Mennyit fizet a síbiztosítás

Hol kaphatod a legmagasabb összeget, ha síbalesetet szenvedsz?

Mennyit fizet a síbiztosítás

Hol kaphatod a legmagasabb összeget, ha síbalesetet szenvedsz?

Vrazsovits Rita
2020-03-03 Frissítve: 2023-03-17
2020-03-03 Frissítve: 2023-03-17
7136677

A síelés nem veszélytelen sport, és sajnos akkor is előfordulhatnak balesetek, ha úgy indulunk útnak, hogy előtte mindenre felkészültünk. Összefoglaltuk, mire érdemes odafigyelni a szerződéskötésnél, és hogy milyen térítésre számíthatunk a biztosítótól, ha valami baj történne az utazás alatt. 

 

A síbiztosítás az utasbiztosítás egy speciális típusa, és kifejezetten azokra az eseményekre nyújt védelmet, amelyek a hétköznapokban valószerűtlenek, a síelésnél viszont sajnos megtörténhetnek - például, ha egy baleset miatt hegyi mentésre van szükség, vagy ha csak helikopterrel lehet eljutni a legközelebbi kórházba. A személyi sérülések mellett a síbiztosítás a vagyontárgyak, pl. a sífelszerelés és a műszaki cikkek védelmét is szolgálja. Nézzük meg ezeket részletesen.

 

Mire fizet a síbiztosítás?

 

Röviden: azokra a biztosítási eseményekre, amelyek egy sítúrán előfordulhatnak, illetve szerepelnek a szerződésben. Ezeknek a nagy része megegyezik, ha kifejezetten téli sportoláshoz keresünk utasbiztosítást. A napidíj és a térítés mértéke azonban biztosítónként eltérő lehet, hiszen különböző csomagok közül választhatunk. Megnéztük, melyik biztosító mekkora térítést vállal a következő esetekben.

 

Baleseti halál, baleseti rokkantság

 

Minden utasbiztosítás tartalmazza a klasszikus életbiztosítás és balesetbiztosítás főbb elemeit. A baleseti halál 3-6 millió forint közötti összeget térít, illetve ennél magasabb az összeg, ha az utazás alatt balesetből eredő állandósult egészségkárosodást szenvedünk; ebben az esetben 4-11 millió forintot fizet a biztosító. Mindkét esetben sokat számít, hogy az alacsonyabb vagy a magasabb díjú csomagot választottuk-e. A baleset utáni hazaszállításra vonatkozóan a legtöbb biztosítónál nincs limit, illetve azt is térítik egy bizonyos összegig, ha a családtagok utaznak haza a tervezettől eltérő időpontban - ez utóbbit néhány százezertől 1 millió forintig állják a biztosítók.

 

Síbaleset, hegyi mentés és orvosi ellátás - ez a legdrágább

 

A legnagyobb tétel a síelésnél egy esetleges baleset, ezt a biztosítók eltérően számolhatják. Az Allianz például külön tételként számolja a helikopteres és hegyi mentést, és külön az azt követő orvosi ellátásra vonatkozó térítést; az Aegonnál ez a két tétel együtt orvosi költségként jelenik meg, de feltüntetik külön a helikopteres mentést is. Ezek a legdrágább tételek, amelyek egy síbalesetnél előfordulhatnak, a kettő együtt összesen akár a 100 millió forintot is átlépheti. 

 

Nem elég az Európai Egészségbiztosítási Kártya

 

Tévhit, hogy külföldi utazásnál elegendő védelmet nyújt az Európai Unión belül az Európai Egészségbiztosítási Kártya. Természetesen hasznos, ha van, de az utasbiztosítást nem helyettesítheti, pláne nem egy sítúrán - ahogyan egy hitelkártya sem elegendő erre a célra. A kártya nem téríti a poggyászkárt, a sürgősségi fogászati ellátást, a jogvédelmet és az autó asszisztencia szolgáltatás sem vehető vele igénybe. 

 

A jogvédelem is drága lehet

 

Az utasbiztosítás emellett jogvédelmi biztosítást is magában foglal, amit akár óvadékra, vagy ügyvédi költségre is fordíthatunk. Ezek akár 2-4 millió forintos térítést is jelenthetnek.

 

A kisebb károk térítése is fontos

 

A kisebb, néhány százezer forintos tételek közé tartozik a poggyász biztosítása és a műszaki cikkek biztosítása. Előbbinél a térítés összege 200-500 ezer, a műszaki cikkeknél ez 100-250 ezer forint között van. Ezek a szolgáltatások a legtöbb utasbiztosításnál elérhetőek, a téli sportokra vonatkozó biztosításoknál azonban megtérítik a megrongálódott vagy eltűnt sífelszerelést is, illetve a síbérletet is, ha a szerződés ezt tartalmazza. 

 

A gépjármű asszisztenciát külön kérnünk kell

 

Szabadon választható tétel általában a gépjármű asszisztencia szolgáltatás: ez akkor nyújt segítséget, ha valami miatt meg kell oldani a tárolást vagy a hazaszállítást. Az autó assistance szolgáltatás elérhetősége függ attól, hogy hány éves autóval indulunk útnak, illetve, hogy milyen biztosítást választunk. Érdemes rákérdezni, hogy a fizetett napidíjért pontosan milyen szolgáltatásokat vehetünk igénybe, ugyanis nem minden ajánlat fedezi a gépjármű hazaszállítását, illetve másik autó bérlését a hazaútra. A gépjármű asszisztencia naponta 5-600 forintba kerül, a térítés összege pedig néhány száz euró, attól függően, hogy pontosan mire van szüksége a kedvezményezettnek.

 

Csak akkor jár a térítés, ha nem szegtünk szerződést

 

A biztosítási esemény megtörténte önmagában nem elég; azt is igazolnunk kell, hogy nem szegtünk szerződést akkor, amikor megtörtént a baj. Ezek a leggyakoribb kizáró okok:

 

  • a síbiztosítás nem terjed ki azokra az esetekre, amelyek nem kijelölt pályán történnek,

  • ha a biztosított alkoholt vagy kábítószert fogyasztott közvetlenül a biztosítási esemény előtt, 

  • ha a biztosított nem, vagy nem teljesen tett eleget közlési vagy bejelentési kötelezettségének,

  • ha a kár vagy baleset azért következett be, mert a biztosított jogellenesen vagy gondatlanul cselekedett,

  • ha olyan sporttevékenység közben sérültünk meg, amit nem fedez a biztosító.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!