Videón is segítséget kaphatunk az adóbevalláshoz

Egy hét maradt az adóbevallásra, innen kapunk hozzá segítséget

Videón is segítséget kaphatunk az adóbevalláshoz

Egy hét maradt az adóbevallásra, innen kapunk hozzá segítséget

Bank360 tartalom
2022-05-12 Frissítve: 2022-05-12
2022-05-12
21644644

Néhány napja maradt az adózóknak arra, hogy jóváhagyják vagy módosítsák az szja-bevallásuk tervezetét, illetve önállóan benyújtsanak helyette másikat. Legegyszerűbben ezt az eSZJA oldalon tehetjük meg, és ha megakadunk, akkor megnézhetjük a NAV gyorstalpaló videóit is a leggyakoribb teendők elvégzéséről.

 

Az idén is május 20. a személyi jövedelemadó bevallásának határideje. Egy hét múlva, pénteken lehet tehát következmények nélkül benyújtani az szja-bevallásunkat 2021-ről. Ennek folyamata az elmúlt években óriásit változott, így a leggyakoribb esetben akkor sem hibázunk, ha nem csinálunk semmit. A legtöbbünknek ugyanis nincs is már semmi dolga az szja-bevallásával.

 

Amióta a hozzá beérkező adatok alapján elkészítő és hozzáférhetővé teszi az szja bevallásainkról készített tervezetét, alapesetben csak annyi dolgunk van, hogy az eSZJA oldalon KAÜ azonosítás után (ügyfélkapu, elektronikus személyi igazolvány, telefonos azonosítás, arcképes azonosítás) belépővel megnézzük azt. Csak akkor kell hozzányúlnunk, kieglszítenünk, ha hibát találunk benne, vagy olyan adóköteles jövedelmünk volt, amiről a NAV az adatszolgáltatóktól nem szerzett tudomást. Ha ilyen hiba vagy kiegészíteni való nincs, akkor elég jóváhagynunk a tervezetet. Ha az nekünk úgy jó, ahogy van, akkor valójában még erre sincs szükség, hiszen a bevallási tervezetek automatikusan bevallássá változnak május 20-án, ha azt az érintettek nem módosítják.

 

Ránézni azonban még akkor is érdemes, ha például csak bérjövedelmünk volt, hiszen kiszúrhatjuk például, ha valamilyen bejelentett kedvezményünket nem vett figyelembe a munkáltatónk, bár ezt már a tőle kapott igazolásban is ellenőrizhetjük. 

 

Eddig csaknem kétmilliószor nézték meg az ügyfelek az szja-bevallási tervezetüket a NAV eSZJA-portálján. Ez 333 ezerrel több, mint az elmúlt évben. A bevallási tervezetet módosítás nélkül elfogadók száma is 10 százalékkal nőtt a korábbi évhez képest.  Azdén 812 ezren mindenféle változtatás nélkül, 385 ezren pedig némi módosítással hagyták jóvá a dokumentumot. Több mint 280 ezer adózó a napokban kapta kézhez a tervezetet postán.

 

Vannak olyanok akiknek kötelező módosítaniuk a bevallás terveztünkön. Attól ugyanis, hogy a NAV által készített bevallásban nincs benne valamilyen 2021-es jövedelmünk, az után még ugyanúgy adóznunk kell, és be is kell vallanunk. Ilyen például a lakáskiadásból vagy a lakás eladásából származó jövedelemünk. Utóbbinál különösen hajlamosak lehetünk a feledékenységre, hiszen például ha az ingatlanunkat 2021 januárjában adtuk el, és abból adóköteles jövedelmünk keletkezett, akkor azt csaknem másfél év múlva kell most bevallanunk és befizetnünk. Az ingatlaneladás adózásáról itt írt a Bank360.hu részletesen.

 

Vannak olyanok is, akiknek azért érdemes átnézni a NAV tervezetét, mert még kedvezményt érvényesíthetnek, visszaigénylést kérhetnek, amiről a NAV-nak nem volt adata a bevallás elkészítésekor. Például, ha eddig elmaradt volna, akkor még mindig megtehetjük a családi szja visszaigénylését, ha erre jogosultak vagyunk. Erről itt írtunk bővebben. Szintén feltüntethető, hogy az adózó melyik önkéntes pénztárhoz kívánja a rendelkezés összegét utaltatni, ha több pénztárnak (például nyugdíjpénztár mellett egészségpénztárnak)  is tagja volt. Május 20-áig az adónk 1+1 százalékáról is rendelkezhetünk az eSZJA oldalon. Eddig ezt csaknem 670 ezren tették meg. 

 

Az őstermelőknek, áfafizetésre kötelezett magánszemélyeknek és az egyéni vállalkozóknak nem válik automatikusan bevallássá a tervezet május 20-án, így nekik is van tennivalójuk vele.

 

Ha valaki megakad a tervezet értelmezésével vagy módosításával, akkor általános tájékoztatást előzetes regisztráció nélkül is kérhet a NAV infóvonalán, az ingyenesen hívható 1819-es telefonszámon.

 

A legfontosabb kitöltési, módosítási ügyekben a NAV által készített videók is segíthetnek. Ezeket itt lehet elérni:

 Szja-bevallási tervezet módosítása: családi kedvezmény közös érvényesítése

 Szja-bevallási tervezet módosítása, szja-visszatérítés jelölése

 A személyi jövedelemadó visszaigénylése

Az szja-bevallási tervezet kiegészítése – Ingatlan-bérbeadás bevallása

 

 Ha telefonos vagy videós segítség nem elég, akkor a NAV ügyfélszolgálatai május 16-tól 20 meghosszabbított nyitvatartással, 8.30-tól 18 óriáig várják az adózókat.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!