Síbiztosítás

Megéri a síbiztosítás?

Síbiztosítás

Megéri a síbiztosítás?

Vrazsovits Rita
2019-12-17 Frissítve: 2022-02-28
2019-12-17 Frissítve: 2022-02-28
6165234

Ha tervben van a külföldi sítúra, a megfelelő felszerelés mellett legalább ugyanolyan fontos, hogy bebiztosítva indulj útnak. Elmondjuk, miért éri meg, illetve összefoglaljuk, mit kínálnak a biztosítók, és hogy mire érdemes rákérdezni, mielőtt aláírod a szerződést.

 

A síbiztosítás nem maradhat el

 

Utasbiztosítást ma már mindössze néhány perc alatt köthetünk, akár online is, az utazás kezdete előtt néhány perccel. Nem mindegy azonban, hogy milyen céllal utazunk. Ha csak egy hétvégére megyünk ki Bécsbe vagy Prágába várost nézni, akkor elég egy mezei utasbiztosítás. Viszont ha síelés vagy snowboardozás a program, akkor a biztosítást is ehhez kell igazítanunk, hiszen egy síbaleset biztosítás nélkül egy vagyonba kerül: a mentés, a szállítás, a kórházi ellátás összesen akár több millió forintos tétel is lehet. Emellett eltörpül az a néhány száz forintos napidíj, amit az utasbiztosításért kell kifizetni, így ezen nem szabad spórolni. Tehát mindenképpen megéri síbiztosítást kötni.

 

Szerencsére a síbiztosítást szinte bármelyik biztosítónál megköthetjük, és a legtöbb esetben a védelem kiterjed más téli sportokra is, például snowboardra vagy szánkózásra - de erre mindig kérdezzünk rá. Ugyanez vonatkozik a sífelszerelésre, amit szintén érdemes bevonni a szerződésbe, hiszen nem két fillérről van szó. Van olyan biztosító, amely a síbérletre is kiterjeszti a fedezetet - erre is érdemes rákérdezni.

 

Milyen sportokra fizetnek a téli sportos biztosítások?

 

A síelés és a snowboardozás mellett a biztosítók még jónéhány sportágra kiterjedő védelmet kínálnak, de - és ez nagyon fontos - csak addig, amíg a kedvezményezett a kijelölt pályán sportol. Ha elhagyjuk a kijelölt pályát, esetleg versenyezni kezdünk, akkor az egyszerű téli sport biztosítás nem segít rajtunk. Nézzük meg, milyen sportágakat vesznek számításba a biztosítók:

 

 • síelés,

 • snowboard,

 • síbiciklizés,

 • szánkózás,

 • korcsolya,

 • motoros szán,

 • kutyaszán,

 • hórafting,

 • hótalpas túrázás,

 • bobozás.
   

Mire terjed ki a síbiztosítás?

 

Természetesen számol azokkal az alapokkal, amelyekkel a legtöbb balesetbiztosítás: felmerülő orvosi költségek, krónikus betegségek kezelése, baleseti halál, baleseti rokkantság és kórházi napi térítés. A legtöbb biztosításhoz hozzátartozik a poggyászbiztosítás is, aminél érdemes külön ellenőrizni, hogy milyen műszaki berendezésekre térít pontosan - a mobil, a laptop és a tablet általában benne van a biztosításban, de a GPS-re már nem minden biztosító mond igent. Szintén ide tartoznak az elveszett személyes okmányok, iratok is, amelyeknek a pótlását a legtöbb biztosító kifizeti.

 

A síbiztosítások többsége bizonyos összegig téríti az esetleges jogvédelmi segítségnyújtást és az óvadékot, illetve ha tolmácsra van szükségünk, ebben is kapunk segítséget.

 

Kiegészítő szolgáltatások

 

Gépjármű segítségnyújtás biztosítás

 

Az utasbiztosítás mellé igényelhetünk gépjármű segítségnyújtás biztosítást is, ami síelésnél kifejezetten jól jöhet - egy hetes utazásnál ez néhány ezer forint plusz költséget jelent, de nagy segítség, ha valaki hazahozza a kocsit, ha mi ezt nem tudjuk megtenni.

 

A nagyon extrém téli sportok

 

A klasszikus téli sportok mellett ma már számtalan extrém tevékenységet is kipróbálhatunk a hóban vagy a jégen. A jégmotorozástól a skeletonon át a snowshortsig, vagyis a ruhára szerelhető szánkóig minden van a repertoárban, de legyünk óvatosak: ha egy hirtelen ötlettől vezérelve kipróbálunk valamit, amit nem fedez a biztosításunk, és baj történik, akkor nem számíthatunk sok segítségre. Utólag pedig már nem köthetünk több tevékenységre kiterjedő extrém sport biztosítást.

 

Inkább gondolkodjunk előre, és kérdezzünk rá a biztosítónál, hogy milyen extrém sportokra térít az alap sportokon kívül.

 

Mennyibe kerül a síbiztosítás?

 

Kilenc napos utazással számolva egy főnek 6-16 ezer forint között is találtunk ajánlatot, de ha szeretnénk gépjármű segítség szolgáltatást, valamint számolunk a velünk utazó drágább műszaki cikkekkel (telefon, navigáció, kamera stb.), akkor akár 20 000 forintos díjjal is számolhatunk. Ez egy főnek a biztosítása, ha többen utazunk, akkor érdemes már eleve az egész családra vagy baráti körre elvégezni a kalkulációt. 

 

Kilenc napra, saját autós európai utazásnál a Groupamánál már 6 157 forintért igénybe vehetjük a síbiztosítást. A Komfort Téli Sport csomag többnyire csak az alapokra fizet, a sérült sífelszerelés miatt pedig csak akkor igényelhetünk pénzt, ha személyi sérülés is történt - ugyanez vonatkozik a síbérletre is. Autó assistance szolgáltatást ezzel az ajánlattal nem vehetünk igénybe, egyedül a hazaszállításhoz küldenek sofőrt, ha mi nem tudnánk hazavezetni. 

 

Szinte ugyanennyiért, 6 210 forintért köthetjük meg az Union HóBarát biztosítását, és a balesetbiztosítás elemein kívül a sífelszerelés és a síbérlet árát is téríti a biztosító, ha valami nem a terv szerint halad. Ha az autó assistance szolgáltatást is szeretnénk igénybe venni, akkor azért pluszban kell fizetnünk: így összesen 13 ezer forintba kerül a biztosítás az Unionnál.

 

Az Aegon Világlátó Szlalom Arany csomagját 7 425 forintért megköthetjük, és az autó assistance szolgáltatáson kívül mindenben segít, ami a síelés közben felmerülhet. A síbérletet 60 000 forintig, a sífelszerelést pedig 200 000 forintig téríti; ezenkívül biztosítva vagyunk poggyászkár és a műszaki cikkek eltűnése vagy sérülése esetén is.

 

Az alapszolgáltatásokkal kapcsolatban készítettünk egy összefoglaló táblázatot.

 

Síbiztosítások

 

Kedvezmények síbiztosításhoz

 

Online kedvezmény

 

A biztosítónak és nekünk is sokkal kényelmesebb, ha online kötjük meg az utasbiztosítást. Természetesen ha kérdéseink vannak, akkor érdemes felkeresni a pénzintézetet, de alapesetben mindent el lehet intézni az interneten keresztül - és ezért több biztosítónál még kedvezményt is kaphatunk. Az Allianznál rögtön 10 százalékkal olcsóbban köthetünk biztosítást, ha az online módszert választjuk.

 

Családi és gyermekkedvezmények

 

Ha gyerekek is utaznak velünk, természetesen őket is biztosítani kell - ez általában jóval olcsóbb, mint a felnőtteknél. Az Allianz Biztosító 18 év alatt 50 százalékos gyerekkedvezményt ad, de a K&H-nál is 30 százalékkal olcsóbban biztosíthatjuk a gyerekeket. A K&H emellett 10 százalékos családi és 10 százalékos csoportos kedvezményt is kínál.

 

Nyereményjátékok

 

A K&H biztosító nyereményjátékot hirdetett azok számára, akik online kötnek utasbiztosítást 2019. december 5. és 2020. március 26. között. Négyen közülük gazdagabbak lehetnek egy 50 000 forint értékű Hervis utalvánnyal. 

 

Az Aegon garantált ajándékot és nyereményjátékot kínál, ha a drágább szolgáltatások közül választunk. 7 000 forint értékben biztosan a miénk lehet egy Dr. Kelen napvédő csomag, ha a Szlalom Platina csomagot választjuk. Ha összehasonlítjuk a táblázatban szereplő Arany csomaggal, akkor egyébként nem járunk rosszul: a Platina-csomag autó assistance szolgáltatással és Kütyü Plusz kiegészítéssel 14 805 forintba kerül, viszont térít pályán kívüli balesetre is. 

 

Az Aegonnál emellett két nyereményjátékban is részt vehetünk:

 

 • ha kötünk autó assistance kiegészítő szolgáltatást, akkor egy 50 000 forint értékű üzemanyagkártyát nyerhetünk,

 • Kütyü Plusz kiegészítő biztosítás kötése esetén pedig egy GoPro HERO 7 Black kamerával lehetünk gazdagabbak.

 

A nyereményjátékok kiváló csaliként működnek, de azt ne feledjük, hogy nyerni viszonylag kis esélyünk van, így ne ez legyen az elsődleges szempont, amikor kiválasztunk egy pénzügyi terméket. Sokkal inkább fontos az ár-érték arány, és hogy milyen segítségre számíthatunk egy esetleges balesetnél.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!