükséges a tulajdonosváltáshoz.

 

Ha a haszonélvezeti joggal rendelkező ember nem hajlandó ingyen lemondani erről a jogáról, az eladó kivásárolhatja őt. Az összeg változó és a felek közötti megállapodáson múlik, de függhet a haszonélvező korától és az ingatlan értékétől is.

 

Energetikai tanúsítvány

Az eladó kötelessége, hogy az eladás során elkészíttesse és átadja a vevőnek az ingatlan energetikai állapotát dokumentáló energetikai tanúsítványt. Ingatlan nagyságától függően ez az összeg 15 és 30 ezer forint körül mozoghat, amit erre szakosodott vállalkozásoknak kell megfizetni.

 

Ingatlanközvetítő díja

Azoknak az eladóknak, akik igénybe veszik ingatlanközvetítő munkáját az eladás során a megvalósult ügyletben, optimális esetben szerződés alapján, jutalékot kell fizetni. Az ingatlanközvetítői piac rendkívül szerteágazó és sokszereplős, azonban az kijelenthető, hogy ennek a jutaléknak a mértéke az eladó ingatlan kialkudott árának nagyjából 2-5% +áfa.

 

Költöztetés díja

Ez a költség természetesen akkor merül fel, ha ki is kell költöznünk az eladott ingatlanból. Érdemes viszont már előre kalkulálni vele, ha teljes mértékben fel akarunk készülni a költségekre, és pénzügyileg tudatosan szeretnénk megtervezni a várható kiadásainkat. Szintén érdemes számolni lomtalanítás költségével, ha a szerződés szerint üresen kell átadni az ingatlant.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!