Nő maszkban üres reptéren

Hol érvényes most az utasbiztosítás?

Nő maszkban üres reptéren

Hol érvényes most az utasbiztosítás?

Bank360 tartalom
2020-10-31 Frissítve: 2022-01-18
2020-10-31 Frissítve: 2022-01-18
10654550

Kisebb fejtörést okozhatott az utazóknak és a biztosítóknak az a szeptember elején bekövetkezett változás, amely révén a Külügyminisztérium a világ összes országát utazásra nem javasolt kategóriába sorolta. A biztosítók ugyanis úgy alakították ki az utasbiztosítások feltételrendszerét, hogy azok nem érvényesek a külügy utazásra nem javasolt listáján szereplő országokban. Ez egy pillanatig azt jelentette, hogy sehol sem érvényesek az utasbiztosítások. A Bank360.hu annak járt utána, hogy mi most a helyzet az utasbiztosítások terén. Érdemes kötni, ha utaznunk kell?

 

Nem tilos utazni

 

Bár a kormány nem javasolta és most sem javasolja a külföldre utazást, ez nincs tiltva. És a vírustól függetlenül az államok nem lettek kockázatosabbak, mint korábban. Ezek a tiltások leegyszerűsítve az olyan kockázatok miatt szerepelnek a biztosítási szerződésekben, mint háborús veszély, terrorveszély, természeti katasztrófa sújtotta övezet - vagyis a biztosítók nem vállalják a kockázatot akkor, ha az utas kimentése vagy biztonságba helyezése irreális költséget jelentene. 

 

Ez például egy európai államban akkor sem áll fenn, ha a koronavírus egyébként extra kockázatokat rejt. Ez azt jelenti, hogy nem indokolt minden államot kizárni az utasbiztosításból. Vagyis a biztosítók igyekeztek olyan szabályrendszert kialakítani, amely révén továbbra is lehet biztosítást kötni külföldi utazás esetén. Abban vannak ugyanakkor különbséget, hogy magát a vírusveszélyt hogyan kezelik.

 

Egyeztetett a Mabisz és a külügy

 

A külügyi tárca érzékelve a problémát és a Mabisz Utasbiztosítási Bizottságának közbenjárása módosította a listát: 42 államot kivett a piros, azaz nem javasolt listából, és ezeket áttette sárgába. Ez azt jelenti, hogy kellő körültekintéssel javasolja az utazást, de tiltva nincs, ezért a biztosítások itt érvényesek. De csak akkor, ha az utazás célja halaszthatatlan. Nyolcféle indokra lehet hivatkozni: 

 

  • bírósági vagy hatósági eljáráshoz kapcsolódó eljárás,
  • halaszthatatlan üzleti tevékenység vagy egyéb munkavégzés,
  • egészségügyi ellátás igénybevétele,
  • hallgatói vagy a tanulói jogviszony alapján fennálló tanulmányi vagy vizsgakötelezettség teljesítése,
  • fuvarozási tevékenységgel összefüggő munkavégzéshez kapcsolódó utazás személyforgalomban,
  • halaszthatatlan családi esemény (házasságkötés, keresztelő, temetés),
  • hozzátartozó gondozása, ápolása,
  • kiemelt jelentőségű, nemzetközi vonatkozású sport-, kulturális, illetve egyházi rendezvény.  



 

A Bank360.hu a biztosítóknál is érdeklődött az aktuális eljárásrendről és arról, köthető-e náluk utasbiztosítás. Az alábbi társaságok adtak kimerítő választ: 

 

Uniqa

 

Az Uniqa biztosításai érvényesek a sárga besorolású államokban. Kiutazási tilalomról nem rendelkezett a Külügyminisztérium, csak a külföldiek beutazása lett megtiltva - mutatott rá a biztosító. Vagyis a külföldi utazás nem javasolt, de vannak életszerű helyzetek, amikor halaszthatatlan a külföldi utazás. Emiatt fontos, hogy a biztosítások is érvényesek legyenek. A szabályozás a gyorsan változó járványhelyzet miatt bármikor változhat, jelenleg éppen felszálló ágban van a vírus terjedése szinte az egész világon - figyelmeztet az Uniqa.

 

Allianz

 

Az Allianz már szeptember 4-én úgy módosította saját szerződési feltételeit, hogy a besorolás dacára is érvényesek voltak a biztosítások több országba is. Így ha az úti cél Ausztria, Bulgária, Belgium, Ciprus (Görögországhoz tartozó része), Cseh Köztársaság, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Horvátország, Hollandia, Írország, Izland, Lengyelország, Lettország, Liechtenstein, Litvánia, Luxemburg, Málta, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szerbia, Szlovákia vagy Szlovénia, a biztosítás érvényes volt és most is az. A felsorolásban nem szereplő országok esetében a szerződési feltételek szerint a minisztérium besorolása a mérvadó. 
 

Union

 

Az Union Biztosító utasbiztosításai a járvány megjelenése óta változatlanul elérhetőek. Fontos, hogy a biztosítás kiterjed COVID-19 megbetegedés kapcsán a külföldi egészségügyi költségek térítésére, ideértve a kórházba vagy Magyarországra szállítás költségét is. Emellett júliustól a prémium csomagnál egy esetleges járványügyi zárlat miatt felmerült szállásköltség, repülőjegy átfoglalása miatt felmerült extra költségből is térítést kínál a biztosító. Ilyen zárlat elrendelése tavasszal volt jellemző.

 

Nem mindegy, hogy van-e koronavírus-fedezet

 

Fontos kérdés, hogy az utasbiztosítás kiterjed-e egy esetleges COVID-megbetegedésre. Az áttekintett biztosítási tájékoztatókban nem találtuk nyomát tiltásnak vagy kivételnek. Ez alapján az ilyen típusú ellátás ugyanúgy része a biztosításnak, mint bármilyen más betegség kezelése. Az Aegon ugyanakkor kialakított egy olyan csomagot is, amely a vírus okozta egyéb fennakadás - karantén, utazás meghiúsulása, idő előtti hazautazás - extra költségeire is fizet. Erre ugyanakkor most jóval kisebb az esély, hiszen nincsenek lezárások, lezárt városok vagy városrészek.  

 

Összességében tehát - ha utazásra adnánk a fejünket - továbbra is hasznos kiegészítő lehet egy utasbiztosítás, amennyiben a fenti feltételeknek megfelelően utazunk. Ha mindenképpen útra kelünk, hasonlítsuk össze az elérhető biztosítások ajánlatait egy kalkulátorra és válasszuk az utazáshoz leginkább megfelelő ajánlatot!

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!