Leegyszerűbb elektronikusan bevallani az adót

Megkezdődött a visszaszámlálás: túl van már az szja bevalláson?

Leegyszerűbb elektronikusan bevallani az adót

Megkezdődött a visszaszámlálás: túl van már az szja bevalláson?

Bank360 tartalom
2022-05-03 Frissítve: 2023-04-05
2022-05-03 Frissítve: 2023-04-05
21315565

Hiába készíti el már a NAV, hiába nézhetjük meg március óta, sokan mégis az utolsó pillanatra hagyják az szja bevallásukat. Aki még nem tette meg, az eSZJA oldalon néhány gombnyomással túleshet rajta május 20-ig.

 

Az adóügyeiket már elektronikusan intézők közül bizonyára sokan túl vannak már a NAV által készített szja tervezet átnézésén, jóváhagyásán, vagy szükség esetén módosításán az eSZJA oldalon. Mivel azonban az adóbevallás határideje május 20. sokan lehetnek még olyanok, akik megszokásból az utolsó napokra hagyják ennek elintézését. Számukra az a jó hír, hogy ha nem tesznek semmit, akkor a NAV bevallási tervezete automatikusan bevallássá válik a határidő leteltével.

 

Vannak azonban, akiknek érdemes átnézni a NAV tervezetét, mert még olyan kedvezményeket érvényesíthetnek, olyan visszaigénylést kérhetnek, amiről a NAV-nak nem volt adata a bevallás elkészítésekor. Például még mindig megtehetik a családi szja visszaigénylését, ha eddig nem kapták meg a tavalyi adójukat, de erre jogosultak. Erről itt írtunk bővebben. Szintén feltüntethető, hogy az adózó melyik önkéntes pénztárhoz kívánja a rendelkezés összegét utaltatni, ha több pénztárnak is tagja volt.

 

Vannak olyanok is, akiknek nem lehetőség, hanem kötelezettség a tervezet kiegészítése vagy önálló szja bevallás benyújtása. Ha ugyanis olyan adóköteles jövedelmük volt 2021-ben, amit a NAV még nem látott, illetve ebből még le nem rótt adófizetési kötelezettségük van, akkor ezt mindenképpen be kell vallaniuk akár a tervezet kiegészítésével is, valamint az adót is be kell utána fizetniük. 

 

Aki módosítani szeretné a tervezetet, annak egyszerűsíti a dolgát, hogy az eSZJA oldalon használhatja a kereső funkciót, így gyorsan megtalálhatja a kiegészítendő tételt. Ha például valakinek tavaly ingatlan-bérbeadásból is származott jövedelme, akkor a keresőbe elég beírnia, hogy „bérbeadás”, és a webes kitöltő ahhoz a sorhoz navigálja, ahová az adatokat rögzítenie kell.

 

Ha a tervezetben visszaigényelhető adó szerepel, a kiutaláshoz mindenképpen meg kell adni a bankszámlaszámot (nem a bankkártyaadatokat) vagy postacímet, attól függően, hogy miként szeretné megkapni az összeget. Az összeg kiutalása a beérkezéstől számított két héten belül megtörténik.

 

A KAÜ azonosítóval (ügyfélkapu, e-személyi igazolvány, telefonos vagy arcképes azonosítás) rendelkezők letölthetik a korábbi években, valamint az idén már benyújtott 21SZJA bevallásukat, megkönnyítve ezzel annak esetleges önellenőrzését és javítását. Az szja 1+1 százalékának felajánlásáról, a korábbi évekhez hasonlóan, idén is lehet elektronikusan és papíron is rendelkezni egészen május 20-áig.


Aki még mindig papíron intézi az adóbevallását, annak itt a lehetőség kipróbálni az elektronikus ügyintézést. Ez a KAÜ azonosító megszerzésével (leegyszerűbben ügyfélkapus regisztrációval) nem fog különösebben gondot okozni mindazoknak, akik már rendszeresen használják az internetet. De ha valaki mégis ódzkodik ettől, akkor még mindig kérhet ehhez segítséget valamelyik családtagjától.

 

Vannak olyanok is, akiknek ez már nem választás kérdése, hiszen kötelező számukra az elektronikus út az adózásban. A gazdálkodó szervezeteknél és az egyéni vállalkozóknál ez a helyzet. Az áfa fizetésére kötelezett magánszemélyek, a mezőgazdasági őstermelők és az egyéni vállalkozók bevallási tervezetüket a legegyszerűbben az eSZJA-portálon egészíthetik ki és küldhetik be a NAV-hoz. Fontos tudniuk, hogy ez a lépés számukra kötelező, mert az ő tervezetük nem válik automatikusan bevallássá május 20-án. A többi adózónak nincs teendője, ha a tervezet adataival egyetért.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!