pihenés a szabadban

Utasbiztosítás belföldi utakra

pihenés a szabadban

Utasbiztosítás belföldi utakra

Bank360 tartalom
2020-09-18 Frissítve: 2022-01-18
2020-09-18 Frissítve: 2022-01-18
10246547

A koronavírus miatti korlátozások következtében 2020 nyarán elmaradtak a turisták, a KSH adatai szerint júliusban a külföldi vendégéjszakák száma 75%-kal csökkent az előző évhez képest. A belföldi vendégéjszakák száma viszont csak 18%-os csökkenést mutat.
 

A belföldi utazáskor ugyanúgy jöhetnek közbe nem várt események, amelyek kihathatnak a pénztárcánkra, ám kevesen tudják, hogy a belföldi utazásokra is lehet utasbiztosítást kötni. Cikkünkben megnézzük a feltételeket és összehasonlítjuk az ajánlatokat.
 

Hasonló biztosítási események, mint a külföldi utazásoknál
 

A belföldi utasbiztosítások hasonló káreseményekre térítenek, mint a külföldiek. 
 

  • Baleseti halál
  • Baleseti rokkantság
  • Baleset utáni kórházi ápolás 
  • Balesettel és betegséggel kapcsolatos egyéb költségek
  • Hozzátartozói látogatás költségei
  • Poggyászkár
  • Jogvédelem
  • Felelősségbiztosítás
  • Baleset, betegség esetén fennmaradó szállásköltség térítése
  • Baleset, betegség esetén az utazás elmaradása
     

Biztosítónként változik, mit tartalmaznak a biztosítási csomagok, mekkora összeget térítenek és mire kell kiegészítő biztosítást kötni.
 

Téríti a balesettel vagy betegséggel kapcsolatos költségeket

 

A külföldi utasbiztosítások díjának jelentős tétele a baleseti és sürgősségi betegellátás, valamint a kórházi ápolás. A magyar társadalombiztosítás az ezekre vonatkozó alapszolgáltatásokat a TB-jogviszonnyal rendelkező magyar állampolgárok számára ingyenesen biztosítja. Ugyanakkor a baleset vagy betegség miatt felmerülő egyéb költségeket - amelyeket már nem fedez a TB biztosítás - általában nem térítik. Ilyen lehet a kórházi ápolás után kapott napidíj, a betegszállítás vagy a hozzátartozók utazásának kifizetése. Ezek egy belföldi káresemény esetén szintén jelentős költségek lehetnek, ugyan úgy, mint egy külföldinél.
 

 

Sztornó biztosítás: szállásköltség térítés
 

Egy magyarországi utazás során általában nem kell olyan magas útiköltséggel számolni, mintha külföldre mennénk, mert például nem kell repülőjegyet venni. Ugyanakkor belföldön is komoly összegbe kerülhet a szállás, amelyet jellemzően előre ki kell fizetni, és nem jár visszatérítés, ha idő előtt elhagyjuk a szállást. Több belföldi utasbiztosításnak van sztornó biztosítás része, amely akkor is térít, ha a biztosítottaknak betegség vagy baleset miatt meg kell szakítani az utazást, vagy egyáltalán nem tudnak elutazni.
 

Extrém sportok
 

A belföldi utasbiztosítás nem térít extrém sportokra. Ilyen például az ejtőernyőzés vagy egyéb légi sportok, megadott mélységnél mélyebbre történő könnyűbúvárkodás, extrém sziklamászás autó- és motorsport. Ezekre megéri külön biztosítást kötni. Hasonló a helyzet akkor is, ha itthon megyünk síelni, ebben az esetben érdemes külön síbiztosítást kötni.
 

Belföldi utasbiztosítások összehasonlítása
 

2020 őszén több biztosító is kínál belföldi utasbiztosítás csomagokat. A Bank360.hu megvizsgálta három biztosító ajánlatát. A példaszámításhoz egy négyfős, kétgyerekes családot vettünk alapul, akik egy 15 évesnél fiatalabb autóval utaznak el egy hétre belföldre.
 

Magyar Posta: PostaUtasŐr 
 

5 254 Ft / hét, családi kedvezménnyel, kuponkód nélkül
 

A PostaUtasŐr belföldi utasbiztosítás 1-30 napos időtartamra köthető. 10 százalékos családi és nyolc főtől 15 százalékos csoportos kedvezmény érvényesíthető az árból. A biztosítás fizet  csonttörésre is. Nagy előnye, hogy 15 évesnél fiatalabb gépkocsikra tartalmazza az Autós assistance szolgáltatást különdíj nélkül. Poggyászkár (200 Ft/fő/nap) és felelősségbiztosítás (100 Ft/fő/nap) köthető mellé kiegészítésként. Az alap PostaUtasŐr biztosítás nem tartalmaz semmilyen sztornó biztosítás elemet.
 

Cherrisk belföldi utasbiztosítás
 

1 400 Ft / hét
 

A Cherrisk csomagja térít keresőképtelenségre és műtétre, valamint személyi okmányok pótlására is. Szintén fizetnek a carsharing önrész fedezetére és a kerékpár sérülésre is. Köthető külön sztornóbiztosítás is maximum 15 nappal az utazás megkezdése előtt. A példánkban a sztornó biztosítás díja egy 400 000 forint értékű utazásra 16 000 Ft. 
 

Union országjáró utasbiztosítás
 

3 500 Ft (30 napos bérlet)
 

Az Unionnál nem lehet egy utazásra biztosítást kötni, minimum 30 napra kell “bérletet” venni. Az időtartamon belül annyit utazhatunk belföldön, amennyit akarunk. Az  akár 18 éves gépjárműre is köthető biztosításban hangsúlyosak az autós asszisztencia szolgáltatások. Például fizetik a mentés és a szállítás költségeit, a hazautazást, valamint a defekt és a kulcs elvesztése miatti költségeket is. Van lehetőségünk éves utasbiztosítási bérlet megkötésére is, ez korlátlan számú utazásra jogosít és 15 800 forintba kerül a családnak.
 

A Bank360 utasbiztosítás kalkulátor több biztosító termékeit is tartalmazza, érdemes összehasonlítani az ajánlatokat.

 

Érdemes megkérdezni a bankunkat is
 

Egyes bankkártya és hitelkártya csomagok tartalmaznak valamilyen alapszintű utasbiztosítást is. Ezek általában csak egy személyre érvényesek, és kevesebb káreseményre térítenek jellemzően alacsonyabb összeget, mint egy klasszikus utasbiztosítás. Mindenesetre érdemes azért érdeklődni a bankunknál, pontosan milyen feltételekkel vagyunk biztosítva belföldön.
 

Tovább bővülhet a belföldi utasbiztosítások piaca
 

A koronavírus járvány okozta válság hatására több biztosítás típus iránt csökkent a kereslet, így például jóval kevesebb külföldi utasbiztosítást kötöttek az ügyfelek. Ez így is fog maradni, amíg a bevezetett utazási korlátozások és karanténkényszer miatt nem lehet külföldre utazni. Belföldön viszont korlátozások nélkül utazhatunk. A belföldi utasbiztosítás téríthet rengeteg olyan költséget, amelyeket egy magyarországi utazás alatti káresemény okoz, ezért érdemes megfontolni a megkötését.
 

Gyakori kérdések
 

A belföldi utasbiztosítás tulajdonképpen egy balesetbiztosítás?
 

Nem. Igaz ugyan, hogy a belföldi utasbiztosításnak vannak olyan elemei, amelyet egy balesetbiztosítás is tartalmaz, de ezeknél több káreseményre térít.
 

Miért olcsóbb a belföldi utasbiztosítás mint a külföldi?
 

Az orvosi ellátást és a kórházi ellátást itthon fizeti a TB, ezért a belföldi utasbiztosításoknak nem kell ezeket a költségeket fedezni, így olcsóbbak, mint a hasonló feltételekkel ugyanarra az időtartamra megkötött külföldi biztosítások.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!