Koronavírus pénzügyek

Hogyan hat a koronavírus a pénztárcádra?

Koronavírus pénzügyek

Hogyan hat a koronavírus a pénztárcádra?

Vrazsovits Rita
2020-03-17 Frissítve: 2022-01-18
2020-03-17 Frissítve: 2022-01-18
7388620

A koronavírus terjedése az élet minden területén változtatásokat követel meg tőlünk, amelyek a pénzügyeinkre is hatással vannak. Vajon kijöhetünk-e anyagilag pozitívan a járványból, és ha igen, akkor hogyan - ezekre a kérdésekre kerestük a választ ebben a cikkben.

 

A  vírus terjedése az élet minden területén érezteti a hatását: felborult a napirendünk, bezártak az iskolák, megváltoztak a vásárlási szokásaink, és máshogy zajlik az ügyintézés is. Közvetlenül vagy közvetve tehát a koronavírus mindannyiunk anyagi helyzetére hatással van. 

 

Hogyan spórolhatsz, ha karanténban vagy?

 

Kezdjük az előnyökkel, merthogy az is van ebben a helyzetben: ha önként vagy kötelezően házikaranténban töltjük napjainkat, akkor kevesebb dologra költünk. Ilyenkor az alapvető élelmiszerek és a háztartásban használt cikkek élveznek prioritást, minden más kevésbé fontos. Nem most újítjuk fel a ruhatárunkat, nem kezdünk teljeskörű lakásfelújításba, és elmarad a kültéri és a beltéri rendezvények zöme is; szomorú, hogy így alakult, de nézzük a jó oldalát: ez az élethelyzet most forintokat tart a zsebünkben. Csak azzal több ezer forintot spórolhatunk hetente, hogy nem utazunk sehová, többször étkezünk otthon, és a reggeli kávét is magunknak főzzük le. 

 

Kerüljük a túlköltekezést!

 

A válsághelyzet velejárója azonban, hogy sokan túlvásárolják magunkat élelmiszerből, és több tízezer forintért töltik fel a kamrát liszttel, tejjel és cukorral, még akkor is, ha az ellátás nem akadozik a boltokban. Ebben a helyzetben fő a mértékletesség és a tudatosság: nem árt, ha van otthon mindenből egy-két plusz adag, de felesleges nagy tételben bevásárolni. Enélkül nemcsak egy egyszeri nagyobb kiadástól és a cipekedéstől kíméljük meg magunkat, hanem annak a veszélyétől is, hogy a megvásárolt élelmiszer nagy része ránk romlik.

 

Kiket érint hátrányosan a koronavírus?

 

Ha megfordítjuk a fentebb leírtakat, teljesen más képet látunk. Az a pénz, amit ezekben a hetekben nem költünk el utazásra, szórakozásra, ruházkodásra stb., hiányozni fog a gazdaságból. Az érintett területeken tevékenykedő vállalkozók (turizmus, nemzetközi személyszállítás, vendéglátás, rendezvényszervezés, vele együtt az előadóművészet stb.) kerülnek nehéz helyzetbe, az összes munkavállalóval együtt. Emberek tízezrei számíthatnak bevételkiesésre, és a legrosszabb, hogy nem tudhatjuk előre, meddig tart ez az állapot. Néhány hét, esetleg hónapok? Akárhogyan alakul is a következő időszak, élni mindenkinek kell valamiből.

 

A legrosszabb helyzetben azok vannak, akik a járvány miatt kevesebb bevételre tesznek szert, nem halmoztak fel nagyobb megtakarítást és hitelt is kell törleszteniük. Ebben a helyzetben több lehetőség is van, ami segíthet egyenesben maradni anyagilag:

 

  1. Ha van hitelfedezeti biztosításod, akkor a törlesztés miatt kevésbé kell aggódnod, hiszen éppen az ilyen vészterhes időkben nyújt segítséget. Ha a koronavírus miatt elveszíted a munkádat, és nem tudsz dolgozni néhány hónapig, akkor a biztosító jó eséllyel át fogja vállalni a törlesztést erre az időszakra (a várakozási idő letelte után) - feltéve, ha a szerződés szerint ez lehetséges. Fontos, hogy utólag már nem lehet megkötni a hitelfedezeti biztosítást.
     

  2. Egyszerre több hitelt is törlesztesz? Akkor itt az ideje elgondolkodni a hitelkiváltáson, hogy megszabadulj a meglévő drága kölcsönöktől és helyette csak egy, kedvező kamatozású hiteled legyen. Az elmúlt évtizedben jelentősen csökkent a piacon elérhető személyi hitelek és a biztonságos, kiszámítható kamatozású jelzáloghitelek kamatlába, így szinte biztosan találhatunk kedvezőbb konstrukciót a néhány évvel ezelőtt felvett kölcsön(ök)nél. A hitelkiváltással akár több ezer forinttal is csökkenthetjük a havi kiadásainkat.
     

  3. Ha bizonytalannak érzed a helyzeted a koronavírus miatt, akkor egy dolgot máris tehetsz a saját biztonságod érdekében: ha változó kamatozású kölcsönöd van, fixáld! Az év eleje óta tartó referencia kamat változások eredményeként a változó kamatozású kölcsönök drágultak, míg a biztonságosabb konstrukciók kamata szinte változatlan maradt - így a kölcsön díját tekintve közelebb kerültek egymáshoz a rövid és a hosszú kamatperiódusú hitelek. Ez azt jelenti, hogy ha a rövid kamatperiódus helyett biztonságos, fix kamatozást szeretnél, akkor ez egy jó időszak a szerződésmódosításra.

 

A vállalati szektorban a Magyar Nemzeti Bank fizetési moratórium alkalmazását sürgeti, de a Bank360.hu szerint nincs kizárva, hogy idővel a lakosságra nézve is hasonló intézkedésekre lehet számítani, hiszen a krízis őket is érinti.

 

A gyors reakció és tudatosság most mindennél fontosabb

 

Válsághelyzetben azok vannak előnyben, akik nem esnek pánikba, gyorsan reagálnak a kialakult helyzetre, és racionális döntéseket tudnak hozni - ez a vállalkozókra és a munkavállalókra is érvényes. A változás már tapasztalható is néhány területen: egyre több étterem áll át házhozszállításra, az edzők online tartják meg az edzéseket, és a pénzintézetek is online ügyintézésre biztatják az ügyfeleket

 

És hogy anyagilag mit tehetünk még? Ha eddig nem tettük, kezdjük el vezetni a bevételeinket és a kiadásainkat, vegyük számba a tartalékainkat, megtakarításainkat, és igyekezzünk felkészülni a következő hetekre, nemcsak a spájz feltöltésével, hanem felelős anyagi döntésekkel is.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!