Egy férfi havas pályán síel

Utasbiztosítás síeléshez: melyiket érdemes választani?

Egy férfi havas pályán síel

Utasbiztosítás síeléshez: melyiket érdemes választani?

Bagyinszki Dániel
2021-12-30 Frissítve: 2022-10-24
2021-12-30 Frissítve: 2022-10-24
17885701

Nem érdemes utasbiztosítás nélkül nekivágni egy külföldi utazásnak, különösen ha sportolni megyünk. Összegyűjtöttük, hogy milyen lehetőségeket kínálnak a téli sportolás mellé a biztosítók és hogyan fedezik a koronavírussal kapcsolatos megbetegedéseket.

 

A koronavírus-járvány negyedik hulláma még javában tart, az omikron variáns az egész világot bizonytalanságban tartja, ennek ellenére a téli üdülési szezon sokkal szabadabb lehetőségeket kínál, mint egy éve. A síelés beoltott magyar szerelmesei is elindulhatnak mostanra a környező országok kedvelt síterepeire, de mindenképpen érdemes előtte tájékozódni az aktuális elvárásokról, nehogy útközben érjen bennünket az egész üdülést tönkretevő meglepetés. 

 

Ausztriában december közepére-végére jelentősen enyhültek a beutazási korlátozások. Szlovákia és Szlovénia a korábbi korlátozásokat tartja, az oltottak a szokásos várakozási idő után egy formanyomtatvány kitöltése után szabadon utazhatnak az országba. A várakozási idő két dózissal oltottak számára 14 nap, míg az egydózissal védettséget adó vakcinával oltottaknak 21 nap, a legutóbbi oltásuk után.

 

Olaszországban erősebb korlátozások vannak, még az uniós és oltott turisták is csak negatív covid-teszttel léphetnek be az országba. Naprakész információkat a beutazási korlátozásokról magyar nyelven itt érhetünk el Ausztriáról, míg az EU tájékoztató oldalán minden tagországról elérhetőek a friss hírek.

A síelésre való felkészülés része a megfelelő utasbiztosítás megkötése is, ami a szokásos fedezetek, mint az egészség- és balesetbiztosítás mellett általában azt is fedezi, ha valamilyen egészségügyi okból kifolyólag nem tudnánk kihasználni a síbérletet, emellett magasabb limitösszegű felelősség- és poggyászbiztosítást is kínálnak. A napi párszáz forintba kerülő biztosítás nem nagy ár egy esetlegesen bekövetkező baleset költségeihez képest - hiszen nélküle olyan tételek is felmerülhetnek, mint egy hegyi mentés, illetve a kórházi ellátás díjai, amelyek összeadva akár több millió forintot is kitehetnek.

 

Milyen utasbiztosítások érhetőek el a téli szezonra?

 

A legjobb, ha már a biztosítás kötésekor tudjuk, hogy milyen tevékenységeket fogunk végezni az út során, így kisebb eséllyel kerülünk abba a helyzetbe, hogy a biztosítás nem nyújt megfelelő fedezetet egy esetleges balesetnél. Érdemes figyelembe venni például, hogy a síelés és a snowboardozás alapvetően mindenhol beletartozik az utasbiztosításba, a hóraftingra és egyéb extrém téli sportokra viszont már lehet, hogy csak a drágább csomagok térítenek.

 

Az Aegon Biztosító Világlátó utasbiztosítása nem csak téli sportokra térít, de az egyéb fedezetek mellett ezt is magába foglalja. A Szlalom téli sport kiegészítő biztosítással pedig magasabb összegű fedezetet biztosít a sífelszerelésre, keresés-mentésre, illetve felelősségbiztosításra. A választott csomagtól függően a szolgáltatás síbérlet biztosítást is tartalmaz, 20 és 100 ezer forint között.

 

Az Allianznál kétféle biztosítást köthetünk a választott céltól függően, téli, illetve extrém sportokra. Utóbbi fedezetet biztosít a pályán kívüli sportolásra, illetve a versenyzésre való felkészülésre, versenyzésre is. Mindkét szolgáltatás megköthető online, ami után a biztosító 10 százalék kedvezményt is ad az biztosítási díjból. Mindkét csomag tartalmaz továbbá a síbérlet biztosítást, a Platina csomag emellett a síterep bezárása esetén is fedezetet biztosít 30 ezer forintig.

 

Az Európai Utazási Biztosító (EUB) három téli sportoláshoz is megfelelő csomagot kínál: ezek a Sí-Extra, -Profi és -Sztár. Mindhárom csomag tartalmaz balesetbiztosítási kiegészítést, magasabb limitig terjedő poggyászbiztosítást téli sportfelszerelés esetén, illetve 15 ezer és 100 ezer forint közötti síbérlet visszatérítést is. 

 

Szintén három csomag közül választhatnak a Genertel Biztosító ügyfelei is. Minden, egy utasbiztosításnál szokásosan felmerülő kár esetén térít, emellett kártalanít a meghiúsult sí, illetve snowboard oktatás és bérlet esetén, a választott csomagtól függően 15 és 100 ezer forint között. A Plus és Extra csomagok ezeken felül síszemüveg pótlására is kockázatot vállalnak.  

 

A Groupama Biztosító utazási garancia biztosításához (GB 661) 20 százalékos pótdíj ellenében téli sportok, síelés, snowboardozás tevékenységekre is biztosít fedezetet, ha a Komfort vagy Prémium szolgáltatást vesszük igénybe - vagyis ha nem az alapszintű csomagot választjuk. A hórafting magasabb szolgáltatási kategóriába tartozik, ha erre is szeretnénk fedezetet, akkor 50 százalékos pótdíjat kell fizetni.

 

Az Uniqa GoPack utasbiztosítása a választott csomagtól függően 5 ezer és 50 ezer forint között fizet síbérlet visszatérítésére. Versenyszerű, illetve pályán kívül síelésre vagy snowboardozásra Aktív kiegészítő biztosítást kell kötni.

 

Az Union Biztosítónál is három csomag érhető el a téli utazásokhoz ajánlott HóBarát utasbiztosításukhoz, fantázianevükön Kék, Piros és Fekete csomag. Ebből az utóbbi kettő mellé választható sport+ kiegészítő biztosítás, amivel amatőröknek és profiknak kínálnak pályán kívüli lesiklásra mentés/keresés fedezetet és felelősségbiztosítást. A legmagasabb presztízsű Fekete csomag mellé kötött, útlemondás biztosítás síbérletre is térít, 200 ezer forintig.

Utazás a negyed hullám idején: mi a helyzet a koronavírussal? 


A fertőzöttek nagy száma miatt ismét felmerül a kérdés, hogy ez hogyan befolyásolja a külföldi utazásokat. A legutóbbi közlés alapján a Külgazdasági és Külügyminisztérium a legnépszerűbb európai úticélokat, többek között Ausztriát, Olaszországot, Svájcot vagy Szlovákiát jelenleg, mint fokozott biztonsági kockázatot jelentő (2. kategóriába tartozó) országokat tartja számon, így az oltottak a helyi szabályozásokat betartva jelentősebb korlátozás nélkül utazhatnak ezekbe az országokba. A Bank360.hu által vizsgált szolgáltatások mindegyike tartalmaz Covid fedezetet az európai térségre.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!