Biztosítás síeléshez

Síelni mész? Így érdemes felkészülni az utazásra!

Biztosítás síeléshez

Síelni mész? Így érdemes felkészülni az utazásra!

Vrazsovits Rita
2020-02-25 Frissítve: 2022-04-14
2020-02-25 Frissítve: 2022-04-14
7042636

Egyre népszerűbb időtöltésnek számít a síelés, de nem szabad elfeledkezni róla, hogy ilyenkor nemcsak pihenni és kikapcsolódni megyünk, hanem sportolni is, ami a megfelelő felkészültség hiányában akár veszélyes helyzeteket is teremthet. Az utasbiztosítás az alap, mielőtt útnak indulunk, de tehetünk mást is, hogy elkerüljük a költséges baleseteket.

 

A síelés olyan mozgásforma, melyet csak meghatározott helyeken űzhetünk, ráadásul speciális felszerelésre is szükség van, így adja magát, hogy alaposabb felkészülést igényel, mintha lemennénk kocogni a közeli parkba. Ez vonatkozik az edzettségi állapotunkra, és a megfelelő utasbiztosítás kiválasztására is.

 

Az első lépés a felkészülés

 

A felkészülés ott kezdődik, hogy beszerezzük a megfelelő felszerelést, amit vásárlás vagy bérlés útján is megtehetünk. Bármelyik megoldás mellett döntünk, a minőség legyen az elsődleges szempont; egy elavult vagy kevésbé jó minőségű felszerelés ugyanis komolyabb sérülésekhez vezethet, ha elesünk. Ha először fogjuk felcsatolni a léceket, akkor érdemes kikérni egy szakértő véleményét, hiszen ő fogja tudni elmondani, hogy milyen felszereléssel érdemes elkezdeni a tanulást.

 

A felkészülés másik része a megfelelő edzettségi állapot elérése az indulás előtt. A kezdőknek először ajánlott részt venni szárazföldi edzésen, hogy megtanulják az alapokat. Azoknak, akik mozgásszegény életmódot folytatnak, különösen fontos a felkészülés, hiszen ők fáradékonyabbak, az eséseknél pedig nagyobb valószínűséggel sérülnek meg.

 

Sokat segít, ha még utazás előtt időt fordítunk az állóképesség javítására, illetve az ízületek nyújtására. Síelésnél gyakoriak az alsó lábszárat érintő sérülések (bokaficam, szalagszakadás, sípcsontot érintő sérülések), a térdsérülések (porcleválás, keresztszalag-szakadás), a vállficam, illetve az ujjsérülések - érdemes ezekre a területekre nagyobb hangsúlyt fektetni a felkészülésnél.

 

Ne feledjük az utasbiztosítást sem!

 

Utasbiztosítás nélkül síelni senkinek nem ajánlott, hiszen egy baleset költségei ilyenkor akár a több millió forintot is elérhetik. Emellett eltörpül az a néhány száz forintos napidíj, amit az utasbiztosításért kell kifizetni, de ha az utazás költségeit számoljuk, akkor is az egyik legkisebb kiadást jelenti ez a tétel. Az nem kérdés tehát, hogy megéri-e a síbiztosítás.

 

A jó hír az, hogy a legtöbb biztosítónál megköthetjük a síbiztosítást, és arra is van lehetőség, hogy a saját igényeinkre szabjuk a szolgáltatást. Több esetben különböző kedvezményekkel is számolhatunk, például ha online kötjük meg a szerződést, vagy ha egyszerre kötjük meg a biztosítást az egész családnak. Nézzük meg, mit érdemes végiggondolni a választás előtt!

 

Fogunk-e a síelés mellett snowboardozni, vagy más téli sportot kipróbálni?

 

Ha a válasz igen, akkor mindenképpen kérdezzünk rá, hogy a biztosítás pontosan milyen téli sportokra, és milyen körülményekre vonatkozik. Az alap utasbiztosítások ugyanis általában nem terjednek ki a balesetveszélyes extrémsportokra, és arra sem, ha a kijelölt pályán kívül síelünk vagy snowboardozunk. Fontos tisztázni, hogy síelésnél nem jelent teljes körű védelmet a hitelkártyához kapcsolt biztosítás sem.

 

Szeretnénk-e biztosítani a felszerelést?

 

A sífelszerelés biztosítását a legtöbb csomag tartalmazza, de nem egyforma mértékben - a térítés 50 000 - 200 000 forint között változik általában. Van, ahol csak akkor fizet a biztosító, ha megsérül a felszerelés.

 

Mivel utazunk?

 

Síbiztosítás mellé kiegészítő szolgáltatásként igénybe vehetünk autó assistance biztosítást is, de erre nem mindenhol van lehetőség. Ha saját autóval utazunk, akkor erre mindenképpen érdemes odafigyelni, hiszen ha baleset történik, nem biztos, hogy haza tudjuk hozni az autót. 

 

Ha síelni indulsz, mindenképpen érdemes összehasonlítani az utasbiztosításokat!

 

Mire érdemes figyelni az utazás alatt?

 

Az alapos felkészülés már félsiker, de az utazás alatt is érdemes néhány dologra odafigyelni, hogy elkerüljük a veszélyes helyzeteket.

 

  1. Mindig melegítsünk be alaposan, mielőtt síelni kezdenénk, így jelentősen csökkentjük a kockázatát egy súlyosabb sérülésnek.

  2. Ha kezdőként indulunk neki a pályáknak, vegyünk síleckéket egy erre szakosodott oktatótól.

  3. Pihenjük ki magunkat, mielőtt nekivágunk a pályának!

  4. Ne fogyasszunk alkoholt síelés előtt.

  5. Ne vállaljuk túl magunkat, vagyis mindig olyan pályán sportoljunk, amely megfelel az aktuális tudásunknak.

 

A biztonság nemcsak a testi épségünk miatt fontos, hanem az utasbiztosítás miatt is, hiszen ha olyan tevékenység közben szenvedünk balesetet, amire nem terjed ki a szerződés, akkor utólag már nem tehetünk semmit, vagyis saját zsebből kell kifizetnünk a felmerülő költségeket.

 

Síelni indulsz? Az otthonodra is gondolj!

 

Síelni általában családdal megyünk, ami azt jelenti, hogy néhány napra üresen hagyjuk az otthonunkat. Ezekben a rövid időszakokban különösen fontos az otthonvédelem, hiszen ha bármi történik, nem tudunk közbeavatkozni - legyen szó természeti katasztrófáról, az ingatlant is érintő balesetről vagy betörési kísérletről. A lakásbiztosítás mellett további intézkedéseket is tehetünk annak érdekében, hogy az otthonunkat ugyanolyan állapotban találjuk a hazatéréskor, mint ahogyan hagytuk az utazás előtt.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!