Nyaralás a tengerparton

Mire számíthat a biztosítótól, aki külföldön kapja el a koronavírust?

Nyaralás a tengerparton

Mire számíthat a biztosítótól, aki külföldön kapja el a koronavírust?

Bagyinszki Dániel
2021-04-28 Frissítve: 2022-01-18
2021-04-28 Frissítve: 2022-01-18
13858792

Elérhető közelségbe került a külföldre utazás lehetősége sokak számára, hála a beoltottak nagy számának. Ezért utánajártunk, hogy milyen lehetőségeink vannak utasbiztosítás tekintetében, külön figyelmet fordítva a következő kérdésekre: mi történik velünk külföldön, ha karanténba kerülünk a járvány miatt? Fizeti-e a biztosító a kórházi ellátást, ha elkapnánk a koronavírust? Számít-e a védettségi igazolvány az igénylésnél?

 

Magyarországon és az Európai Unióban is egyre többen vannak beoltva, és ahogy közeledik a nyaralási szezon, annál nagyobb a valószínűsége, hogy megnyílnak a határok. A bizonytalan helyzetre való tekintettel azonban érdemes még a szokásosnál is nagyobb figyelmet fordítani rá, hogy mire terjed ki az utasbiztosításunk.

 

Egyre többet hallani az uniós és magyarországi védettségi igazolványokról. A tervek szerint ez a fizikai vagy elektronikus kártya megkönnyítené az emberek mozgását az unió területén belül, és felmutatásával könnyebben lehetne nyaralni menni. Az EU rendszere még kidolgozás alatt van és bár a hazai már elindult, külföldi utazást érintő jogosultságok még nem járnak hozzá.

Felmerül a kérdés a nyaralásokkal kapcsolatban, hogy tervezik-e ezeket az igazolásokat a Magyarországon működő biztosítók számításba venni, továbbá, hogy hogyan fedezik a koronavírusból eredő kórházi kezeléseket vagy az esetlegesen felmerülő költségeket az utasbiztosításaik.

 

Védettségi Igazolvány

 

A Bank360 által megkérdezett biztosítók álláspontja egységes a védettségi igazolványokkal kapcsolatban. Megkeresésünkre elmondták, hogy nem veszik a jelen állás szerint figyelembe ezeket az igazolásokat, de a közeljövőben a turizmus meghatározó kérdése lesz ez a kártya. 

 

Az utasbiztosítások tekintetében az Aegonnál és az Allianznál is azt közölték a Bank360-nal, hogy nem számít a megléte vagy hiánya a kötéskor. 

 

Ugyanígy a Groupama Biztosítónál sincs rá szükség.

 

“Legtöbb esetben a fogadó ország kér 72 óránál nem régebbi negatív tesztet"

 

– közölte Kádár Péter, a Groupama Biztosító termékmenedzsment igazgatója. “Ilyen esetekben már a repülőre is csak ennek a megléte esetén lehet felszállni és gyakran a megérkezéskor is rögtön tesztelik az utasokat” - tette hozzá.

 

Szabó Tamás, az Union utas üzletágának vezetője is egyetértett. “Egyértelmű számunkra, hogy az oltási igazolás megléte rövidtávon nem lehet előfeltétele az utasbiztosítási védelem megvásárlásának”. Hozzátette, hogy vizsgálják a lehetőségét, hogy milyen előnyöket nyújthatnak az oltási igazolás kapcsán ügyfeleiknek, illetve elmondta azt is, hogy “úgy véljük, a nyári szezon folyamán az oltási igazolás vagy igazolvány egy központi kérdés lesz a turizmusban.”

 

Az oltottsági igazolványokkal járó jogosultságokról se hazai, se nemzetközi viszonylatban nincsenek még meg a konkrét szabályozások - mondta el a Bank360-nak az Uniqa biztosító. Azonban az a közös álláspont rajzolódik ki, hogy a szabad mozgás megkönnyítése érdekében az igazolvány megléte nem lesz az utazás előfeltétele.

 

Korona-biztosítás

 

A külföldi utazásokkal kapcsolatban a másik felmerülő kérdés a koronavírus-ellátást érintette. Milyen esetekben fedezi a biztosító a vírus kapcsán felmerülő kórházi kezelés vagy karantén kötelezettség miatti költségeket?

 

Bodor Máté, az Aegon utasbiztosítási üzletágvezetője azt közölte a Bank360-nal, hogy “Minden fogyasztói szerződésünk, a Világlátó utasbiztosítás és a Compass utasbiztosítás is kiterjed a koronavírus következtében szükségessé váló sürgősségi orvosi kezelésre, így a kórházi ellátásra is. Ez alapértelmezett, minden termékünk minden csomagja tartalmazza.” 

 

A plusz költségekre, amit a külföldi karanténba kerülés okoz, kiegészítő biztosítás köthető - tette hozzá. “Az ezzel kapcsolatos biztosítási védelmet 2021. március közepén vezettük be, Covid-19 kiegészítő biztosítás néven.”

 

A koronavírus-járvány sem jelent kivételt az Allianz Hungária utasbiztosításainál, amelyek kiterjednek külföldön vírusos fertőzés kapcsán szükséges sürgősségi ellátásra is. 

 

“Amennyiben ügyfeleik vírusfertőzés miatt sürgősségi ellátásra szorulnak, bármely utasbiztosításunk esetében megtérítjük a sürgősségi ellátáshoz kapcsolódó költségeket, a választott utasbiztosítás szerinti összeghatárig.” 

 

Nyugodtak lehetnek az ügyfelek a Groupama Biztosítónál is. “A koronavírus következtében felmerülő esetleges sürgősségi ellátások költségeit megtérítjük, ideértve az orvoshoz jutás költségeit és a gyógyszerkiadásokat is” - közölte Kádár Péter, hozzátéve, hogy amennyiben a biztosított koronavírus fertőzéssel kerül kórházba, abban az esetben a kórházi ellátás költségeit és az egyéb járulékos költségeket fedezi az utasbiztosítás.

 

A COVID-19 megbetegedések kapcsán az Union is térít, valamint járványspecifikus fedezettel is készültek. Szabó Tamás a Bank360-nal azt közölte, hogy “2020. júliusától egy esetleges járványügyi zárlat miatt felmerült szállásköltség, repülőjegy átfoglalása kapcsán extra költségtérítést kínálunk prémium termékünk megvásárlása esetén.” 

 

Az Uniqa utasbiztosításai fedezik a koronavírus fertőzés kapcsán esetlegesen szükségessé váló kórházi ellátás költségeit. A költségeket továbbá koronavírus okozta megbetegedés esetén is fizetik, a feltételben nevesített biztosítási események tekintetében. Ha nem káresemény, hanem például a helyi szabályozás értelmében kell karanténba vonulnia a biztosítottjuknak, az ebből felmerülő többletköltségeket viszont a biztosításuk nem fedezi. 

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!