Biztosítás fizetése a koronavírus idején

Mit csináljunk, ha nem tudjuk fizetni a biztosításunk díját?

Bank360-logo Bank360 tartalom
2020.04.30.
Frissítve: 2020-05-29 Létrehozva: 2020-04-30
8470325

A hitelmoratórium sok háztartás számára jelent segítséget, hiszen az év végéig nem kell törleszteni a személyi kölcsönöket, lakáshiteleket, csok vagy babaváró hiteleket. De mi a helyzet az egyéb havi fizetnivalókkal, megtakarításokkal, tipikusan az önkéntes nyugdíjpénztári befizetésekkel és a nyugdíjbiztosításokkal, egészségbiztosításokkal?

 

Az ilyen típusú megtakarítások - tipikusan a biztosítások ilyenek - lehetnek egyszeri díjasok és folyamatos díjfizetésűek. Az egyszeri díjas megtakarítások esetében az ügyfél egyszer fizet be - például ha jubileumi jutalmat, végkielégítést kap, és azt egyszeri megtakarításként kezeli. Ez esetben nincs több feladat vagy kötelezettség. Más a helyzet a folyamatos díjú szerződésekkel. Ezeknél havonta - negyedévente, félévente, évente -  kell a szerződésben vállalt díjat megfizetni. A nyugdíjpénztárak esetében ez az önként vállalt tagdíj.

 

Önkéntes nyugdíjpénztár

 

A nyugdíjpénztári tagdíjfizetés rugalmas. Ez azt jelenti, hogy bár azzal lehet a legjobban tervezni, ha havi rendszerességgel érkezik a tagdíj a számlára, nem történik semmi, ha az ügyfél nem tartja ezt a határidőt. Az a lényeg, hogy az év végéig beérkezzen az egész évre szóló Önkéntes Nyugdíjpénztár tagdíj - akár az is lehetséges, hogy az év végén fizeti be az ügyfél a teljes összeget.

 

Ha valamiért nem tudjuk fizetni az előre kalkulált összeget, nem jelenti a szerződés felmondását, és nem jár semmilyen büntetéssel, retorzióval sem. Ideális esetben azért érdemes fegyelmezetten fizetni a díjat, hogy a megtakarítás hozamot tudjon termelni. Ha az ügyfél életében olyan változás következik be, ami miatt nem tudja biztonsággal fizetni a díjat, érdemes azt lecsökkenteni a minimumra - ez pénztáranként eltérő, jellemzően 5-6000 forint.

 

Akkor sincs tragédia, ha ez sem jön össze. Ez esetben azonban azzal kell számolni, hogy a pénztár a már elért hozamból fogja a havi költségeit levonni - ez néhány száz forint havonta. Vagyis ha az ügyfél nem fizeti a tagdíját, akkor a hozamából lesz kénytelen fizetni a rá eső minimum költséget. Ez fájó lehet, de ha egyáltalán nem tud díjat fizetni az ügyfél, annyival vigasztalódhat, hogy a szerződése él.

 

Biztosítás

 

A nyugdíjbiztosítások és egészségbiztosítások esetében más a helyzet, itt ugyanis van következménye annak, ha nem fizeti az ügyfél a havi díjat. Néhány hónapos csúszás esetében még nincs gond, de ha hosszabb távon is fennáll a díj nem fizetése, érdemes lépéseket tenni. 

 

A biztosítási díj szüneteltetése 

 

Ha a szüneteltetést választja az ügyfél, általában egy vagy két évig nem kell díjat fizetnie. Ezt előre be kell jelenteni a biztosítónak, és jellemzően több éve élő szerződéseknél van erre lehetőség. Elképzelhető ugyanakkor, hogy csak részben lehet szó szüneteltetésről. Ezek a biztosítások két elemből állnak: egy kockázati és egy befektetési részből. A kockázati rész maga az életbiztosítás - a nyugdíjbiztosítások és egészségbiztosítások speciális életbiztosítások -, a befektetési rész pedig egyfajta megtakarítás. A szüneteltetés idején csak a kockázati díjat kell fizetni, a megtakarításit nem.

 

Csökkentett biztosítási díj

 

Szóba jöhet még az a lehetőség is, hogy az ügyfél csökkentse a fizetendő díját. Ez esetben módosítani kell a szerződést és új díjat kell megállapítani. Ez a szüneteltetéssel ellentétben ugyanakkor nem átmeneti időre szól, vagyis ezzel akkor érdemes élni, ha végérvényesen, de legalábbis hosszú távon bizonyosan romlik az ügyfél jövedelmi helyzete. 

 

Díjmentesítés

 

Végezetül az ügyfél kérheti a biztosítás díjmentesítését. Ebben az esetben nem kell többé díjat fizetni, a biztosító lezárja a számlát. A szerződés tovább él, a költségeket fizetni kell a felhalmozott hozamból. Fontos, hogy ha ezzel a megoldással él az ügyfél, érdemes a teljes biztosítást áttekinteni és megfontolni a teendőket, hiszen nem biztos, hogy a díjmentesítés lesz a legjobb megoldás a már befizetett összeg és a felhalmozott vagyon megóvására.

 

Összegezve

 

Ha a koronavírus okozta bizonytalanság és leállás miatt nem vagy csak nehezen tudjuk fizetni a biztosításainkat, van lehetőségünk könnyítésre. Az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítások esetében egyszerű a helyzet, ám a befektetési egységhez kötött biztosítások esetében komolyan meg kell gondolni, milyen lépéseket érdemes tenni.

Banki kalkulátorok

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!