Utazás koronavírus idején

Fizet-e a biztosító, ha nyaralás alatt kapjuk el a vírust?

Utazás koronavírus idején

Fizet-e a biztosító, ha nyaralás alatt kapjuk el a vírust?

Bank360 tartalom
2020-05-29 Frissítve: 2022-01-18
2020-05-29 Frissítve: 2022-01-18
9015848

Lassan újraindulnak a repülőjáratok, kinyitják az államok a határaikat, lehet nyaralni, pihenni. Ezzel együtt azonban tisztában kell lennünk azzal, hogy a koronavírus nem tűnt el. Vagyis akár el is kaphatjuk külföldi nyaralásunk alatt, vagy külföldön meg is betegedhetünk egy korábban összeszedett fertőzés miatt. 

 

Emiatt nem árt tisztában lenni azzal, mit is ér most egy utasbiztosítás, illetve melyik társaság hogyan ítéli meg a covid-fertőzést. A járvány berobbanásakor nem volt teljesen egyértelmű a helyzet. A biztosítók és a Mabisz is igyekezett felmérni a helyzetet és rendkívül óvatosan viszonyult a problémához. Ma annyiban tisztult a kép, hogy a járvány miatt meghiúsult utak, járatok és foglalások, a hozzájuk kapcsolódó biztosítások már valamilyen módon rendezve, kezelve lettek, és nem indultak meg a tömeges kárfizetési igények a fertőzés miatt. 

 

Ma az a kérdés: a járvány és a vírus sajátosságainak ismeretében a jövőben fizet-e a biztosítás, ha a nyaralás alatt leszünk betegek.

 

Igen és nem

 

A válasz nem egyértelmű. A biztosítók egységesen arra hivatkoznak, hogy a biztosítások nem terjednek ki azokra az országokra, amelyek szerepelnek a Külügyminisztérium által nem javasolt térségek listáján. Ez azonban a gyakorlatban nem sokat jelent. Ezen a listán ugyanis egyetlen európai ország sem szerepel. A koronavírus miatt egyedül Kína, annak is Hupei tartománya került fel a listára. Sem Olaszország, sem Franciaország, sem az Egyesült Államok vagy Spanyolország nem került fel a kerülendő országok listájára.

 

Ennek oka valószínűleg az, hogy az országok egyszerűen lezárták a határaikat, így okafogyottá vált a lista frissítgetése. Mindenesetre ma már bizonyosan nem lesz ezzel a listával dolga annak, aki Európán belül útra kel. A listán jellemzően háború sújtotta övezetek szerepelnek, aki ezekbe az országokba utazna, az valószínűleg egyéb óvintézkedéseket is meg fog tenni, hétköznapi nyaralóknak nincs dolga ezzel.

 

Egyedileg dől el

 

Ezzel együtt a biztosítóknak lehetősége van arra, hogy eldöntsék, vállalják-e a koronavírus - vagy bármilyen világjárvány - kockázatát vagy sem. Ez nem feltétlenül biztosító-specifikus, elképzelhető, hogy egy társaság egyik csomagjában kizáró ok a pandémia, a másik csomagjában pedig nem. Fontos, hogy a társaságok eltérően értékelhetik a pandémiát az utas-, az egészség-, és az életbiztosítások esetében, tehát minden esetben azt a szerződést kell átnézni, ami számunkra fontos, nem elég az általános tájékoztatás.

 

Aztán erről vagy nyilatkozik részletesen a biztosító vagy nem. Az Aegon például május 15-től kivette a kockázatok közül a koronavírust, így náluk erre a kockázatra is kiterjed a biztosítás mind az utas, mind az egészségbiztosítások esetében. Az Allianz még az európai járvány elején azt nyilatkozta, hogy nem fogja kizárni a koronavírusos eseteket a biztosítási körből, ennél újabb információt azonban nem tettek közzé - illetve az egykönnyen nem elérhető. Hasonlóképpen nem korlátozza a biztosítást a Groupama sem pedig az NN. Az Uniqa ugyanakkor ideiglenesen felfüggesztette utasbiztosítás kötését, kérdés, meddig tart majd ez az önkorlátozás.

 

Betegségre fizet, karanténra nem

 

Összességében a legtöbb biztosítónál nem kizáró tényező a koronavírus, annak ellenére, hogy a WHO szerint pandémiának minősül. Ez azt jelenti, hogy a nyaralás idejére ugyanúgy megéri utasbiztosítást kötni, mint eddig. Koronavírusos megbetegedés esetén, legyen szó akár halálesetről, akár kórházi ápolásról a legtöbb társaság fizetni fog.

 

Ami ugyanakkor bizonyos: az esetleges karantén kötelezettség minden esetben az egyén felelőssége és sem a karantén költségeit, sem egyéb kárt, kiadást nem lehet a biztosításba beletuszkolni. Erre egyre kevesebb ugyanakkor az esély, hiszen az országok folyamatosan szüntetik meg a karanténra vonatkozó előírásokat.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!