Hitelkártya biztosítás síelésre

Elég-e a kártyás biztosítás síeléskor?

Hitelkártya biztosítás síelésre

Elég-e a kártyás biztosítás síeléskor?

Bank360 tartalom
2020-02-06 Frissítve: 2022-01-18
2020-02-06 Frissítve: 2022-01-18
6833254

A magyarok nagyjából fele köt utasbiztosítást, ha külföldre megy. Akinek van hitelkártyája, gondolkodhat úgy, hogy felesleges külön biztosítást is kötnie, hiszen a kártyához automatikusan jár egy beépített biztosítás. Vagyis nagy baj már nem lehet. De valóban így van ez? Akkor is, ha síelni megy a család?

 

Mind több bank igyekszik azzal vonzóvá tenni hitelkártyáját, hogy extra szolgáltatásokat kapcsol hozzá. Tipikusan ilyenek a repülőtéren igénybe vehető kényelmi szolgáltatások - nem kell kiállni a biztonsági ellenőrzésen a sort - de ebbe a körbe tartoznak a különböző biztosítások is. Ezek az extrák nagyon jól jönnek azoknak az ügyfeleknek, akik éppen ki tudják használni, ugyanakkor ezek a szolgáltatások nem jelentenek automatikusan többletköltséget a bank számára. Vagyis mindenki jól jár.

 

Az alapcsomag csak alapkárra jó

 

Fontos azonban tisztában lenni azzal, mit is nyújtanak pontosan ezek a szolgáltatások, különösen a biztosítások. A hitelkártya mellé jellemzően alapszintű biztosítás jár. Ez azt jelenti, hogy csak egy személyre érvényes, csak a kártyabirtokost biztosítja. Vagyis ha a családdal utaznánk, azzal kell számolni, hogy a házastársunk és a gyerekek számára külön utasbiztosítást kell kötni.

 

Azt is jó tudni, hogy a kártyához kapcsolt biztosítások tipikusan a városnézős, pihenős utazásokra szólnak. Ez azt jelenti, hogy a sportolásból eredő sérülések, károk és problémák ki vannak zárva a biztosításból. Márpedig a síelés során önhibánkon kívül is belefuthatunk egy nem várt helyzetbe. Legyen szó akár egy csonttörésről vagy rosszabb esetben mentésről. Utóbbi akár nagyon költséges is lehet - a hegyre csak helikopterrel lehet felmenni, illetve a szállítás speciális eszközöket igényel -, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy kinek kell fizetni a számlát a végén.

 

Felesleges kockáztatni

 

Ha a kártyás biztosítás nem érvényes a sportbalesetekre, síeléskor hatalmas kockázatot futunk külön biztosítás nélkül minden egyes lesiklásnál. Ezért nagyon fontos még az utazás előtt megnézni, mire fizet a kártyához rendelt biztosítás és mire nem. Lehetséges, hogy az amatőr sportok benne vannak a csomagban, így a futás, a túrázás vagy az úszás, de a síelés már külön kategóriát képez. Esetenként azt is tisztázni kell, hogy milyen nehézségű pályára érvényes a biztosítás, illetve csak síelésre vagy snowboardozásra is vonatkozik-e.

 

Azt is érdemes számba venni, hogy mivel utazunk és saját vagy bérelt felszerelést használunk-e. Ez azért fontos, mert a különböző biztosítási ajánlatokban eltérő súllyal esik latba az autózás közben elszenvedett baleset, illetve a felszerelés eltűnése, rongálódása után járó összeg.

 

Amikor a kártya is elég

 

Ha a kártyához kapott biztosítás nem fedi le a várható kockázatokat, mindenképpen meg kell kötni az utasbiztosítást, hogy védve legyünk. Ugyanakkor vannak olyan kártyás biztosítások is, amelyek önmagukban is elegendő védelmet nyújtanak. Az Erste Bank és a Budapest Bank egyaránt kínál emelt szintű biztosítást. 

 

  • Az Erste esetében ez csak a drágább kártyához jár automatikusan,

  • a Budapest Banknál azonban akár az alapkártyához is hozzá lehet kapcsolni, ha kifizetjük a különbözetet.

 

Utóbbi azért is lehet hasznos, mert a magasabb csomag már a családra is érvényes, nemcsak a kártyabirtokosra.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!