Biztosítás fizetése a koronavírus idején

Mit csináljunk, ha nem tudjuk fizetni a biztosításunk díját?

Biztosítás fizetése a koronavírus idején

Mit csináljunk, ha nem tudjuk fizetni a biztosításunk díját?

Bank360 tartalom
2020-04-30 Frissítve: 2022-01-18
2020-04-30 Frissítve: 2022-01-18
8470325

A hitelmoratórium sok háztartás számára jelent segítséget, hiszen az év végéig nem kell törleszteni a személyi kölcsönöket, lakáshiteleket, csok vagy babaváró hiteleket. De mi a helyzet az egyéb havi fizetnivalókkal, megtakarításokkal, tipikusan az önkéntes nyugdíjpénztári befizetésekkel és a nyugdíjbiztosításokkal, egészségbiztosításokkal?

 

Az ilyen típusú megtakarítások - tipikusan a biztosítások ilyenek - lehetnek egyszeri díjasok és folyamatos díjfizetésűek. Az egyszeri díjas megtakarítások esetében az ügyfél egyszer fizet be - például ha jubileumi jutalmat, végkielégítést kap, és azt egyszeri megtakarításként kezeli. Ez esetben nincs több feladat vagy kötelezettség. Más a helyzet a folyamatos díjú szerződésekkel. Ezeknél havonta - negyedévente, félévente, évente -  kell a szerződésben vállalt díjat megfizetni. A nyugdíjpénztárak esetében ez az önként vállalt tagdíj.

 

Önkéntes nyugdíjpénztár

 

A nyugdíjpénztári tagdíjfizetés rugalmas. Ez azt jelenti, hogy bár azzal lehet a legjobban tervezni, ha havi rendszerességgel érkezik a tagdíj a számlára, nem történik semmi, ha az ügyfél nem tartja ezt a határidőt. Az a lényeg, hogy az év végéig beérkezzen az egész évre szóló Önkéntes Nyugdíjpénztár tagdíj - akár az is lehetséges, hogy az év végén fizeti be az ügyfél a teljes összeget.

 

Ha valamiért nem tudjuk fizetni az előre kalkulált összeget, nem jelenti a szerződés felmondását, és nem jár semmilyen büntetéssel, retorzióval sem. Ideális esetben azért érdemes fegyelmezetten fizetni a díjat, hogy a megtakarítás hozamot tudjon termelni. Ha az ügyfél életében olyan változás következik be, ami miatt nem tudja biztonsággal fizetni a díjat, érdemes azt lecsökkenteni a minimumra - ez pénztáranként eltérő, jellemzően 5-6000 forint.

 

Akkor sincs tragédia, ha ez sem jön össze. Ez esetben azonban azzal kell számolni, hogy a pénztár a már elért hozamból fogja a havi költségeit levonni - ez néhány száz forint havonta. Vagyis ha az ügyfél nem fizeti a tagdíját, akkor a hozamából lesz kénytelen fizetni a rá eső minimum költséget. Ez fájó lehet, de ha egyáltalán nem tud díjat fizetni az ügyfél, annyival vigasztalódhat, hogy a szerződése él.

 

Biztosítás

 

A nyugdíjbiztosítások és egészségbiztosítások esetében más a helyzet, itt ugyanis van következménye annak, ha nem fizeti az ügyfél a havi díjat. Néhány hónapos csúszás esetében még nincs gond, de ha hosszabb távon is fennáll a díj nem fizetése, érdemes lépéseket tenni. 

 

A biztosítási díj szüneteltetése 

 

Ha a szüneteltetést választja az ügyfél, általában egy vagy két évig nem kell díjat fizetnie. Ezt előre be kell jelenteni a biztosítónak, és jellemzően több éve élő szerződéseknél van erre lehetőség. Elképzelhető ugyanakkor, hogy csak részben lehet szó szüneteltetésről. Ezek a biztosítások két elemből állnak: egy kockázati és egy befektetési részből. A kockázati rész maga az életbiztosítás - a nyugdíjbiztosítások és egészségbiztosítások speciális életbiztosítások -, a befektetési rész pedig egyfajta megtakarítás. A szüneteltetés idején csak a kockázati díjat kell fizetni, a megtakarításit nem.

 

Csökkentett biztosítási díj

 

Szóba jöhet még az a lehetőség is, hogy az ügyfél csökkentse a fizetendő díját. Ez esetben módosítani kell a szerződést és új díjat kell megállapítani. Ez a szüneteltetéssel ellentétben ugyanakkor nem átmeneti időre szól, vagyis ezzel akkor érdemes élni, ha végérvényesen, de legalábbis hosszú távon bizonyosan romlik az ügyfél jövedelmi helyzete. 

 

Díjmentesítés

 

Végezetül az ügyfél kérheti a biztosítás díjmentesítését. Ebben az esetben nem kell többé díjat fizetni, a biztosító lezárja a számlát. A szerződés tovább él, a költségeket fizetni kell a felhalmozott hozamból. Fontos, hogy ha ezzel a megoldással él az ügyfél, érdemes a teljes biztosítást áttekinteni és megfontolni a teendőket, hiszen nem biztos, hogy a díjmentesítés lesz a legjobb megoldás a már befizetett összeg és a felhalmozott vagyon megóvására.

 

Összegezve

 

Ha a koronavírus okozta bizonytalanság és leállás miatt nem vagy csak nehezen tudjuk fizetni a biztosításainkat, van lehetőségünk könnyítésre. Az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítások esetében egyszerű a helyzet, ám a befektetési egységhez kötött biztosítások esetében komolyan meg kell gondolni, milyen lépéseket érdemes tenni.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!