Koronavírus utasbiztosítás

Koronavírus: mire fizet az utasbiztosítás?

Koronavírus utasbiztosítás

Koronavírus: mire fizet az utasbiztosítás?

Vrazsovits Rita
2020-03-11 Frissítve: 2022-02-28
2020-03-11 Frissítve: 2022-02-28
7315015

Mire számíthatunk a biztosítótól, ha koronavírussal fertőzött területen jártunk, vagy éppen azért mondtuk le az utazásunkat, mert nem szeretnénk kitenni magunkat a veszélynek? Mire számíthatunk, ha megbetegszünk külföldön? Mikor mire fizet a biztosító? A Bank360.hu összegyűjtötte a legfontosabb információkat, amelyeket a koronavírussal kapcsolatban tudni kell. 

 

A koronavírussal kapcsolatban több pénzintézet is közleményt adott ki az elmúlt napokban: hozzászólt a témához a Magyar Biztosítók Szövetsége és a Magyar Bankszövetség is, a Bank360.hu pedig azt tapasztalta, hogy a bankok és a biztosítók egy része is tett már óvintézkedést a járványnak köszönhetően. 

 

Utasbiztosítással kapcsolatos információk

 

Utasbiztosítás nélkül eleve nem érdemes nekiindulni egy külföldi utazásnak, bár a becslések szerint a magyarok fele ezt gond nélkül megteszi. A koronavírus terjedése viszont különleges helyzetet teremt, ami hatással van a közelgő utazásokra. Előfordulhat, hogy az utazás alatt megbetegszünk, vagy karanténba kerülünk, illetve annak az esélye is megvan, hogy el sem tudunk indulni. Nézzük meg, melyik helyzetben mit tehetünk!

 

Mi történik, ha elkapom külföldön a koronavírust?

 

Ebből a szempontból a koronavírus nem számít extrém esetnek; ha emiatt kerülünk kórházba, akkor ugyanúgy fizetni fog a biztosító, mintha egy lábtörés miatt szorulnánk kórházi ellátásra. Abban az esetben nem fizet a biztosító, ha az ország az utazás kezdetekor szerepel az utazásra nem javasolt térségek között. 

 

Fizet a biztosító, ha karanténba kerülök?

 

A karanténba helyezés önmagában nem számít biztosítási eseménynek, tehát ezért nem fizet külön a biztosító. Az ebből fakadó többletköltségeket csak abban az esetben térítik meg, ha a szerződési feltételekben meghatározott szolgáltatások alapján jogosult rá a biztosított, és a helyi hatóságok a biztosítottra terhelik a felmerülő költségeket.

 

Ha a karantén elhúzódik, és emiatt tovább kell külföldön maradnunk, mint ameddig az utasbiztosítás érvényes, akkor egyedi elbírálás szerint meghosszabbíthatjuk a szerződést. Ez csak azokra vonatkozik, akik már az utazás előtt megkötötték a biztosítást; ha enélkül utaztunk el, akkor utólag már nem köthetünk szerződést. 

 

Utazásra nem javasolt térségek

 

A Külgazdasági és Külügyminisztérium folyamatosan frissíti azoknak az országoknak a listáját, ahová veszélyesnek tartja a beutazást. A koronajárvány kitörése miatt idén a kínai Hupej tartomány teljes területe, illetve Olaszország került fel az utazásra nem javasolt térségek listájára, de a két terület között különbség van: a kínai tartományba egyáltalán nem javasolja a minisztérium az utazást. Ha ide szeretnénk utazni, akkor gyakorlatilag feleslegesen kötnénk utasbiztosítást, mert akkor sem fizetne, ha megbetegednénk. 

 

A karantén alá vont Olaszország jelenleg kevésbé szigorú kategóriába, a fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok közé tartozik, ami azt jelenti, hogy nem tilos az utazás, de nem is ajánlott, és fokozott elővigyázatosságot kérnek mindenkitől, aki mégis odalátogat. Olaszországon belül az északi tartományokba csak indokolt esetben lehet beutazni. 

 

Ha utaznánk, de nem lehet

 

Európában már számos járatot töröltek a légitársaságok a koronavírus miatt, és ez a tendencia valószínűleg még egy ideig folytatódni fog. Ha utazási iroda szervezi a kirándulást, akkor ő dönti el, hogy egy ilyen helyzetben átszervezi az utat, vagy pedig törli a programot; ha pedig magunknak szervezünk mindent, akkor ugyanez a mi felelősségünk. A légitársaságok a két héten túli utak esetében kártérítési kötelezettség nélkül törölhetik a járatot. Ebben az esetben az utas visszakérheti a jegy árát, illetve kérheti, hogy egy másik járatra tegyék át. 

 

A koronavírus miatti félelem okán lemondott utakra nem fizet a biztosító, még akkor sem, ha kötöttünk korábban útlemondás biztosítást. Általában ugyanez vonatkozik azokra az esetekre, ha egy karantén alatt álló területre utaznánk. Az útlemondási biztosítás ugyanis konkrét biztosítási eseményekre vonatkozik, mint például súlyos betegség, baleset, haláleset, munkahely elvesztése, terhesség vagy egyéb trauma, ami befolyásolja az utazásunkat. Az, hogy tartunk a koronavírustól, nem elég indok a biztosítónak arra, hogy megtérítse egy meghiúsult utazás költségeit. Ugyanakkor ha a koronavírus miatt súlyosan megbetegszünk, és ezért nem tudunk elmenni az utazásra, fizethet a biztosító.

 

Fertőzött területen voltam, mit tegyek?

 

Ha valaki fertőzött területről utazik haza, érdemes otthon tölteni a következő két hetet, akkor is, ha tünetmentesek vagyunk - ezt egyre többen meg is teszik. A biztosítók között is van olyan, ahol arra biztatják a fertőzött területekről hazaérkező ügyfeleket, hogy biztosítási ügyeiket ne személyesen, hanem telefonon vagy online intézzék el - így tett például az Allianz Biztosító is a weboldalán közzétett rendkívüli közleményben. A legtöbb biztosító emellett tájékoztatást tett közzé a koronavírussal kapcsolatban, többek között a Generali, a Groupama, a KÖBE, a Posta Biztosító és a Colonnade biztosító is.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!