Koronavírus pénzügyek

Hogyan hat a koronavírus a pénztárcádra?

Vrazsovits Rita Vrazsovits Rita
2020.03.17.
Frissítve: 2020-04-30 Létrehozva: 2020-03-17
7388620

A koronavírus terjedése az élet minden területén változtatásokat követel meg tőlünk, amelyek a pénzügyeinkre is hatással vannak. Vajon kijöhetünk-e anyagilag pozitívan a járványból, és ha igen, akkor hogyan - ezekre a kérdésekre kerestük a választ ebben a cikkben.

 

A  vírus terjedése az élet minden területén érezteti a hatását: felborult a napirendünk, bezártak az iskolák, megváltoztak a vásárlási szokásaink, és máshogy zajlik az ügyintézés is. Közvetlenül vagy közvetve tehát a koronavírus mindannyiunk anyagi helyzetére hatással van. 

 

Hogyan spórolhatsz, ha karanténban vagy?

 

Kezdjük az előnyökkel, merthogy az is van ebben a helyzetben: ha önként vagy kötelezően házikaranténban töltjük napjainkat, akkor kevesebb dologra költünk. Ilyenkor az alapvető élelmiszerek és a háztartásban használt cikkek élveznek prioritást, minden más kevésbé fontos. Nem most újítjuk fel a ruhatárunkat, nem kezdünk teljeskörű lakásfelújításba, és elmarad a kültéri és a beltéri rendezvények zöme is; szomorú, hogy így alakult, de nézzük a jó oldalát: ez az élethelyzet most forintokat tart a zsebünkben. Csak azzal több ezer forintot spórolhatunk hetente, hogy nem utazunk sehová, többször étkezünk otthon, és a reggeli kávét is magunknak főzzük le. 

 

Kerüljük a túlköltekezést!

 

A válsághelyzet velejárója azonban, hogy sokan túlvásárolják magunkat élelmiszerből, és több tízezer forintért töltik fel a kamrát liszttel, tejjel és cukorral, még akkor is, ha az ellátás nem akadozik a boltokban. Ebben a helyzetben fő a mértékletesség és a tudatosság: nem árt, ha van otthon mindenből egy-két plusz adag, de felesleges nagy tételben bevásárolni. Enélkül nemcsak egy egyszeri nagyobb kiadástól és a cipekedéstől kíméljük meg magunkat, hanem annak a veszélyétől is, hogy a megvásárolt élelmiszer nagy része ránk romlik.

 

Kiket érint hátrányosan a koronavírus?

 

Ha megfordítjuk a fentebb leírtakat, teljesen más képet látunk. Az a pénz, amit ezekben a hetekben nem költünk el utazásra, szórakozásra, ruházkodásra stb., hiányozni fog a gazdaságból. Az érintett területeken tevékenykedő vállalkozók (turizmus, nemzetközi személyszállítás, vendéglátás, rendezvényszervezés, vele együtt az előadóművészet stb.) kerülnek nehéz helyzetbe, az összes munkavállalóval együtt. Emberek tízezrei számíthatnak bevételkiesésre, és a legrosszabb, hogy nem tudhatjuk előre, meddig tart ez az állapot. Néhány hét, esetleg hónapok? Akárhogyan alakul is a következő időszak, élni mindenkinek kell valamiből.

 

A legrosszabb helyzetben azok vannak, akik a járvány miatt kevesebb bevételre tesznek szert, nem halmoztak fel nagyobb megtakarítást és hitelt is kell törleszteniük. Ebben a helyzetben több lehetőség is van, ami segíthet egyenesben maradni anyagilag:

 

  1. Ha van hitelfedezeti biztosításod, akkor a törlesztés miatt kevésbé kell aggódnod, hiszen éppen az ilyen vészterhes időkben nyújt segítséget. Ha a koronavírus miatt elveszíted a munkádat, és nem tudsz dolgozni néhány hónapig, akkor a biztosító jó eséllyel át fogja vállalni a törlesztést erre az időszakra (a várakozási idő letelte után) - feltéve, ha a szerződés szerint ez lehetséges. Fontos, hogy utólag már nem lehet megkötni a hitelfedezeti biztosítást.
     

  2. Egyszerre több hitelt is törlesztesz? Akkor itt az ideje elgondolkodni a hitelkiváltáson, hogy megszabadulj a meglévő drága kölcsönöktől és helyette csak egy, kedvező kamatozású hiteled legyen. Az elmúlt évtizedben jelentősen csökkent a piacon elérhető személyi hitelek és a biztonságos, kiszámítható kamatozású jelzáloghitelek kamatlába, így szinte biztosan találhatunk kedvezőbb konstrukciót a néhány évvel ezelőtt felvett kölcsön(ök)nél. A hitelkiváltással akár több ezer forinttal is csökkenthetjük a havi kiadásainkat.
     

  3. Ha bizonytalannak érzed a helyzeted a koronavírus miatt, akkor egy dolgot máris tehetsz a saját biztonságod érdekében: ha változó kamatozású kölcsönöd van, fixáld! Az év eleje óta tartó referencia kamat változások eredményeként a változó kamatozású kölcsönök drágultak, míg a biztonságosabb konstrukciók kamata szinte változatlan maradt - így a kölcsön díját tekintve közelebb kerültek egymáshoz a rövid és a hosszú kamatperiódusú hitelek. Ez azt jelenti, hogy ha a rövid kamatperiódus helyett biztonságos, fix kamatozást szeretnél, akkor ez egy jó időszak a szerződésmódosításra.

 

A vállalati szektorban a Magyar Nemzeti Bank fizetési moratórium alkalmazását sürgeti, de a Bank360.hu szerint nincs kizárva, hogy idővel a lakosságra nézve is hasonló intézkedésekre lehet számítani, hiszen a krízis őket is érinti.

 

A gyors reakció és tudatosság most mindennél fontosabb

 

Válsághelyzetben azok vannak előnyben, akik nem esnek pánikba, gyorsan reagálnak a kialakult helyzetre, és racionális döntéseket tudnak hozni - ez a vállalkozókra és a munkavállalókra is érvényes. A változás már tapasztalható is néhány területen: egyre több étterem áll át házhozszállításra, az edzők online tartják meg az edzéseket, és a pénzintézetek is online ügyintézésre biztatják az ügyfeleket

 

És hogy anyagilag mit tehetünk még? Ha eddig nem tettük, kezdjük el vezetni a bevételeinket és a kiadásainkat, vegyük számba a tartalékainkat, megtakarításainkat, és igyekezzünk felkészülni a következő hetekre, nemcsak a spájz feltöltésével, hanem felelős anyagi döntésekkel is.

Banki kalkulátorok

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!